Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 05.09.2013.

09:30

Politika: Večiti ponuđeni strancima

Posle izjave Aleksandra Vučića da bi naši najbolji fudbalski klubovi trebalo da budu privatizovani, „Politika“ prenosi da će oni biti ponuđeni strancima.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Za „Politiku“ je iz Vlade Srbije potvrđeno da će Partizan i Crvena zvezda biti prvo ponuđeni strancima, a za sada nije poznato ko bi bio zainteresovan da ih kupi.

Najava prvog potpredsednika Vlade Srbije da bi što pre trebalo privatizovati najveće srpske klubove već je izazvala veliki odjek u zemlji, tako i u inostranstvu. Poslednjih meseci Srbijom je kružila priča da će neke od arapskih porodica iz Katara uložiti novac u dva srpska kluba, a sada je izgleda u prvom planu ruski kapital.

Za sada su mišljenja podeljena koji bi od ’večitih’ klubova mogao brže da se proda. Jedni su mišljenja da bi to mogla da bude Crvena zvezda, zbog broja navijača, a drugi da bi to mogao da bude Partizan, zbog omladinske škole, iz koje je poslednjih godina izbacila nekolicinu igrača koji su okosnica velikih evropskih klubova.

„Politika“ ističe da će se način buduće vlasničke transformacije oslanjati na postojeći Zakon o sportu. I Partizan i Crvena zvezda trenutno funkcionišu kao sportska udruženja. Partizan se vodi kao dobrovoljna, nevladina, nepolitična i neprofitatna sportska organizacija, osnovana, kao udruženje, radi organizovanog bavljenja fudbalom. Zvezda je, s druge strane, po statutu, udruženje u oblasti fudbalskog sporta.

U ovom slučaju, najverovatnije će se primeniti odredba Zakona koja kaže da se privatizacija može pokrenuti inicijativom Ministarstva omladine i sporta uz saglasnost Vlade. Postupak bi se svakako sproveo u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Zanimljivo je da po Zakonu, kupac ne može da bude osoba koja ima akcije ili udela u nekoj od sportskih organizacija u istoj grani sporta, osoba čiji su poslovi u vezi sa sportskim aktivnostima i delatnostima subjekta privatizacije i vlasnici sportskih kladionica.

Od srpskih klubova, do sada je privatizovan samo Čukarički, koji je u aprilu prošle godine prodat firmi ADOC, za 10.235.200 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve