Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 25.09.2014.

13:15

Gde su Antićevi "afrički lavovi"?

Svetsko prvenstvo 2010. godine je poslednje veliko takmičenje na kojem je učestvovala Srbija. Od 23 reprezentativca danas samo njih 5-6 ima važnu ulogu u Evropi

Izvor:

Autor:

Default images

Četvorica su prestala da igraju fudbal, dok većina ima epzodne uloge po slabijim evropskim ligama.

Selektor Radomir Antić je u međuvremenu imao samo kratku epizodu u Kini. Pomalo iznenađujuće, na startu ove sezone najstandardniji je Ivan Obradović koji je odigrao svaki minut u Belgiji. Kolarov, Ivanović, Subotić, Vidić i Tošić igraju u najjačim klubovima.

Srbija je na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi pobedila Nemačku (1:0), ali je zbog poraza od Gane (1:0) i Australije (2:1) bila poslednja u grupi.

U međuvremenu smo bili neuspešni u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. i Svetsko prvenstvo 2014. U oktobru "orlovi" počinju borbu za EURO 2016. Nismo igrali kontinentalni šampionat od 2000. godine.

Golmani:

Vladimir Stojković – U vreme SP u Južnoj Africi bio je član lisabonskog Sportinga, ali je slabo branio u Portugalu. Posle Mundijala stiže u Partizan sa kojim je osvojio tri titule i jedan kup od tada. Posle šest meseci u grčkom Ergotelisu sada je standardni golman izraelskog Makabija iz Haife.

Bojan Isailović – U vreme šampionata u Africi imao je 30 godina, tog leta prešao je iz Čukaričkog u poljsko Zaglebje, ne brani od leta 2012. Bio je član niškog Radničkog u sezoni 2013/2014 ali nije stajao pred gol.

Anđelko Đuričić – Branio je u leto 2010. godine za portugalsku ekipu Uniao Leirija, u proleće 2011. godine otišao je u egipatski Itehad, posle toga bio član Donjeg Srema i čačanskog Borca, sada brani za Jagodinu. Ima šest nastupa od početka sezone.

Odbrana

Antonio Rukavina – U vreme SP bio član Minhena 1860, u leto 2012. godine prešao je u Španiju, a od ovog leta je član Viljareala. Ima tri nastupa ove sezone.

Aleksandar Kolarov – Iz Lacija, čiji je član bio do tog leta, prešao u julu u Mančester Siti, u međuvremenu osvojio dve Premijer lige, po jedan FA i Liga kup Engleske i Komjuniti Šild.

Nemanja Vidić – U vreme šampionata u Južnoj Africi bio na polovini svog boravka u Mančesteru. Sa Junajtedom je posle toga osvojio dve titule prvaka Engleske i dva Komjuniti šilda. Od ovog leta je član Intera.

Branislav Ivanović – I tada i danas u Čelsiju, sa 'Plavcima' ima po trofej u Ligi šampiona i Ligi Evrope i jedan FA kup.

Aleksandar Luković – U Afriku stigao kao fudbaler Udinezea, u julu 2010. je otišao u ruski Zenit a od vogo leta je slobodan igrač. Sa klubom iz Sankt Peterburga osvojio je dve titule prvaka Rusije i jedan Superkup.

Ivan Obradović – U vreme Mundijala bio član španske Saragose, posle problema sa povredama napustio je Španiju a od ovog proleća je igrač belgijskog Mehelena. U belgijskom prvenstvu odigrao je svih 720 minuta od početka sezone za svoj klub.

Neven Subotić – Nije menjao klub, kao igrač Borusije iz Dortmunda je, od leta 2010. osvojio dve titule prvaka Nemačke, jedan Kup i dva Superkupa Nemačke.

Vezni red

Gojko Kačar – Posle Mundijala prešao iz Herte u HSV, u Hamburgu je odgirao dve dobre sezone, posle su ga mučile povrede, nije igrao dovoljno, a od ovog leta je član japanskog Sereza iz Osake. Igra standardno.

Zoran Tošić – U vreme prvenstva pronašao 'mirnu luku'. Posle uspešnog boravka u Partizanu, epizode u Mančester Junajtedu i šest meseci u Kelnu u leto 2010. je otišao u moskovski CSKA. Igra dobro i redovno, 'upisao' je dve titule prvaka Rusije, dva Kupa Rusije i jedan ruski Superkup.

Dejan Stanković – Kapiten reprezentacije Srbije te 2010. godine, stigao je u Južnu Afriku sa tri trofeja te godine u dresu Intera, posle toga sa 'nero-azurima' ima titulu klupskog prvaka sveta i jedan Kup Italije. Oprostio se od igranja u leto 2013, danas je asistent Stramaćoniju na klupi Udinezea.

Nenad Milijaš – U vreme SP u Južnoj Africi bio igrač Vulverhempton Vonderersa, 2012. godine se vratio u Crvenu zvezdu. Sa 'crveno-belima' je osvojio titulu prvaka 2014, a letos prešao u turskog drugoligaša, Manisaspor.

Milan Jovanović – Za vreme SP u Južnoj Africi postao član Liverpula. Stigao je iz Standarda iz Liježa sa kojim je dva puta bio prvak Belgije ali na Enfildu nije bilo tako. Ostao je godinu dana, posle toga kao član Anderlehta osvojio još dve titule u Belgiji i jedan Superkup. Povukao se prošlog leta.

Miloš Krasić – U avgustu 2010. godine dres CSKA zamenio Juventusovim. U velikom transferu postao je član 'Stare dame', osvojio titulu u leto 2012. godine i otišao u Fenerbahče. Sa najbogatijim turskim klubom osvojio je titulu prvaka, ali od leta 2013. nije igra opuno. Prvo ga je Fener poslao u Bastiju na pozajmicu, danas igra za drugi tim turskog velikana.

Miloš Ninković – U Afriku stigao kao fudbaler Dinama iz Kijeva, u Ukrajini je ostao do januara 2013, kada je otišao u francuski Evijan. Posle SP 2010. ima dva trofeja, Superkup Ukrajine 2011 i titulu sa Crvenom zvezdom ovog proleća. Posle sezone u Ljutice Bogdana ponovo je član Evijana od ovog leta.

Radosav Petrović – U vreme Mundijala igrao za Partizan, sa 'crno-belima' je osvojio duplu krunu 2011, tog leta postao član Blekburn Roversa. Posle jedne sezone u Premijer ligi otišao je u turski Gnčlerbirligi. Igra standardno.

Zdravko Kuzmanović – 2010. bio član Štutgarta, u leto 2013. godine je prešao u Inter. Dobrim igrama u Milanu vratio se u reprezentaciju Srbije. Još čeka svoj drugi klupski trofej, posle švajcarskog Kupa 2007.

Napad

Danko Lazović – Na SP u JAR otišao kao član Zenita iz Sankt Peterburga u kojem je igrao važnu ulogu naredne dve i sezone postigavši više od 30 golova. Sa ruskim timom je bio šampion, te osvojio Ku pi Superkup. Posle episode u Rostovu, prošlog leta se vratio u Partizan koji predvodi u prvenstvu i Ligi Evrope.

Marko Pantelić – Nakon Mundijala postao član grčkog Olimpijakosa. Tokom tri sezone u Grčkoj postigao je oko 25 golova i osvojio tri titule i dva Kupa. Nakon isteka ugovora u leto 2013. odlučio je da se penzioniše.

Nikola Žigić – Još jedan u nizu igrača kojima je to leto 2010. bilo prelomno u karijeri. Nakon nekoliko sezona u Španiji preselio se u Birmingem kojem je 2011. doneo trofej u Liga Kupu. Međutim, sa klubom je usput eliminisan iz Premijer lige, ali je ostao tu do isteka ugovor ovog leta. Nije pronašao novi angažman, niti najavio penziju.

Dragan Mrđa – Nakon Mundijala počeo internacionalnu karijeru u Švajcarskoj, ali se više borio sa povredama kolena nego sa rivalima u dresu Siona. Prošlog leta se vratio u Seriju i predvodi Crvenu zvezdu do prve titule posle šest godina, a on sa 19 pogodaka osvaja trofej najboljeg strelca JSL. Ovog jula je opet napustio domovinu i preselio se u Japan, gde je postigao već sedam golova za Omiju.

Selektor

Radomir Antić – Poslednji selektor koji je odveo Srbiju na neko veliko takmičenje. Od odlaska iz FSS radio je samo jednu sezonu u Kini gde je od Šandonga napravio konkurenta za titulu, ali je otpušten u decembru 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve