Nova vest
Fudbal

Petak, 03.01.2014.

17:44

Imperija: 5 klubova, 1 vlasnik

Belgijski biznismen i gazda Standarda Roland Dišatele novi je vlasnik engleskog drugoligaša Čarlton Atletika.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dešatele je preuzeo klub koji je, posle dugog boravka u Premijer ligi i brzog pada do trećeg ranga, uspeo da se stabilizuje u Čempionšipu.

Na taj način Dišatele je svoju fudbalsku imperiju proširio na peti klub i četvrtu zemlju – pored Standarda u Belgiji drži i Sint Trejden (druga liga), u Nemačkoj je vlasnik četvrtoligaša Karl Cajsa iz Jene, a u Mađarskoj njegov klub je Ujpešt.

Rolan Dišatele je rođen u predgrađu Antverpena, a bogatstvo koje se procenjuje na gotovo 750 miliona evra (2013) stvorio je kroz kompanije koje se bave proizvodnjom elektronskih uređaja.

U fudbal je ušao kroz limburški klub STVV (Sint Trejden), koji je kupio 2004, a sedam godina kasnije postao je vlasnik jedne od najvećih belgijskih ekipa – Standarda. Klub iz Liježa platio je 40 miliona evra, a tada je formalno napustio STVV, mada de facto i dalje drži sve konce u klubu.

Dišatele je u Standardu zapamćen po tome što je za jedno leto prodao okosnicu tima (Vitsel, Defur, Mangala, Karsela) za preko 25 miliona evra.

Klub iz jugoistočnog Londona znatno je jeftiniji, plaćen je svega 15 miliona funti, a pred novim gazdom je zadatak da uloži pametno, da bi za početak zadržao status, a u dogledno vreme i napao Premijer ligu.

Prvi potez već je povukao - na pozajmicu iz Standarda u London je poslat Astrit Ajdarević, nekada velika nada švedskog fudbala i junior Liverpula. Ajdarević, koji je rođen u Prištini i odrastao u Švedskoj, za čije mlađe kategorije je dao 11 golova na 52 meča, nije se naigrao u belgijskoj ligi, za sezonu i po odigrao je 19 mečeva i dao 1 gol.

Prethodno je u decembru Dišatele kupio Karl Cajs, nekada slavnu ekipu iz Jene, koja je 1981. bila finalista Kupa kupova. Karl Cajs je kao četvrtoligaš plaćen 10 miliona evra (2 miliona plaćen klub, 8 miliona dugovi), a plan je da što pre stigne bar do druge Bundeslige.

Dve godine ranije, odmah posle preuzimanja Standarda, Dišatele je kupio još jednu slavnu ekipu nekadašnjeg Istoka, finalistu Kupa sajamskih gradova 1969. Ujpešt. Mesto predsednika dao je svom sinu Roderiku, a trener je Nebojša Vignjević.

Pre Rolana Dišatelea Čarlton Atletik je pokušavao da preuzme Džoš Heris, vlasnik Siksersa iz NBA i Nju Džersi Devilsa iz NHL.

Po propisima UEFA i FIFA isti čovek sme da bude vlasnik više klubova, ukoliko ne igraju u istom takmičenju, domaćem ili međunarodnom. To je iskoristio Đampaolo Poco, koji je posle Udinezea uložio novac u Granadu i Votford.

Dišatele je drugi čovek koji je posle Standarda ušao u engleski fudbal – Milan Mandarić je takođe krenuo iz Belgije, a u poslednjih desetak godina bio je vlasnik Portsmuta, Lestera i Šefild Venzdeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve