Nova vest
Fudbal

Utorak, 08.07.2014.

21:59

HB Torshavn protivnik Partizana

Fudbaleri HB Torshavna sa Farskih Ostrva biće rival Partizanu u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Posle remija 1:1 sa gibraltaraskim Linkolnom u gostima, HB je kod kuće slavio sa ubedljivih 5:2 i tako je prošao dalje.

Sve je bilo jasno već posle prvog poluvremena, pošto su domaći golovima Hansena, Jensena i Edmundsona vodili sa tri gola razlike.

Istina, gosti su pogocima Kabrere i Duartea uneli neizvesnost u meč, ali je HB golovima Hansena i Benjaminsena u poslednjih desetak minuta potvrdio prolaz dalje.

Prve utakmice druge runde kvalifikacija na programu su 15. i 16. jula, a revanši se igraju nedelju dana kasnije.

Partizan je pobedom nad Goricom 3:1 okončao pripreme u Sloveniji.

Predstavljamo HB

Havnar Boltefelag Torshavn (Havnar znači "lučki", ali ovde je u pitanju skraćenica od imena grada, što u prevodu znači "Torova luka"), ili kratko HB je najstariji klub sa Farskih Ostrva osnovan 1904. godine, i najtrofejniji sa 22 titule i 26 kupova.

HB je učešće u LŠ ostvario zahvaljujući tituli iz prošle godine, prvoj nakon dve sezone pauze, dok je u aktuelnom šampionatu FO nakon 14 kola drugoplasirani sa pet bodova zaostatka za gradskim rivalom B36.

Za klub igraju uglavnom domaći fudbaleri, jedini stranac je defanzivac iz Brazila Aleks Žoze dos Santos, dok je od 1. januara trener Hedin Askham.

Ključni igrač tima je 36-godišnji vezni igrač Frodi Benjaminsen, koji je bio najbolji igrač lige prošle sezone. On je trenutno na deobi trećeg mesta liste strelaca šampionata sa osam golova.

Pored njega istakli su se drugi vezista Finur Justinusen, golman Teitur Gestson i defanzivac Johan Trest Davidsen.

Torshavn često igra u Evropi, ali nema mnogo uspeha. Na 42 utakmice ostvario je samo četiri pobede, mada je 2010. uspeo da savlada Red Bul Salcburg minimalnim rezultatom, ali nakon poraza od 5:0 u prvom meču.

Prošle sezone su u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igrali sa kasnijim rivalom Crvene zvezde IBV-om sa Islanda. U prvom meču bilo je 1:1, golom Torshavna u nadoknadi vremena, dok su Islanđani u revanšu slavili 1:0.

HB je u prethodnih 15 nastupa u Evropi uspeo da eliminiše samo jedan tim, letonsku Jelgavu na debiju 1993. godine, ali ne pobedom na terenu, već za zelenim stolom.

Svoje utakmice HB igra na stadionu Gundadalur (5.000 mesta), koji je smešten odmah pored nacionalnog stadiona Torsvelur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve