Nova vest
Fudbal

Utorak, 20.08.2013.

16:49

Sjajni Zenit, Sosijedad i Karagandi

Fudbaleri Zenita, Real Sosijedada, Viktorije Plzenj i Šahtjora ostvarili su pobede i primakli se plasmana u grupnu fazu Lige šampiona.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

U derbiju večeri PSV i Milan igrali su 1:1, a siguran putnik u LŠ je skoro izvesno Zenit koji je sa 4:1 slavio u Portugalu protiv Pasoš Fereire.

Veliki trijumf ostvario je Real Sosijedad sa 2:0 protiv Olimpika u Lionu, gde je Milorad Mažić isključio Milana Biševca. Pobedu dana ostvario je Šahtjor Karagandi sa 2:0 protiv Seltika. Viktorija je sa 3:1 nadigrala Maribor.

Liga šampiona, plej-of:
Pasoš Fereira – Zenit 1:4 (0:1)
Leao 58 – Širokov 27, 60, 90, Degra 85ag
PSV – Milan 1:1 (0:1)
Maravž 60 – El Šaravi 15
Olimpik Lion – Real Sosijedad 0:2 (0:1)
Grizman 17, Seferović 50
Viktorija Plzenj – Maribor 3:1 (1:0)
Čišovski 8, Darida 58, Duriš 90 – Mejač 66
Šahtjor – Seltik 2:0 (1:0)
Finončenko 12, Kižničenko 75

sreda, 20:45:
Dinamo Zagreb – Austria Beč
Ludogorec – Bazel
Steaua – Legija
Šalke 04 – PAOK
Fenerbahče – Arsenal

Olimpik Lion – Real Sosijedad 0:2, Baskijska lekcija na "Žerlanu"

Sjajan meč odigran je na Žerlanu gde je Real Sosijedad održao lekciju Olimpik i pokazao imenjacima iz Madrida (redovno gubili) kako se igra u Lionu.

Vrlo rano baskijci su stekli prednost, a mrežu domaćina zatresao je dečko koji je odrastao navijavši za Olimpik, Anatoan Grizman. Karlos Vela je poslao dubok pas sa leve strane do jedinog svog saigrača u petercu Olimpika, a ovaj prelepim makazicama savladao Antonija Lopesa.



U nastavku meča Lion se trudio da anulira prednost rivala, ali su 'lavovi' bili daleko od tima koji je u prva dva kola Lige 1 ostvario gol razliku 7:1.

Već na startu drugog poluvremena Sosijedad je dotukao rivala, spektakularnim golom Harisa Seferovića. Mladi Švajcarac postigao je gol sa oko 30 metara, iskosa sa leve strane. On je u kontri svog tima pustio da lopta odskoči, a onda poslao projektil levom nogom koji je prešao preko golmana Liona i završio ispod prečke.



Lion je tada krenuo na sve ili ništa, pa su se obe ekipe u roku od samo jednog minuta našle u četiri sjajne šanse.

Prvo je Realov napadač zgazio loptu kad je mogao da ide' jedan na jedan', pa je Lion imao 'tri na dva' situaciju, odmah zatim i Baksijci istu priliku, da bi u sledećem napadu Seferović propustio otvoren šut glavom.

U međuvremenu je Real zamenio oba napadača i povukao se pred svoj gol, kako bi sačuvao veliku prednost. U poslednjih 20 minuta to mu je olakšao domaćin, tačnije Milan Biševac koga je zbog drugog žutog kartona, doduše možda i preoštro, isključio zemljak Milorad Mažić.

PSV – Milan 1:1, odluka na "San Siru"

Derbi meč u Ajndgovenu doneo je sjajno prvo, ali dosadno drugo poluvremen. Na kraju je velikan iz Italije verovatno otišao zadovoljan sa Filips arene.

Već u 17. minutu "rosoneri" su postigli važan gol u gostima. Ignacio Abate je sjajno centrirao ,a Stefan El Šaravi glavom poentirao.

Usledio je sjajan okršaj dva talentovana tima, Baloteli je pogodio prečku, da bi potom Abijati sa dve intervencije, a onda Abate na gol liniji spasili Italijane gola.

U nastavku meča nije bilo toliko uzbuđenja, ali je supermladi tim PSV-a stigao do izjednačenja. Džefri Bruma je sjajno šutirao sa distance, Abijati ju je odbio, a Tim Matavž najviše skočio i glavom je ubacio u gol.

Pasoš Fereira – Zenit 1:4, Roman Širokov otvorio vrata LŠ

Svoj posao je očekivano lako odradio Zenit. Nošen fenomenalnim Romanom Širokovim, koji je ostvario prvi het-trik Zenita u istoriji LŠ, ruski tim je stekao tri gola prednosti pred revanš u Sankt Peterburgu.

Polovinom prvog dela igra Zenit je očekivano poveo u Portugalu. Dani je poslao centaršut po zemlji sa leve strane, lopta je prošla kroz kazneni prostor njegovih zemljaka i stigla pravo do Romana Širokova koji je takođe pozemlji pogodio donji levi ugao.

Do kraja poluvremena Fereira je odolela ostalim akcijama gostiju, i dočekala svojih pet minuta u nastavku. Zenit je usporio i Portugalci su to iskoristili.

Lopta je odskakala u kaznenom prostoru Rusa posle kornera, Lodigin je bio nemoćan posle šuta Andrea Leaa. Ali, samo dva minuta kasnije Širokov na skoro identičan način postiže i drugi pogodak te vraća prednost Zenitu.

U samom finišu meča Zenit i Viktorija su stigli do dva gola prednosti. Rusi zahvaljujući autogolu golmana Fereire Matijasa Degre. Njega je lopta pogodila u leđa nakon što je Keržakov pogodio prečku. Nekoliko minuta kasnije Širokov je postigao het-trik.

Ovaj put sjajnim udarcem u gornji ugao za verovatno overen plasman Zenita u Ligu šampiona.

Viktorija Plzenj – Maribor 3:1, Mejač dao nadu Slovencima

Viktorija je tek u finišu meča stekla osetnu prednost protiv Maribora, koji će imati svoju šansu u Sloveniji naredne sedmice.

Česi su svesn krenuli odmah u ofanzivu i brzo stigli do rezultata. Vladimir Darida je centrirao oštro, a najbrže je reagovao Marijan Čišovski koji je savladao Handanoviča.

Viktorija i duplirala prednost. Ovaj put strelac je bio Vladimir Darida, asistent kod prvog gola koji je dobio nagradu za sjajnu partiju. Jan Kovarik je centrirao sa leve strane, a njegov saigrač iz veznog reda utrčao u peterac i pogodio mrežu.

Ali desetak minuta kasnije Maribor se vratio u igru, fenomenalnim golom Aleša Mejača. Defanzivac šampiona Slovenije je sjajno umirio loptu, a onda desnom nogom je zakucao u mrežu.

U nastavku meča Viktorija je jurila veoma važan treći gol, a njega je doneo Mihal Duriš u 90. minutu. František Rajtoral je sjajno odigrao, prvo je prevario čuvara, a onda pronašao saigrača koji je pogodio levom nogom.

Šahtjor – Seltik 2:0, Golovi su važniji od 500 dodavanja

Fudbaleri Šahtjora iz Karagandija mogli bi da budu iznenađenje decenije u Ligi šampiona, pobedili su Seltik 2:0 u prvom meču plej-ofa kvalifikacija.

Seltik je dominirao u Astani, imao više od 500 pasova (tri puta više od rivala), ali su Andrej Finončenko i Sergej Kižinčenko doneli veliku pobedu šampionu Kazahstana.

Kazahstanski šampion je toliko nepoznat široj javnosti, da na vrhu sajta UEFA stoji priča o njemu. Do završne runde ključni korak su napravili već u drugom kolu, sa dve pobede nad BATE Borisovom. U trećoj rundi nisu se mučili sa Skenderbeuom iz Korče.

Član tima iz Karagandija je i naš Aleksandar Simčević. Seltik je primio prve golove u kvalifikacijama, u čemu nisu uspeli Kliftonvil i Elfsborg.

Seltik je krenuo ofanzivno u Astani, već u uvodnim minutima imao je nekoliko šansi za gol, najviše zahvaljujući zbunjenoj odbrani domaćina, ali je ipak Šahtjor prvi stigao do gola.

Iz prve jedine šanse tim iz Karagandija je šokirao Škote iz auta. Nakon ubacivanja lopte rukom sa strane, Zvorničanin Nikola Vasiljević je najviše skočio na prvoj stativi i loptu ubacio u peterac gde je najspretniji bio Andrej Finončenko koji je iskoristio oklevanje golmana Seltika Frejzera Fostera i doneo prednost domaćinu.

Desetak minuta kasnije Seltik je imao sjajnu šansu za izjednačenje. Dugo su Škoti tražili prilaz kaznenom prostoru, a kada nisu uspeli u tome, Kris Komons je poslao projektil sa oko 30 metara, ali je na njegovu nesreću pogodio smao prečku, a lopta se odbila od gol liniju u naručje domaćeg golmana.

U drugom poluvremenu tempo igre je bio isti. Seltik je napadao, tražio gol, a Šahtjor pretio iz kontri i opasnih ubacivanja iz auta. A onda 15 minuta pre kraja novi šok za Škote, Kazahstanci su duplirali prednost i nagovestili iznenađenje, možda i decenije.

Nakon što su se igrači Seltika odbranili posle jednog ubacivanja lopte sa strane, novi pokušaj šutaje takođe izblokiran, ali se lopta odbila pravo na glavu Sergeja Kižničenka koji je loptu od zemlju poslao u mrežu.



U tom momentu, igrači Seltika imali su tačno 500 ispravnih dodavanja, a domaći fudbaleri tek 173. Međutim, Škoti su imali samo dva šuta više od rivala (15-13).

Biće zanimljivo u Glazgovu za sedam dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve