Nova vest
Fudbal

Petak, 02.08.2013.

18:16

JSL: Voždovac umesto Hajduka

Fudbalski klub Voždovac definitivno je novi član Jelen Superlige, potvrdio je Odbora za hitna pitanja FSS.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Voždovčani će zauzeti mesto kulskog Hajduka, koji se ugasio početkom nedelje.

Odluka je doneta pre svega na osnovu plasmana “Zmajeva” prošle sezone u Prvoj ligi Srbije – oni su bili treći, iza Napretka i Čukaričkog, koji su automatski izborili mesto u eliti.

Članovi Izvršnog odbora u procesu donošenja odluke rukovodili su se sportskim, infrastrukturnim i finansijskim kriterijumima. Po sportskim, ispoštovana je činjenica da je Voždovac u prošloj sezoni 2012/13 zauzeo treće mesto na završnoj tabeli Prve lige, odmah iza klubova koji su direktno postali superligaši - FK Napredak i FK Čukarički. U obzir je uzeta i činjenica da Voždovčani imaju nov i potpuno savremen stadion, kao i da klub finansijski uspešno posluje. Zbog svega pomenutog, Voždovac je dobio prednost u odnosu na ostale predloge”, navodi se na sajtu FSS. i dodaje da su se u procesu donošenja odluke članovi ovog tela pridržavali svih značajnih akata i propisa – Propozicija o takmičenju Super lige, Odluka o sistemu stalnih takmičenja i Pravilnika FSS o licenciranju.

Pored toga, primenjeni su i kriterijumi po odlučivanju o istom pitanju iz 2011. godine. Tada je FK Novi Pazar, kao trećeplasirani u Prvoj ligi Srbije, zauzeo upražnjeno mesto FK BASK, koji je odustao od takmičenja.

Teleoptik kolateralni dobitnik

Usledilo je i odlučivanje o klubu koji će popuniti upražnjeno mesto u Prvoj ligi Srbije, nastalo prelaskom Voždovca u elitu. Na bazi pomenutih principa iz 2011. godine (FK Kolubara ostala u prvoligaškom društvu), kao i činjenice da je nemoguće u kratkom vremenskom roku održati baraž mečeve između četiri drugoplasirane ekipe iz četiri grupe Srpske lige, odlučeno je da mesto u Prvoj ligi popuni FK Teleoptik, ekipa koja je prethodnu sezonu u drugom rangu završila kao prva ispod crte.

Bilo je reči i o Pravilniku za licenciranje klubova za takmičenje u Superligi. Usvojen je zahtev od strane nadležnih da se svi rokovi izjednače sa adekvatnim Pravilnikom UEFA o licenciranju, što znači da će 25. maja svake godine, odmah po završetku sezona, biti poznato koji klubovi imaju licencu za takmičenje u onoj koja sledi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve