Nova vest
Fudbal

Petak, 11.10.2013.

23:50

Baraž: Ključ drame u rukama Jermena

Sistem kvalifikacija za SP 2014 u Evropskoj zoni doneo je dramatičan finiš širom kontinenta, jer jedan drugoplasirani ne ide u baraž.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Devet pobednika grupa izborilo je ili će izboriti mesto u Brazilu, osam od devet drugoplasiranih ide u baraž.

Kako stoje stvari, drugoplasirani uiz grupa C, F, G, H i I imaju obezbeđeno mesto u baražu, ali su svi ostali još uvek u komplikovanoj računici.

Po pravilima, na tabeli drugoplasiranih računaju se rezultati protivg ekipa sa pozicija 1, 3, 4 i 5 u grupi, dakle ne i sa najslabijim u grupi. Na osnovu njih pravi se klasična tabela sa baraž-bodovima i baraž-razlikom.

Na Svetsko prvenstvo već su se plasirali Belgija, Italija, Nemačka, Holandija i Švajcarska iz grupa A-E, dok u grupama F-I još uvek borbu vode dve ekipe (vode Rusija, BiH, Engleska i Španija). Logično, u te četiri grupe drugoplasirani timovi (trenutno Portugal, Grčka, Ukrajina i Francuska) imaju obezbeđenu poziciju u grupi i mesto u baražu. Ukrajinci u dalekoj teoriji mogu da završe ispod Crne Gore – ako izgube od San Marina, CG pobedi Moldaviju i zbir razlike u tim mečevima bude veći od 9.

U grupi C Švedska se izdvojila na drugom mestu, a preokret protiv Austrije i Zlatanov gol u samom finišu odveli su ih izvan domašaja rivala i obezbedili baraž.

Akvilani spasao Evropu drame?

Rasplet u grupi B je ključ cele drame. Bugari i Danci imaju bod više od Čeha i Jermena i sve te zemlje mogu do drugog mesta. Gol Akvilanija u nadoknadi vremena u Kopenhagenu otvorio je vrata baraža ekipama iz ostalih grupa, jer samo bi čudesan uspeh Jermenije (pobeda u Napulju, uz remi u Sofiji i izostanak trijumfa Danske nad Maltom) ugrozio Hrvate i Slovence. U svakoj realnijoj varijanti jedini način da Bugari ili Danci odu u doigravanje je da Turska i Rumunija u grupi D izgube, a Mađarska ne pobedi.

To pritisak baca na drugoplasirani tim iz grupe D, što je od večeras Turska, koji ima 10 baraž-bodova i čeka Holandiju. Turcima su za leđima Rumuni, koji čekaju Estoniju i imaju za 4 gola slabiju gol-razliku, uz isti broj bodova. Sa trenutno 10 baraž-bodova i minus 3 baraž-razlikom naši susedi računaju da bi ubedljivom pobedom nad rivalom sa Baltika mogli da uhvate bukvalno poslednji voz. U teoriji tu šanse još imaju Mađari, koji čekaju Andoru, ali jure dva boda i veliku razliku protiv oba rivala (6 u odnosu na Rumuniju, 10 u odnosu na Tursku). Mađarima bi maksimalni domet na velikoj tabeli 11 baraž-bodova, uz gol-razliku minus 6.

U kombinaciji se iznenada našla i Hrvatska (grupa A), koja je porazima od Škotske i Belgije i beogradskim remijem sasvim skliznula na tabeli sa 11 baraž-bodova. Njima bi u poslednjem kolu bod u Glazgovu razvejao sve strahove, osim ako Jermenija ne zatrpa Napulj golovima, ali i tad bi mogli da računaju na pomoć Danaca, Holanđana i Estonaca, možda čak i dramu sa Slovenijom.

Dilema ostaje i u vezi sa grupom E, gde je Island trenutno drugi sa bodom više od Slovenije. Islanđani već imaju komotnih 13 baraž-bodova i sve što bi uzeli u Oslu bilo bi samo šlag na torti uspešpnih kvalifikacija, ali ako Slovenija prestigne rivala, čak i pobedom u Bernu, stigla bi tek do 12 baraž-bodova i bila ugrožena. Ako u Glazgovu bude nerešeno, a Slovenija pobedi, presuda između dve ex-YU republike bi mogla da padne i gol-razlikom, čak bi u slučaju minimalca Slovenije odlučivao broj datih golova, ali bi to imalo dsrastične posledice samo u slučaju ubedljive pobede Jermenije i neuspeha Danske protiv Malte.

Trenutna tabela drugoplasiranih

1. Grčka* 19 (+5) grupa G
2. Ukrajina* 15 (+7) grupa H
3. Portugal 15 (+3) grupa F
4. Francuska 14 (+6) grupa I
5. Švedska 14 (+4) grupa C
6. Island 13 (+1) grupa E, priliku čeka Slovenija 9 (+1)
7. Hrvatska 11 (+3) grupa A
8. Turska 10 (+2) grupa D, priliku čeka Rumunija 10 (-3), teoretski i Mađarska* 11 (-6)
9. Bugarska 7 (-1) grupa B, priliku čekaju Danska* 10 (-2) i Jermenija 9 (-1)

Podebljanima sledi najmanje baraž, kao i liderima u njihovim grupama. Timovi sa zvezdicom ne mogu da poprave skor na velikoj tabeli.

Grcima i Ukrajincima preostaju mečevi sa poslednjim u grupi i neće sakupljati baraž-bodove, ali su već sigurni. Portugalu tačan broj bodova zavisi od utakmice poslednjeg kola protiv Luksemburga, ali plasman nije sporan. Francuzi i Šveđani su već sad nedostupni za ostale. Island će u baraž, ako odbrani drugo mesto u grupi.

Ključ je u utakmicama grupe B Italija – Jermenija, Bugarska – Češka i Danska – Malta. Dvojka, remi i X2 u njima otvaraju Pandorinu kutiju, u suprotnom su ugroženi samo timovi iz grupe D.

Mečevi za praćenje:
Italija – Jermenija
Danska – Malta
Bugarska – Češka
Škotska – Hrvatska
Norveška – Island
Švajcarska – Slovenija
Turska – Holandija
Rumunija – Estonija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve