Za dušu gospodina Umberta Paninija

Ostario sam dovoljno da znam da sve ima kraj. Pa i život.

Antartik
Podeli

Ostario sam dovoljno da je neobično to što skupljam sličice. Uz sva objašnjenja, neobično je.

I šta sada? Da ne priznam da me je potresla vest o smrti čoveka kojeg nikada nisam video? Baš potresla.

Naravno da priznajem, činjenica da je Umberto Panini imao 83 godine, da je za sobom ostavio imperiju i da se biznis zvani albumi i sličice Panini ne može zaustaviti ne umanjuje osećaj tuge. Nije Panini jedina firma koja se tim poslom bavi, nisu svi albumi koji su objavljeni posebno vredni i opet, odlazak osnivača firme za mene je strašna stvar.

Kao mali sam dobijao značke, priveske, bilo je onih koji su me ubeđivali da su markice najvrednije što neko skuplja i čuva. I pokušavao da se prepoznam u kolekcionarstvu. I imam lepu kolekciju gramofonskih ploča, nešto stripova. I mnogo knjiga. Ne vredi, neuporedivo je.

Mnogo puta su me grdili zbog sličica. Nisam nikada ništa tražio od gostiju, rodbine, komšija. Nisam 'padao' na čokolade, sladolede i sitne poklone. Nisam lagao roditelje. U stvari, lažem, jesam. Ako je postojala prilika da nekome ko dolazi u goste javim da su se pojavile sličice, radio sam to, ako bi me neko pitao ispred zgrade kako sam, pomenuo bih kesice. Ako bih dobio pare za kornet ili Leni, uzeo bih Hladišu i kesicu, dve. Znali su da me ruže zbog toga, ne vredi, bilo je jače.

Ili, cela priča u tri, četiri slike.

Kompletan tekst Miloša Šaranovića pročitajte u rubrici "Teme".

Fudbal

PSŽ lagano i sa Lionom

Fudbaleri Pari Sen Žermena nastavili su put ka odbrani titule u Francuskoj pošto su u poslednjem meču 15. kola savladali Lion sa laganih 4:0.

Fudbal nedelja 1.12. 23:15 Komentara: 5
strana 1 od 2 idi na stranu