Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.11.2013.

15:22

FKCZ: 'Grobari' isključivi krivci

Fudbalski klub Crvena zvezda saopštio je da najoštrije osuđuje svako nasilje koje se desilo na "večitom" derbiju u subotu.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images

U saopštenju se navodi da su tokom nereda na stadionu učestvovali isključivo navijači Partizana.

Iz Zvezde osuđuju sve činove nasilja, ali neće dozvoliti da taj klub bude kažnjen suspenzijom stadiona ili igranjem bez publike.

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde do daljeg će kao domaćini igrati pred praznim tribinama svojih stadiona zbog incidenata na derbiju.

Takvo stanje biće na snazi sve dok ne bude doneta odluka Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, koja će hitno uslediti posle dobijanja dodatnih izveštaja

Saopštenje prenosimo u celini i bez izmena.

"Fudbalski klub Crvena zvezda najoštrije osuđuje sve činove nasilja koji su pratili 145. „večiti derbi“ odigran u subotu, 2. novembra.

Ujedno, najoštrije osuđujemo pojedince i određene interesne grupe koje u danima posle derbija pokušavaju da podele i prebace krivicu, zanemarujući činjenicu da su u neredima tokom utakmice učestvovali isključivo i samo navijači gostujućeg tima, navijači Partizana. Prvi incident napravili su dva sata pre početka meča kad je jedan od njih ušao na teren želeći da se obračuna sa padobrancima, zatim smo bili svedoci tuče između dve frakcije navijača Partizana tokom koje je interevenisala i Žandarmerija. Najteži incident dogodio se u drugom poluvremenu kad su navijači sa južne tribine uzrokovali požar (onemogućavajući vatrogasce da ga ugase) koji je izazvao veliki prekid meča, a mogao je i konačno da prekine utakmicu.

Navijači Crvene zvezde nisu tokom meča imali nijedan sličan incident.

Ipak, to ne sprečava raznorazne analitičare, komesare, „rukovodioce“, nažalost i pojedine medije da u svojim analizama, izveštajima i izjavama dele i prebacuju krivicu koristeći množinu. Takav odnos prema problemu neće dovesti do rešenja stanja koje je svakako alarmantno. Vreme kolektivne odgovornosti je davno prošlo i FK Crvena zvezda insistira da svako ponese svoj teret odgovornosti shodno učinjenim delima.

FK Crvena zvezda neće dozvoliti da takav stav dela javnosti i nadležnih funkcionera dovede do eventualnog kažnjavanja našeg kluba suspenzijom stadiona ili igranjem bez publike, što bi mogao da bude konačan cilj ovakvog scenarija.

Očekujemo od nadležnih fudbalskih i državnih organa da ne podlegnu takvom načinu razmišljanja i pritiska već da odluke donose na osnovu činjenica koje je čitava Srbija, sa zgražavanjem, gledala tokom utakmice.

FK Crvena zvezda napominje da neposredni akteri derbija, fudbaleri oba tima i sudije, zaslužuju sve pohvale za ponašanje i činjenicu da ničime nisu doprineli pomenutim incidentima.

Fudbalski klub Crvena zvezda, kao najveći klub u Srbiji, je svestan svoje odgovornosti i zato nam je veoma bitno da sve svoje utakmice organizujemo na najbolji način, iako to često nije lako."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve