Nova vest
Fudbal

Petak, 14.02.2014.

14:59

SI: Zbog Lokomotive HNL neregularan

Hrvatski prvoligaš Lokomotiva iz Zagreba treba da bude izbačena iz lige zbog veza sa Dinamom, saopštila je Sportska inspekcija Hrvatske.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sportska inspekcija smatra da Lokomotiva nije smela da dobije licencu ni za jednu sezonu od kada je u eliti – 2009/10.

Lokomotivu javnost u Hrvatskoj smatra filijalom gradskog rivala Dinama, a po propisima UEFA filijala ne sme da igra u rangu sa amtičnim klubom. Iz lige, po mišljenju Sportske inspekcije, treba izbaciti i Hrvatski dragovoljac, zbog finansijskih neregularnosti.

Hrvatski sabor je osnovao Sportsku inspekciju 2012, da bi pomogla sređivanju haotičnom stanju u sportu, tipičnom za države Balkana.

Sportska inspekcija utvrdila je da NK Lokomotiva koristi e-mail adresu nklokomotiva@nk-dinamo.hr, da je licenca za trenera seniorskog tima dostavljena preporučenom poštom na adresu Maksimirska 128, što je adresa Dinama, da Božidar Šikić, glavni direktor i ovlašćena osoba za zastupanje Lokomotive, istoimeno ima zaključen ugovor o obavljanju poslova stručnog savetnika fudbalske škole Dinama, da je predsednik Lokomotive Tin Dolički istovremeno i član Izvršnog odbora Dinama,

To nije sve - pregledom dokumentacije za licenciranje uočen je dokument na kome je navedeno da je licencu za takmičarsku 2009/10 tražila Lokomotiva, koja je osnovana kao udruženje građana za obavljanje sportske delatnosti, da je njen predsednik Zdravko Mamić, a potpredsednici Damir Vrbanović i Zoran Mamić. Svi znamo ko su Mamići, a Vrbanović je od 2012. izvršni predsednik HNS, dotle je bio izvršni direktor Dinama.

"Sportska inspekcija odradila je svoj posao u skladu sa zakonom i važećim propisima. Na ovaj način Ministarstvo pokazuje da je osnivanje sportske inspekcije bilo pun pogodak i jedini način uvođenja reda u sport . Sportska inspekcija i dalje će beskompromisno nastaviti da radi svoj posao, a svi savezi i klubovi dužni su da poštuju odluke inspekcije i usklade svoje akte i poslovanje sa važećim zakonima i propisima", rekao je ministar sporta i omladine Željko Jovanović.

Hrvatski nogometni savez još nije reagovao.

"Rešenje je tek stiglo u Savez, analizira ga pravna služba i nakon toga ćemo, što je pre moguće, reagovati saopštenjem", rekao je za index.hr portparol HNS Tomislav Pacak.

Lokomotiva je u elitni rang ušla 2009, pošto je u prethodne tri sezone napredovala od četvrte do prve lige, a kao trećeplasirana u Drugoj HNL iskoristila je i širenje Prve lige tog leta. Prošle sezone Lokomotiva je zauzela drugo mesto na tabeli, iza Dinama.

Tokom ovih pet sezona taj klub nije imao izvore prihoda koji bi mu omogućili da se takmiči u eliti, ali je neobičnim transferima sa Dinamom (od pozajmica, do međusobnog prodavanja istih igrača, po pravili mnogo skuplje kad prelaze u Dinamo) nastavio da funkcioniše.

O vezama dva kluba, koje su u najmanju ruku neobične i prevazilaze čak i dešavanja kod nas, u više navrata su pisale kolege sa index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve