Nova vest
Fudbal

Petak, 08.08.2014.

14:27

Neftči, najveći klub Azerbejdžana

Neftči, najveći i najuspešniji azerbejdžanski klub, osnovan je 1937. godine, a u najjačoj ligi nekadašnjeg Sovjetskog Saveza odigrao je 28 sezona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Od 1992. godine, od kada se igra liga Azerbejdžana, Neftči ima rekordnih osam titula prvaka i šest trofeja u kupu, a u poslednje četiri sezone osvojeno je pet trofeja, svake godine bar po jedan.

Neftči je prošle sezone osvojio Kup Azerbejdžana, u prvenstvu je završio na četvrtom mestu. Nova sezona u Azerbejdžanu, kao i u Srbiji, kreće ovog vikenda. Neftči gostuje Arazu.

Neftči igra na dva stadiona, malom 'Bakihanovu' kapaciteta 5.000, ali i Stadionu Republika 'Tofik Bahramov', koji može da primi 31.200 ljudi. 'Naftaš', kako bi glasio prevod imena azerbejdžanskog kluba, ima za sobom 24 evropska dvomeča od 1995. godine.

Najveći uspeh na međunarodnoj sceni je plasman u grupnu fazu Lige Evrope u sezoni 2012/13, kada se Neftči našao u istoj grupi sa Partizanom. Dva duela beogradskih 'crno-belih' i kluba istih boja iz Bakua završena su nerešenim rezultatom, u Bakuu je bilo 1:1, u Beogradu 0:0.

Na spisku klubova koje je azerbejdžanski klub eliminisao su Široki Brijeg, Hafnafjordur, Nitra Trencin, Žerminal Beršot, Zestafoni i APOEL. U Ligi Evrope Azerbejdžanci su na San Siru odigrali 2:2 sa Interom.

Današnja ekipa Neftčija ima u sastavu petoricu Brazilaca, igrače odbrane Karlosa Kardosa, Denisa Silvu i Bruna Bertučija, dvojicu veznih, kapitena ekipe Flavinja i Kauea.

Za Neftči igraju i dvojica Afrikanaca, Senegalac Nfor i reprezentativac Sijera Leone Džulijus Vobaj, Letonac Doroševs i Paragvajac Erik Ramos.

Prvi golman je Srbin Saša Stamenković, svojevremeno član Crvene zvezde. Stalni ili povremeni reprezentativci Azerbejdžana su Balajev, Junuszade, Abdulajev i Ruslan Gurbanov, sin Gurbana Gurbanova.

Trener je i dalje Bujukaga Gadžijev (54), dosadašnju karijeru proveo je u azerbejdžanskim klubovima, u Neftčiju je od leta 2011. godine.

Dobar trener koga beogradska publika pamti i po 'verbalnom ratu' u vreme duela Neftčija sa Partizanom.

Te utakmice obeležili su i konflikti navijača i igrača Partizana sa Stamenkovićem, u Beogradu su ga navijači vređali, a u u Bakuu Aleksandar Mitrović zbog incidenta sa Stamenkovićem dobio crveni karton.

Iako je u pripremnom periodu ekipa Neftčija delovala prilično ubedljivo (sa Dinamom iz Kijeva 2:2) u prethodnoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope gruzijska Čikura eliminisana je tek posle dobre igre u revanšu, na strani.

U Bakuu je bilo 0:0, u Gruziji 3:2 za predstavnika Azerbejdžana, sva tri gola postigao je Kamerunac Ernest Vebnje Nfor, napadač koji je prošlog leta stigao u Neftči.

U drugom kolu Neftči je bio bolji od slovenačkog Kopra, i u tom kolu na domaćem terenu Neftči je bio neubedljiv, Koprani su slavili rezultatom 2:1 (gol za Neftči postigao Abdulajev) ali je u Sloveniji bilo 2:0 (Sejidov i Kardoso).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve