Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 25.09.2014.

23:03

Čiji dres nosiš i kome ide novac?

Najveća pojačanja u Premijer ligi već su vratila popriličan deo uloženih sredstava kroz prodaju dresova.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tu informaciju saopštila je firma kitbag.com, specijalizovana za prodaju dresova preko interneta.

Apsolutni hit septembra je Radamel Falkao, bezmalo trećina svih premijerligaških dresova prodatih u septembru nosi njegovo ime i broj.

Na nešto duže staze, od prvog jula do kraja prošle nedelje, dres Anhela Di Marije je najpopularniji među svim Junajtedovim – 20.6 posto svih dresova Crvenih đaviola prodatih u prethodna dva i po meseca su sedmice sa imenom Argentinca (Falkao već na 18.3 posto). Ako se u obzir uzme da je Di Marija u klubu proveo samo dve petine, a Falkao tek petinu označenog perioda, jasno je koliko je porasla prodaja Junajtedovih dresiova u kratkom vremenu.

Di Marija je dominaciju najavio još u prvoj nedelji, kada je njegov udeo među Junajtedovim dresovima bio čak 24 posto. Najveća pojačanja Arsenala i Liverpula nisu na startu bila toliko uspešna – Aleksis Sančes i Mario Baloteli su odmah po potpisivanju dobacili samo do po 13 posto kluspkih dresova.

Čelnici Liverpula prijavili su u to vreme da su od Balotelijevih dresova prvog dana imali zaradu od 50 hikljada funti, što predstavlja oko 800 dresova.

Ipak, Sančes je na dvoipomesečnom nivou najdominantniji igrač unutar jednog od vodećih klubova, jer dres Čileanca je odabralo 36.7 posto Arsenalovih navijača ovog leta. On je i najzaslužniji za veliki porast prodaje Arsenalovih dresova u celosti, čak 403% više nego leta 2013, kada je prva zvezda Mesut Ezil stigla tek poslednjeg dana prelaznog roka.

U nekim od njihovih velikih rivala i dalje su najpopulatrniji stari članovi tima: dres Serhija Aguera kupilo je više od trećine (33.7 posto) Sitijevih navijača. Liverpulova publika opredelila se za tradiciju – najviše se i dalje prodaje dres Stivena Džerarda (23.7%),sledi ga Baloteli (22.9%).

Aguero i Džerard iz godine u godinu vode u svojim klubovima, a Džerard je u istoriji Premijer lige drugi, iza Vejna Runija, koga povremeno na jednu sezonu preteknu nova pojačanja Mančester Junajteda, ali na duže staze potpuno dominira.

Zanimljiv je slučaj Čelsija, gde u duelu velikih zvezda prelaznog roka Sesk Fabregas i dalje dominira u odnosu na Dijega Kostu (26.6 prema 20.2 posto).

Jasno je da Premijer liga i dalje privlači milione navijača širom sveta. Velika pojačanja uvek dodatno pojačaju to interesovanje, ali je SP u Brazilu još dodatno intenziviralo želju za ulaganjem u fudbalske dresove“, Objašnjava Endi Anson, izvršni direktor Kitbega.

Ceo tekst pročitajte u temi Vladimira Novakovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve