Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 25.11.2013.

14:08

Partizan: A ćutite kada nas kradu?

U nedostatku kvalitetnog fudbala, srpski fudbal se vratio onome što mu u poslednje vreme najbolje ide - saopštenjima.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Iako u nedelju nisu reagovali na saopštenje večitog rivala, čelnici FK Partizan oglasili su se nakon što ih je direktno prozvao Fudbalski Savez Srbije.

Uprkos tome, Savezu nije upućena nijedna reč sopštenja, u kojem se čelnici Crvene zvezde optužuju za hipokriziju i stvaranja atmosfere haosa. Čelnici Partizana ističu da kada nisu zadovoljni suđenjem, oni ne izvode na ulicu hiljade navijača.

S obzirom da saopštenje iz Humske sadrži osam pitanja, nema sumnje da nas očekuje odgovor iz Crvene zvezde, koji će verovatno pokrenuti novi talas saopštenja.

Saopštenje FK Partizan prenosimo u celosti i bez ispravki:

"Propagandna akcija FK „Crvena zvezda“ nastavlja se nesmanjenom žestinom. Utakmice FK „Partizan“ pomno se prate i analiziraju, očigledno više nego sopstvene, saopštenja su uvek spremna, optužbe i pretnje prepoznatljive.

Međutim, postoje i činjenice koje ne mogu da ospore ni autori crveno-belog propagandnog rata. Te činjenice govore da je FK „Partizan“ u prethodnih 13 kola tekućeg prvenstva na tri utakmice drastično oštećen sudijskim greškama – na utakmici sa Radničkim u Nišu /nedosuđeno igranje rukom i crveni karton za protivničkog igrača/ i na utakmicama sa Napretkom i Donjim Sremom u Beogradu /nedosuđeni kazneni udarci, penali/. Od pomenute tri utakmice FK „Partizan“ je samo na jednoj slavio pobedu.

Kako se te nesporne činjenice uklapaju u tezu o „konstantnoj pomoći sudija“, „lakrdiji“ „neregularnom prvenstvu“? Naravno ne uklapaju se, jer su tvrdnje FK „Crvena zvezda“ neistinite, isfabrikovane u glavama onih koji su uvereni da je neprestano obmanjivanje širih narodnih masa jedini produktivan posao u Srbiji.

Kako je moguće da samozvani borci za pravdu i poštenje u srpskom fudbalu reaguju samo kada im sudijske greške ne idu u prilog, a ćute kada im iste koriste? Kakav je to jednostrani smisao za pravdu, selektivni moral, poštenje koje se aktivira po potrebi? Na „spornoj“ utakmici sa FK „Voždovac“ dogodilo se i udaranje laktom igrača FK „Partizan“ Vladimira Volkova u protivničkom kaznenom prostoru, za šta je sankcija jedanaesterac i crveni karton. Kako je moguće da „sokolovo oko“ iz ulice Ljutice Bogdana nije primetilo ovaj detalj?

U „Crvenoj Zvezdi“ su se svojski potrudili da princip objektivnosti u potpunosti izvrgnu ruglu, jer su se sa pričom o „neregularnosti“ pojavili u prvenstvenom kolu u kome je njihovom protivniku neopravdano poništen izjednačujući pogodak?! Očigledno naši rivali misle da njihove fraze i parole imaju zaslepljujući efekat na fudbalski narod, pa niko ne može da vidi nešto što je očigledno.

Sudijske greške sastavni su deo fudbalske igre. Očigledno je da je na utakmicama Partizana ove jeseni bilo mnogo sudijskih grešaka, više njih na štetu našeg kluba. Ne čudimo se tome jer su od strane „večitog rivala“ sudije izložene neizdržljivom, neljudskom pritisku. Da li i mi treba da galamimo posle svake utakmice, da tražimo ostavke svih i svakoga, izvodimo navijače na ulice? Da li će se neprestanim pretnjama i kreiranjem atmosfere haosa popraviti stanje u srpskom fudbalu?

Očekujemo da autori propagandne kampanje objave imena članova „neformalne grupe ljudi“ koja ne dozvoljava da se FK „Crvena zvezda“ kvalifikuje za UEFA Ligu Šampiona već 20 godina, odnosno otkada to takmičenje postoji?! Ko su ti misteriozni političari, moćnici koji pomažu FK „Partizan“ da osvaja titule u nizu i kako to čine?

Sportski pristup podrazumeva prihvatanje sudijskih grešaka i pomoć fudbalskoj organizaciji da se broj tih grešaka smanji. Sportski pristup takođe podrazumeva analizu sopstvenog rada i grešaka, mere da se te greške otklone. Obmanjivanje javnosti, huškanje navijača, optuživanje bez osnova, pretnje i pritisci su sve samo ne sportski pristup. O ciljevima kampanje govorili smo više puta, ponovićemo ih još jednom – zastrašiti rivale, službena lica, fudbalsku organizaciju, opravdati se pred navijačima i javnošću za sopstvene greške i promašaje, izazvati na silu i bez argumenata promene u fudbalskoj organizaciji. Fudbalska Srbija proceniće da li takvim metodama fudbalski sport može da napreduje.“

Beograd, 25.11.2013.

FK Partizan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve