Nova vest
Fudbal

Utorak, 17.12.2013.

13:02

Real i Barsa pod istragom EK

Španski ministar spoljnih poslova rekao je da je šest fudbalskim kluba iz te zemlje, uključujući i Barselonu i Real Madrid, pod istragom Evropske komisije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Pored dva najveća kluba pod istragom za nelegalno primanje državne pomoći su i Osasuna, Valensija, Atletik Bilbao, Elče i tim iz druge lige Erkules.

"Očigledno je da Vlada mora da vodi borbu do kraja kako bi odbranila španske klubove, koji su brend Španije", rekao je ministar inostranih poslova Španije Hose Garsija-Margaljo.

Real, Barselona, Atletik i Osasuna su pod istragom zbog njihovog poreskog statusa, dok je tim iz Madrida navodno pod istragom i zbog kupovine zemljišta na kojem su igrađeni objekti za trening.

Ova četiri kluba nose naziv 'udruženja, a devedesetih godina su izuzeti od vladinih mera koje su propisivale da fudbalski klubovi moraju biti akcionarska društva. Real, Barsa, Atletik i Osasuna su neprofitne organizacije i uživaju neodređene, ali značajne poreske olakšice.

Ostala tri kluba terete se da nisu vratili zajam od ukupno 118 miliona evra, koje im je dala pokrajinska u kojem se nalazi Valensija. Novac nikada nije vraćen, što je znatno oštetilo lokalnu kasu.

'Kraljevski klub', kao i Atletik Bilbao pod sumnjom su da su dobijali povoljne uslove za izgradnju trening centra Valdebebas, odnosno stadiona San Mames.

Četvrti deo istrage predstavljaće provera kredita koji su masovno akumulirani od španskih poreskih vlasti za ove klubove, koji su tom prilikom dobili odlične uslove za vraćanje državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve