Kardifu 62 miliona od TV prava

Poslednjeplasirani klub u Premijer ligi ove sezone Kardif Siti zaradio je čak 62 miliona funti od prava na televizijske prenose.

MLNIzvor: B92, BBC Engleska
Podeli

Taj iznos je za više od million funti veći od prošlogodišnje zarade tadašnjeg šampiona Mančester Junajteda kada su u pitanju takmičenja i TV prava.

Novi ugovor koji su Skaj Sports i BT Sport potpisali za prava na utakmice Premijer lige iznosi tri milijarde evra za ovu i naredne dve sezone, što je omogućilo drastičan porast profita klubova tokom ovogodišnjeg šampionata.

Polovina tog novca raspodeljuje se svim klubovima jednako, četvrtina na osnovu konačnog plasmana na tabeli, dok se preostala četvrtina deli u zavisnosti od broja emitovanih utakmica određenog tima. Razlog usled koga je došlo do porasta vrednosti prenosa leži u relativno malom broju utakmica koje gledaju ljudi na Ostrvu. U poređenju sa Srbijom, Britanci emituju skoro duplo manje mečeva.

Na prvom mestu liste je Liverpul, koji je zaradio skoro 98 miliona funti i tako unovčio atraktivan fudbal Brendana Rodžersa, s obzirom na činjenicu da su se "Crveni" tokom Premijer lige 28 puta pojavljivali na ekranima. Odmah iza njih je šampion Siti sa blizu 97 miliona funti.

Stouk Siti, čijih je samo sedam utakmica emitovano za vreme trajanja lige, uspeo je da zaradi oko 75 miliona zahvaljujući dobroj poziciji na tabeli.

Prihode ostalih klubova možete videti na slici iznad.

strana 1 od 3 idi na stranu