Nova vest
Fudbal

Subota, 24.05.2014.

18:45

Real 10. put šampion Evrope!

Real Madrid osvojio je Ligu šampiona pobedom nad gradskim rivalom Atletikom 4:1 posle preokreta i produžetaka u Lisabonu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Atletiko su delile sekunde od prve titule šampiona Evrope, jer je vodio golom Dijega Godina do nadoknade vremena, ali je onda Serhio Ramos pogodio za 1:1.

"Jorgandžije" su imale snage još samo za jedan produžetak, da bi potpuno posrnule u poslednjih deset minuta kada je Garet Bejl pogodio za preokret, a Marselo i Kristijano Ronaldo iz penala potvrdili pobedu Reala.

Real je osvojio desetu titulu šampiona Evrope, prvu posle 12 godina, dok je Atletiko izgubio i drugo finale, prvo posle 40 godina. Bio je ovo prvi poraz Atletika u LŠ ove sezone.

Finale u Lisabonu bio je prvo u kojem su se za šampiona Evrope borila dva gradska rivala. Real je došao do drugog trofeja u sezoni, nakon Kupa kralja, dok će Atletiko morati da se zadovolji titulom šampiona Španije.

Prvo poluvreme donelo je prosečno fudbalsku predstavu pred 60.000 navijača na La Lužu.

Timovi su vodili žestoku borbu na sredini terena sa oštrim startovima i iz mnogo trčanja, ali nije bilo konkretnih akcija.

Dva momenta su obeležila prvih pola sata, izlazak Dijega Koste iz igre već u desetom minutu, te sjajna šansa Gareta Bejla posle solo akcije u 32. kada je Velšanin promašio zicer.

A onda, kada niko nije očekivao gol, Atletiko je poveo. Iker Kasiljas je napravio veliku grešku, a Dijego Godin glavom pogodio za 1:0.

Drugo poluvreme doneo je mnogo zanimljiviji fudbal. Atletiko je bio konkretniji u prvih desetak minuta, Ronaldo i Bejl su bili nevidljivi, pa Ančeloti kreće ofanzivnije uvodeći Iska.

To je donelo promenu na terenu jer Real počinje da dominira i stvara šanse, ali većina šuteva završava pored ili preko gola.

Atletiko se dobro branio, Real sve žešće pritiskao, i konačno u 93. minutu stiže do gola za produžetke. Ponovo je strelac bio štoper glavom nakon kornera, ovaj put junak Reala postao je Serhio Ramos.

Prvi produžetak doneo je opreznu igru oba tima, ali je bilo očigledno da igrači Atletka nemaju snage da se bore do kraja. Nekako su izdržali do 110. minuta, a onda je usledio potop.

Posle novog prodora Di Marije po levoj strani i odbrane Kurtoe, lopta se odbija na drugu stativu do Bejla koji postiže gol za preokret i prelama meč.

"Jorgandžije" nisu mogle da se oporave i vrate u igru, pa su u poslednja tri minuta doživele potpuni, nezasluženi debakl na Lužu, a Marselo i Ronaldo potvrdili "decimu" Reala.

Finale: Real – Atletiko 4:1

23:30 KRAJ! Real Madrid je novi šampion Evrope. Bolan poraz za Atletiko koji je vodio do nadoknade vremena.

120+ Iznervirani Dijego Simeone je utrčao na teren da se obračuna sa Rafaelom Varanom. Argentinac je tokom meča često bio nezadovoljan odlukama sudije iz Kojpersa koji ga je sada isključio.

120' GOOOOOOL! Real je dotukao gradskog rivala sa 4:1. Kristijano Ronaldo je pogodio iz penala.

Portugalac je postigao 17. gol u sezoni nakon što je Kojpers možda i preoštro svirao jedanaesterac nakon duela Gabija i Ronalda. Nezasluženo ubedljiva pobeda Reala nad Atletikom.

118' GOOOOOOL! Real vodi 3:1! Marselo je rešio meč! Real će osvojiti desetu titulu šampiona Evrope.

Skrušeni igrači Atletika su bukvalno puštali rivale da se šetaju po terenu što ih je koštalo trećeg gola. Marselo je dobio loptu u sredini terena, neometan je stigao do kaznenog postora i šutirao po zemlji, a lopta završila iza leđa nemoćnog Kurtoe.

117' Real apsolutno kontroliše ritam meča, Atletiko nema snage za poratak u igru. Ne može da dođe do lopte.

* Kao da smo znali kada smo najavili. Bejl je postao prvi Velšanin koji je postigao gol u finalu Lige šampiona.

110' GOOOOOOL! Real vodi 2:1! Garet Bejl je isplatio 100 miliona uloženih evra! I treći gol u Lisabonu postignut je glavom. Real je blizu desete titule.

U trenicima kada je delovalo da igrači više nemaju snage da stignu do gola, Real je došao do preokreta. Opet je Di Marija probio po levoj strain nadigravši dva rivala, gađao je dalji ugao ali je Kurtoa odbranio, međutim, lopta se odbija na drugu stativu gde Bejl skače i postiže gol.

108' Real ima kontrolu, ali je daleko od gola Atletika. Modrić pokušava sa distance, lopta se odbija od pete jednog igrača Atletika, ali je Kurtoa lako hvala.

23:00 Kraj prvog produžetka. I dalje je 1:1. Nije bilo uzbuđenja, na momente su dva tima kontrolisala igru, ali nisu srljala i rizikovala.

100' Atletiko deluje nemoćno u prvom produžetku, Simeoneovi igrači su uspeli da odigraju tek desetak tačnih pasova.

* Do sada su se šest puta igrati produžeci u finalima Lige šampiona. Svaki put su pobednika odlučivali penali.

98' Igrači Atletika izgledaju izmoreno, primljen gol u produžetku ih je očigledno slomio.

95' Nakon početnih minuta u kojima je Atletiko imao češće loptu, Realu preuzima kontrolu nad igrom i kreće pritisak na odbranu rivala.

92' Miran početak produžetaka, niko ne rizikuje.

93' GOOOOOOL! Real je izjednačio na 1:1. Sesrhio Rames je doneo produžetke "kraljevskom klubu". Kakva nesreća po Atletiko.

Veliki pritisak je urodio plodom, drugi korner doneo je izjednačenje Realu. Luka Modrić je ubacio loptu u peterac, Ramos sjajno skočio i pogodio uz levu stativu.

93' Žestok pritisak Real Madrida, kruži oko kanznenog prostora Atletika, ali su "jorgandžije" veoma koncentrisane u ovim napetim momentima. Dva kornera za Real u nizu.

91' Atletiko krade vreme zahvaljujući faulovima Reala, Tijago i Vilja su dobro čuvali lopte i ukrali nekoliko minuta.

90' Igraće se još 5 minuta u Lisabonu.

89' Ronaldo je nevidljiv, nemoćan, Bejl pokušava da iskoristi brzinu i stigne do gola, ali mu ne ide. Real deluje nemoćno u završnici utakmice. La Luž je na vrhuncu napetosti.

85' Nova šansa za Real, opet je ubacio Di Marija, ali jedan igrač Atletika interveniše ispred Marsela i raščišćava situaciju.

84' Opet je bilo opasno u kaznenom Atletika. Nakon kombinacije Ronalda i Bejla ispred šesnasterca lopta stiže na levu stranu do Di Marije. Argentinac šalje pas po zemlji kroz peterac, niko ne stiže do lopte dok nije prošla gol, na drugoj strain je dočekuje Karvahal i diže na peterac, ali Kurtoa je kupi.

* Deset minuta do kraja finala. Real je opasan u poslednjih nekoliko minuta, ali se Atletiko dobro brani i povremeno preti Kasiljasu.

79' Poslednja izmena Ančelotija, Alvaro Morata menja nevidljivog Karima Benzemu. Francuz očigledno nije bio spreman za ovaj meč.

78' Novi promajaš Bejla. Postaje tragičar meča. Opet je kao u prvom poluvremenu protutranjo po desnoj strani ispred Godina koji ga je usporavao blagim povlačenjem. Ipak je stigao do kaznenog prostora gde je reagovao sebično i šutirao levom spoljnom, ali pet pored gola.

72' Bejl pokušava sa ivice kaznenog prostora, nije bio markiran, ali negov snažan šut završava u reklami pored gola.

70' Dobar napad Reala, Di Marija je prošao po levoj strani i ušao u kazneni prostor, ali opet 'beli' ne uspevaju da šutiraju u okvir gola.

67' Isko je bio u dobroj poziciji ugrozi Kurtou, nemarkiran šutira sa ivice kaznenog prostora, ali opet pored gola.

66' Nova izmena, Simeone sada osvežava vezni red, umesto izmorenog Raula Garsije uvodi odličnog Argentinca Hosea Sosu.

63' Nekoliko pokušaja Reala, ali defanzivci Atletika dobro čuvaju svog gol. S druge strane Koke izvodi tri kornera u nizu, ali "kraljevski klub" ovaj put dobro pokriva Godina i Mirandu.

* Pola sata deli Atletiko Madrid od prve titule šampiona Evrope. Finale u Lisabonu je sve napetije.

59' Dvostruka izmena Ančelotija. Izlaze nevidljivi Sami Kedira i Fabio Koentrao, a menjaju ih znatno ofanzivniji Isko i Marselo.

56' Dobar prodor Adrijana, prevario je Karvahala i stigao do mesta gde se seku gol-aut i linija peterca, ali ga Francuz sustiže i blokira pas u korner. Atleriko nastavlja sa pritiskom, lopta se posle skoka Godina odbija do Adrijana, ovaj dobro šutira, ali poagđa Kediru.

54' Kurtoa spašava Atletiko. Nakon slobodnog udarca Ronalda lopta je zakačila jednog igrača u živom zidu i išla pod prečku, ali Belgijanac je opet siguran. Ronaldo pokušava i glavom posle kornera, ali lopta odlazi pored stative.

50' Garsija je dobio sjajnu loptu od Kokea, šutira sa ivice šesnaesterca, ali preko gola.

48' Atletiko je konkretniji u drugom poluvremenu, ali prvi preti Real preko Di Marije, kojem odbrana blokira pokušaj iz slobodnog udarca.

* Atletiko nije izgubio ni jedno od 31 utakmice ove sezone u kojoj je poveo, a dobio je 28.

21:48 Nastavljeno je drugo poluvreme finala Lige šampiona Real – Atletiko.

21:33 Poluvreme. Atletiko void 1:0 protiv Reala. Simeone je u potpunosti nadmudrio Ančelotija. Ronaldo se nije video, Bejl je propustio jedini pravu šansu, a Godin je opet glavom doneo gol "jorgandžijama".

41' Nova šansa za Atletiko, Gabi dobro gađa iz slobodnog udarca, ali lopta ipak ide za malo iznad prečke.

* Urugvajac bi mogao da bude apsolutni heroj Atletika. Pre sedam dana je takođe glavom dao gol Barseloni kojim je njegov tim osvojio titulu u Primeri.

36' GOOOOOOL! Atletiko void u finalu Lige šampiona! Dijego Godin je pogodio glavom za 1:0!

Nakon kornera Varen je loptau izbacio ispred kaznenog prostora, gde je odmah vraća Haunfran. Godin dobija skok duel sa Kedirom, a lopta preleće Ikera Kasiljasa koji je istrčao do peterca pa zakasnio da se vrati, te ne stiže da zaustavi loptu pre nego što je ona prešla gol liniju.

32' Samo što smo ih kritikovali usledila je gol šansa. Garet Bejl je promašio zicer.

Miranda je napravio katastrofalnu grešku i predao loptu Bejlu koji je imao otvoren put ka kaznenom prostoru, pobegao je jednom rivalu, izbegao klizeći Tijaga, a onda šutirao da desetak metara, međutim, lopta je prošla pored leve stative.

Velšanin je imao nekoliko opcija, mogao je možda još jednom da dribla ili proigra levo Di Mariju. Izabrao je da gađa odmah i očigledno pogrešio.

* Pola sata igre na La Lužu, 60.000 navijača i višemilionski televizijski auditorijom nisu videli ništa od dva najbolja kluba Evrope.

27' Prve varnice na terenu. Di Marija je ekspresno prošao po levoj strani, a sa leđa ga je klizećim startom oborio Raul Garsija koji je dobio žuti karton. Ronaldo šutira nisko kroz živi zid, ali je Kurtoa siguran na golu.

26' Atletiko pravi balans u igri, stiže do prvog kornera, ali je Real očigledno zapamtio kako je Dijego Godin doneo "jorgandžijama" remi na Kamp Nou prošlog vikenda.

24' Kontra Reala nakon greške Vilje, kombinuju Ronaldo i Bejl na desnoj strani, ali Tijago odnosi loptu.

22' Nekoliko minuta u znaku Reala, ali osim dva centaršuta koja je lako ukrotio Kurtoa ništa konkretno nije napravio.

18' Atletiko je mnogo konkretniji sa Adrijanom nego sa Kostom u timu. S druge strane, Ronaldo i Bejl su potpuno odsečeni od igre.

14' Žestoka borba na sredni terena, mnogo trčanja, jaki startovi, nema šansi. Prvi pokušaj Atletika bio je šut Raula Garsije sa distance koji je završio daleko od gola Ikera Kasiljasa.

* Najbolji strelac Atletika očigledno nije ni bio spreman za ovaj meč. Ali je Simeone odlučio da ga bar iskoristi kako bi prisilio kolegu s druge strane Karla Ančelotija da prilagodi taktiku tima računajući da će Kosta biti u timu.

9' Dijego Kosta nije izdržao! Dijego Simeone je na teren poslao Adrijana Lopesa. Slično je bilo protiv Barselone pre sedam dana, samo je tada Kosta izašao u 15. minute.

* Prvi minuti meča nagoveštavaju da će Atletiko ostati odan svojoj proverenoj taktici u važnim mečevima, kontranapadima.

6' Dobra ideja Benzeme, petom je prosledio pâs u kazneni proctor, ali je Kasiljas bio brži i bliži lopti od Bejla.

3' Real kontroliše loptu na startu meča, ali igrači u belim dresovima samo uspevaju da kombinuju na centru terena.

20:45 Počelo je 59. finale Lige šampiona, za titulu se bore Real Madrid i Atletiko Madrid

20:43 Na tribini na kojoj su navijači Atletika dominira transparent: Naš način života.

20:40 Počela je svečana ceremonija otvaranja finala Lige šampiona za sezonu 2013/2014. Zvaničnu himnu takmičenja izvodi kraljica fado muzike Mariza.

20:36 Pristalice Atletika nisu imale previše sreće na dan utakmice. Prvo je jedan stariji navijač kluba tek kada je stigao u Lisabon shvatio da je zaboravio ulaznicu za finale kod kuće u Madridu,

Potom je saopšteno da je iz hotela u kojem je smeštena delegacija "jorgandžija" ukradeno 25 karata koje su bile namenjene prijateljima kluba.

20:30 Arbitraža velikog finala LŠ je poverena 41-godišnjem Holanđaninu Bjarnu Kojpersu. Prošle godine sudio je finale Lige Evrope između Benfike i Čelsija, te finale Kupa konfederacija između Brazila i Španije. Suvlasnik je tri spermarketa i vlasnik salona lepote u rodnom Oldenzalu.

20:21 Ronaldo je prvi strelac Lige šampiona sa 16 golova, ali Dijego Kosta ima prosek od gola po meču, osam na osam.

20:15 Kako su dva tima stigla do finala?

Real Madrid: Galatasaraj 6:1, 4:1; Kopenhagen 4:0, 2:0; Juventus 2:1, 2:2; Šalke 6:1, 3:1, Borusija Dortmund 3:0, 0:2, Bajern Minhen 1:0, 4:0. Ukupno 10 1 1

Atletiko Madrid: Zenit 3:1, 1:1; Porto 2:1, 2:0; Austrija 3:0, 4:0; Milan 1:0, 4:1, Barselona 1:1, 1:0, Čelsi 0:0, 3:1. Ukupno 9 3 0

20:10 Dva tima imaju najbolje golmane u Ligi šampiona. Iker Kasiljas je odbranio 84,3% šuteva ka golu Reala, a Tibo Kurtoa 82,9% ka golu Atletika.

20:04 Nijedan Velšanin nije bio strelac u finalu Lige šampiona. Može li prvi biti najskuplji fudbaler svih vremena Garet Bejl?

19:58 Real ima samo trojicu Španaca u prvoj postavi, što je najmanje u svih 13 finala Lige šampiona koliko ih je "kraljevski klub" igrao.

19:52 Zvezda na zvezdu: Kristijano Ronaldo 46 utakmica 50 golova vs Dijego Kosta 51 utakmica 36 golova.

19:45 Još sat vremena do početka 22. finala Lige šampiona, a ukupno 59. finala za šampiona Evrope.

19:39 Dijego Kosta i Karim Benzema su ipak u startnim postavama, ali u prvih 11 Atletika nema ključnog veznog igrača Arde Turana, a među starterima Reala glavnog štopera Pepea.

Real Madrid (4-2-3-1): Kasiljas – Karvahal, Varan, Ramos, Koentrao – Kedira, Modrić – Di Marija, Bejl, Kristijano Ronaldo – Benzem.
Izmene: Dijego Lopes, Pepe, Marselo, Arbeloa, Isko, Iljaramendi, Morata

Atletiko Madrid (4-2-2-2): Kurtoa – Huanfran, Miranda, Godin, Filipe – Gabi, Tijago – Koke, Raul Garsija – Vilja, Kosta.
Izmene: Aransubija, Aldervireld, Suares, Rodriges, Sosa, Dijego, Adrijan Lopes

19:35 "U finalima kao što je ovo nema favorita. Atletiko je pokazao da je kvalitetan tim. Oni su pod euforijom nakon osvajanja Primere, ali i mi smo motivisani i uzbuđeni jer smo bili odlični ove sezone", rekao je trener Reala Karlo Ančeloti.

19:32 "Od golmana do napadača, ceo tim je svestan kako moramo da igramo da bi uspeli, da bi iskazali svoju snagu i sakrili svoje slabosti, jer mi imamo slabosti, samo se nadamo da ih nećemo pokazati", rekao je mozak Atletiko Madrida, trener Dijego Pablo Simeone.

19:26 Real je osnovan 1902. godine, što duguje studentima sa Kembridža i Oksforda, koji su pet godina ranije osnovali Fudbalski klub Nebo. Jedan je od suosnovača Fudbalskog saveza Španije, a kraljevski je postao 1920.

19:20 Atletiko Madrid su 1903. godine osnovala trojica studenata iz Baskije koji su živeli u Madridu. Zbog toga nosi identično ime kao rival iz Bilbaa, razlika je samo u jeziku, te imaju iste boje.

19:14 Navijačima koji dolaze na finale obratio se i najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo:



19:09 Kažu da novac donosi rezultat. Realov tim vredi 522 miliona evra, a Atletikov 79 miliona. Da li će to biti presudno u ovom finalu?

19:03 Real čeka na titulu prvaka Evrope 12 godina, a u tom period je potrošio milijardu i 200 miliona evra na pojačanja. Atletiku je ovo tek druga šansa sa pokori Evropu, prvu je propustio pre tačno 40 godina.

18:58 Napad je najjače oružje Reala, Kristijano Ronaldo, Garet Bejl i Karim Benzema su zajedno postigli 26 golova ove sezone u LŠ, a ceo tim Atletika jedan manje.

18:53 Dva tima su osvojila ovosezonske trofeje u Španiji, Realu je pripao Kup, dok je Atletiko postao šampion, prvi put posle 18 godina. Sada međusobno odlučuju o najboljem na Starom kontinentu.

18:49 U Lisabonu su mnoga poznata fudbalska lica, ali su u centru pažnje bivše legende Reala Predrag Mijatović, Raul Gonsales i Fernando Jero, koji su 1998. godine bili najzaslužniji za sedmu titulu prvaka Evrope Reala, prvu posle 32 godine.

18:45 Ostalo je još dva sata do početka finala Real – Atletiko na La Lužu.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

400 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve