Nova vest
Fudbal

Utorak, 10.09.2013.

10:55

Đurić i Čović: Privatizacija!

Predsednik Partizana Dragan Đurić i potpredsednik Crvene zvezde Nebojša Čović podržali su ideju privatizacije najvećihsrpskih klubova.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

To je pre nekoliko dana najavio prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da bi dva najveća srpska kluba, Partizan i Crvena zvezda mogli da budu uspešno privatizovani.

"Podržavamo privatizaciju Partizana i Zvezde, jer je to jedino rešenje za napredak klubova. Na taj način moći ćemo da poslujemo profitabilno", rekao je Đurić.

"Privatizacija bi bila najbolje rešenje i za državu i za klubove. Mi u Partizanu smo u poslednje tri godine poslovali sa dobitkom, ali potrebne su promene u načinu funkcionisanja", dodao je prvi čovek Partizana.

Sa njim se služio i potpredsednik Zvezde, čovek zadužen za finansije kluba koji je u velikim dugovima već nekoliko godina, Nebojša Čović.

"Model privatizacije otvara perspektivu opstanka, razvoja i sportskog napretka klubova i zato ga teba spovesti, u što je moguće kraćem vremenu. Zvezda je potpuno spremna da uzme konstruktivno učesće u svim aktivnostima vezanim za ovu ideju", izjavio je Čović za Tanjug.

"Nema razloga ukoliko su namere iskrene, ukoliko je iskreno shvaćeno da u sportu ne može da se radi više kako se radilo do sada, po principu, država daje pare, neko drugi troši, a kada država hoće da to kontroliše, onda smo ljuti na državu", dodao je Čović.

Zakon o sportu koji reguliše privatizaciju sportskih klubova prema Čovićevom mišljenju u jednom delu treba da pretrpi promene.

"Nije sporno da su udruženja gradjana privatna, ali bez kontinuiteta, jer su mnogi od članova koji su činili udruženje umrli, a nije napravljen mehanizam naslednosti, kao što je to u Realu ili Barseloni".

Prema njegovim rečima država je veoma važan faktor u svemu tome, jer klubovi puno duguju državi za porez, duguju državnim bankama, većina klubova, Zvezda sigurno jeste je vlasnik imovine, stadiona i pratećih objekata, ali na državnom zemljištu, a po zakonu je zabranjena konverzija zemljišta u sportu iz prava korišćenja u pravo vlasništvo.

"Kada klubovi dodju u veliki finansijski minus, kao što su došli, očekuje se do države, da pokrije taj minus. Neću da ulazim zašto je došlo do toga, ali je potpuno nelogično da to siromašna država radi u profesionalnom sportu, posebno u fudbal, koji ima značajnu komercijalnu dimenziju i ne bi smeo da bude u minusu", poručio je Čović.

On je naglasio da je značaj faktor i dokumentacija, kako bi se imala jasna slika o tome kako su nam veliki klubovi postali gubitaši i podsetio da je Zvezda podnela detaljan finansijski izveštaj od 1996. godine do kraja 2012, sa uporednom analizom kako je to izgledalo 1991. godine, koja je najtrofejnija u istoriji kluba.

Prethodnih dana mediji su pisali o tome da su za privatizaciju Partizana i Zvezde zainteresovani bogati svetski biznismeni, među kojima najviše ruski milijarderi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve