Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 19.06.2014.

09:14

Liga šampiona: Šta čeka Partizan?

Fudbaleri Partizana ipak se spremaju za Ligu šampiona, a crno-bele ne očekuje nimalo lak posao u 12. napadu na elitu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Partizan će borbu za treće učešće u LŠ početi kao nosilac u drugom kolu kvalifikacija, dok će već u naredna dva biti među nepovlašćenim ekipama.

Najteže potencijalne prepreke za klub iz Humske biće Malme, Stromgodset, Dinamo Tbilisi (2. kolo), te Salcburg, Steaua, Seltik, Ludogorec, Makabi (3. kolo).

Partizan je jedini srpski klub koji je učestvovao u grupnoj fazi Lige šampiona, prvi put se u elitu plasirao u sezoni 2003/2004, a poslednji u sezoni 2010/2011. Tada su crno-beli do elite stizali nakon dramatičnih dvomeča sa Njukaslom i Anderlehtom.

Crno-beli su još četiri puta bili na korak od LŠ, 1999. ih je u poslednjem kolu kvalifikacija zaustavio moskovski Spartak, potom 2002. minhenski Bajern, 2005. je nakon penal seriji prošla slovačka Artmedija, a poslednji put su na poslednjem stepeniku stali 2008. kada je uz dosta pomoći arbitara bolji bio turski Fenerbahče.

"Veliki podstrek za rad nam je donelo saznanje da ćemo igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Momci i inače izuzetno rade od početka priprema (ipak je još rano za pohvale) i prepoznaje se odlična atmosfera među njima koja vlada u kontinuitetu, ali je još važnije da je i radna atmosfera na visokom nivou. Motiva za rad imamo na pretek, jer sama po sebi Liga šampiona je motiv nad motivima, pošto je najelitnije klupsko takmičenje i vrhunac karijere za većinu igrača na tom nivou takmičenja. Vest da smo ipak prešaltovani sa Lige Evrope na Ligu šampiona smo dočekali spremni u onoj meri u kojoj smo bili spremni i za takmičenje u Ligi Evrope, ali je ovo sada samo motiv više za nas", rekao je trener Marko Nikolić.

Partizan je među nosiocima u žrebu za drugi krug, a ima 17 potencijalnih protivnika. To su Dinamo Tbilisi (Gruzija), Malme (Švedska), KR Rejkjavik (Island), Didelanž (Luksemburg), Stromgodset (Norveška), Nju Sejnts (Vels), Sent Patrik (Irska), Skenderbeg (Albanija), Levadija (Letonija), Rabotnički (Makedonija), Valeta (Malta), Zrinjski (BiH), Kliftonvil (Severna Irska), HB Torshavn (Farska ostrva), Žalgiris (Litvanija), Sutjeska (Crna Gora), Santa Koloma (Andora).

Očigledno je da će crno-beli želeti da ih mimoiđu Skandinavci, Gruzini, ali i lokalni rivali, pre svega zbog mogućih incidenata. Ako bi morali da biraju, verovatno bi se 'lomili' između predstavnika Andore, Malte i Luksemburga.

Što se tiče trećeg kruga kvalifikacija, Partizan za razliku od prethodnih godina neće biti nosilac u ovoj rundi. Međutim, povlašćeni status nije doneo mnogo dobrog crno-belima prethodnih sezona, jer su redovno ispadali od slabije rangiranih ekipa (APOEL, Genk, AEL, Ludogorec).

Potencijalni rivali, ipak, nisu nimalo naivni, to su: Red Bul Salcburg (Austrija), Steaua (Rumunija), APOEL (Kipar), Seltik (Škotska), BATE Borisov (Belorusija), Sparta Prag (Češka), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Ludogorec (Bugarska), Makabi Tel Aviv (Izrael) i Šerif Tiraspol (Moldavija).

Jasno je da bi crno-beli rado voleli novi okršaj sa nezgodnim Moldavcima, eventualno da se revanširaju Kipranima, dok će se svakako nadati da izbegnu Salcburg, Steauu, Makabi i naravno lokalnog rivala Dinamo.

"Mnogi očekuju nekakav spektakularni prelazni rok u našem klubu, ali se to neće sigurno dogoditi. Nama su potrebi igrači na pojedinim mestima, ali ćemo dovesti samo one koji mogu da donesu prednost i kvalitet. Mi već imamo dobru kombinaciju mladosti i iskustva, imamo igrače koji nadolaze u svakom smislu, ali i one koji su u zrelim igračkim godinama i daju nam taj preko potrebni kvalitet, što je idealan sklop. Da bi neko došao u naše redove, mora da se uklapa u te kriterijume ili da bude neko ko će doneti momentalno veliki kvalitet ili je velika fudbalska perspektiva. U tom smislu treba očekivati jedan, dva ili tri dolaska, ali i poneki odlazak, mada ne očekujem veća osipanja", objasnio je Nikolić plan pojačavanja tima.

Deset pobednika iz trećeg kola kvalifikacija će se plasirati u plej-of rundu, odakle će pet najboljih u Ligu šampiona.

Ukoliko Partizan preskoči drugu prepreku, obezbediće sebi siguran nastup u Evropi, jer će u slučaju eliminacije u poslednjoj rundi takmičenje nastaviti u Ligi Evrope.

Žreb parova drugog kola kvalifikacija je 23. juna u podne u Nionu.

Mečevi drugog kola kvalifikacija za LŠ igraju se 15/16. i 22/23. jula, treće kolo na programu je 29/30. jula i 5/6. avgusta, dok je plej-of na rasporedu 19/20. i 26/27. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve