Nova vest
Fudbal

Utorak, 15.10.2013.

21:06

Bosna živi san, ide na Mundijal!

Bosna i Hercegovina izborila je istorijski plasman na Svetsko prvenstvo, pobedom u Litvaniji 1:0 poslednjeg dana kvalifikacija.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Heroj zapadnog suseda postao je Vedad Ibišević koji je agoniju Bosanaca i Hercegovaca okončao u 68. minutu, na asistenciju Edina Džeke.

BIH je zauzela prvo mesto u Grupi G sa 25 bodova, koliko je imala i Grčka, ali sa boljom gol razlikom i međusobnim skorom od rivala. "Zmajevi" će prvi put u 21-godišnjoj istoriji države igrati jedno veliko takmičenje u fudbalu.

Nije sve funkcionisalo savršeno u Kaunasu, Litvanija je odlično odolevala napetom rivalu, ali najviše zahvaljujući golmanu Arlauskisu.

On je u prvih 25 minuta odbranio dva sjajna pokušaja Miralema Pjanića iz slobodnih udaraca, što je sve do same završnice poluvremena bila jedina opasnost po gol domaćina.

U samom finišu Džeko je umalo zatresao mređu, nakon što ga je lopta pogodila u rame posle šuta sa 20-ak metara, ali je Arlauskis ponovo odlično interevenisao.

U nastavku meča viđen je isti scenario, BiH je kružila oko kaznenog prostora rivala koji se branio kao da mu od tog boda zavisi plasman na Mundijal.

U 62. minutu Senad Lulić je konačno zatresao mrežu, ali je erupciju brojnih navijača iz BiH ugasio pomoćni sudija signaliziravši opravdan ofsajd.

Međutim, samo pet minuta kasnije "Zmajevi" su konačno stigli do toliko željenog gola. Edin Džeko je sjajno prevario rivala na levoj strani i gurnuo loptu na peterac gde je sam ostao Ibišević.

Sjajnom napadaču Štutgarta nije bilo teško da loptu samo prosledi u mrežu i potigne najvažniji gol u istoriji fudbala njegove zemlje.

Bio je to 24. gol Ibiševića za BiH. U finišu meča Begović je morao jednom da interveniše i umiri napete navijače, koji su na kraju počeli žurku u Kaunasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve