Nova vest
Fudbal

Petak, 02.08.2013.

09:53

Na radaru: Zvezda u Odesi

Fudbaleri Crvene zvezde imaće težak zadatak u revanšu trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope sa Černomorecom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Zvezda je u Odesi izgubila 3:1 u meču koji je doneo niz dobrih i loših detalja.

Analiziraćemo učinak aktera utakmice, uz osvrt na prethodne mečeve i blisku budućnost.

Zvezda je nastavila sa šizofrenim igrama u evrokupovima – prošlog leta je od šest utakmica na tri imala gol-razliku 0:0, a na tri 9:9. I ovog leta crveno-beli primaju ili nula ili tri gola.

Odbrana je već tradicionalno najproblematičniji deo tima i očekivanja od pojačanja koja su stigla u proteklih nedelju dana su ogromna.

Vezni red je ovog puta bio najbolji deo tima, što se prethodnih dana i godina nije često dešavalo Zvezdi. Daleko je još to ne samo od dobre igre, nego i od najboljih dana iz doba Prosinečkog, ali se bar vidi šta je ideja.

Napad će biti u ozbiljnom problemu sve dok je fudbalska filozofija kluba iz Ljutice Bogdana jedan napadač, uz nadu da ćemu se neko pridružiti. U takvim okolnostima formalni napadači često trpe više kritika nego što zaslužuju.

Boban Bajković – ovog puta bez ekstremnog doprinosa, ni herojskog (kao kada je odbranio penal na Islandu), ni često prisutnog autodestruktivnog. Rivali su očigledno dobro spremili utakmicu, Đa Đeđe ga je oba puta lobovao, Antonov dobro odglumio nervozu pred penal.

Jovan Krneta – od prvog nastupa za Zvezdu prati ga ista priča. I ovog puta lako je ispadao, a kod prvog gola ne da nije sačuvao mrežu, već bi verovatno lopta završila u gol-autu posle loba da je on nije nespretno izbio. Evropski fudbal, čak i na ovom nivou, je iznad njegovih realnih mogućnosti, bar u ovom trenutku.

Darko Lazić – momak iz Smederevske Palanke napunio je 19 godina dan posle evropskog debija protiv IBV, a u ovih mesec dana igra van svoje prirodne pozicije – desnog beka. Definitivno je da momak ima potencijal, ali još uvek mora dosta da uči. Iz njegove greške Černomorec je ušao u prvu šansu na meču, a ispadao je iz linije još nekoliko puta.

Nikola Mijailović – tri priče u jednom čoveku: ofanzivno je izvanredan, sigurno najbolji levi bek Zvezde od Lukovića; defanzivno su njegove greške skupo koštale kod ofsajd zamki; treća strana priče su povrede, od tri meča u sezoni jedan nije ni igrao, a sa dva je morao da izađe. Možda ovo poslednje i ne bi bio problem da ga ne menja...

Filip Mladenović – postoje dve mogućnosti: problem je u glavi, ili ovaj momak iz Čačka previše zavisi od vremenskih uslova. Kod Robija je bio igrač polusezone koja je vratila Zvezdi nadu. Već prošlog leta bio je veoma slab, dao je onaj gol u Bordou, ali je to bilo manje-više sve. Na ove tri utakmice činio je početničke greške na taktičkom i tehničkom planu, do mere da se mnogi pitaju postoji li neki akutni problem.

Marko Vešović – igrač koji u Zvezdi prednjači u kategoriji fizička pripremljenost premešten je na beka sa krila, pa je logično bolji unapred nego unazad. Kod prvog gola prestao da prati Đa Đeđea, kod drugog je kasnio za njim u startu, a onda je napravio penal. Previše za 90 minuta fudbala.

Aleksandar Kovačević – posle odlične partije na debiju, kada je realno bio igrač utakmice, Kovačević se na gostovanjima nije iskazao u toj meri. Mnogo se kreće, nudi se saigračima gotovo bez prestanka, čak je odigrao bitnu ulogu kod gola. Moraće više da radi na defanzivnoj strani svoje igre, jer su ovog puta svi najopasniji napadi prošli kroz sredinu, pasovima upravo iz njegove zone odgovornosti.

Nenad Milijaš – kapiten odlično vlada loptom, o čemu mogu da posvedoče snimci i sa ovosezonskih utakmica. Njegov nedostatak brzine ne bi bio toliko uočljiv u ekipi koja bi mogla da koristi njegove precizne duge pasove. Problem je što retko ima dovoljno otvorenih meta u opasnoj zoni, a Milijaš je prespor da za sebe stvori višak. Mnogi smatraju da je njegov dolazak prošle godine ključno usporio Zvezdu, ne bez osnova.

Miloš Ninković – kvalitet povratnika iz Ukrajine je veoma upadljiv u svakom napadu, uvek zna šta sa loptom, bez komplikovanja, i nema mnogo dileme da je on najkvalitetniji igrač Zvezde. Fizički još nije ni blizu vrhunca, ali i „polovičan“ uspeo je da otme loptu koja se pretvorila u jedini gol crveno-belih. Na formu saigrača moraće da pričeka.

Vukan Savićević – u večeri kada su mu vršnjaci postali prvaci Evrope, Vukan je pokazao daleko najbolju partiju u seniorskom fudbalu. Od prodora i centaršuta neočekivano dobrog za Zvezdine standarde (kada je Kasalica promašio šansu utakmice) preko serije dobrih poteza u polju, do gola koji je postigao kao da je „mator“. Igrač utakmice u Zvezdinom timu i jedini uz rame sa Frankom Đa Đeđeom na terenu.

Nejc Pečnik – vrlo bleda partija slovenačkog igrača, koji nije bio ofanzivan koliko u prethodnim mečevima. Kada je jednom dobio priliku da uradi nešto, upropastioje čistu poziciju – Kasalica je čekao dodavanje, a Pečnik je krenuo sâm, na kraju i ne uputivši udarac. Već u sledećem napadu bilo je 2:0. Igra je funkcionisala mnogo bolje kada je ušao...

Abiola Dauda – igrač na ovoj poziciji zavisi od priključivanja saigrača, a Zvezda u tome nije jaka. Sećamo se kako se svojevremeno mučio i Borha, jer ovdašnji ljubitelji fudbala teško vare napadače kojima je primarna uloga da sačuvaju loptu i razigraju saigrače, Žestoko kritikovan za nezalaganje u prva dva meča, bio je simbol promene na startu drugog poluvremena. Oslobodio je dosta prostora za saigrače dobrim građenjem, a lažnjak kod gola bio je vrhunski, pogotovo za ekipu kojoj fudbalska inteligencija nikako nije jača strana. Moguće je da se radi o motivaciji i da računa da dobrom igrom u Evropi može da privuče pažnju stranih klubova.

Filip Kasalica – propustio stoprocentnu šansu da meč gurne u Zvezdinom smeru, kasnije se dobro otkrio, ali mu Pečnik nije dao loptu. Mnogi će reći da je žuti zbog simuliranja logična posledica superligaških navika, mada kasniji penal za domaćina donosi potpunu zabunu. Veoma malo je pokazao, posebno kad se uzme u obzir da se radi o igraču kojem je igra u velikim utakmica jedna od osnovnih prednosti.

Luka Milunović – ušao u samom finišu, bez ozbiljnijeg učinka

Slaviša Stojanović plus – s obzirom na odsustvo trenera i njegovog zamenika sa klupe, odgovornost deli stručni štab. Kontroverzna selekcija igrača, kako u odbrani, tako i u napadu. Ako iskusna pojačanja u odbrani nisu korišćena zbog neuigranosti, upravo na tom planu je nekoliko puta pala standardna četvorka, i baš je to donelo brzih 2:0. U ključnih deset minuta utakmice ekipa je stajala previsoko i tu rupu su Ukrajinci lako iskoristili. Utisak je da je Kasalica mogao da bude ključno oružje da je napadao po krilu ovde, što prilično potvrđuje razvoj u drugom poluvremenu.

Uprava FKCZ – ovo je dan kada je na naplatu došao propušteni jun, kada nisu dovedena pojačanja. Zvezdina uprava je višeslojno telo, različiti delovi vuku na svoje strane. U tranziciji važno je postaviti prioritete, a jedna od teorija je da je jedini prioritet domaća liga. Takvo biranje ciljeva bi moglo da bude vrlo opasno. Bodovi od jedne sezone u evrokupovima ostaju u koeficijentu punih 5 godina. Ovo je prvi put da Zvezda nije nosilac u trećem kolu, a najtrofejniji srpski klub nije u ovom veku pokazao naviku da pobeđuje bolje rangirane od sebe, naprotiv.

Černomorec – solidan i relativno ozbiljan tim, u trećem rangu ekipa na istoku Evrope. Jasno se zna šta je čiji posao, jasni su i dometi. Neuverljiva odbrana i jednosmerna igra u napadu bi jačem rivalu ostavilo dovoljno prostora, ali ovog popodneva Zvezda kao da se nije ni trudila da traži slabosti rivala, a sama je spremno izložila svoje. Najslabija tačka je, sudeći po ovom meču, golman. Ukoliko ga Zvezda izloži dovoljnom pritisku, tu može biti njena šansa. Problem je samo u tome što Černomorec dobro izgleda u bunkeru, što je za vikend shvatio i Šahtjor. Posle 3:1 iz prvog meča bilo bi iznenađenje ako Ukrajinci u Beogradu ne stanu vrlo defanzivno.

Ken Hansen – praktično prikazao kakav sudija ne sme da bude. Potpuno različit kriterijum na dve strane, od selekcije faulova, preko kartona, do reakcija u sve četiri potencijalne penal-situacije. Priča o 33-godišnjaku iz predgrađa Kopenhagena tipična je za nove UEFA standarde: ukoliko ste spremni da se uklopite u model iz Niona, preskakaćete stepenice. Samo tri godine posle debija u domaćoj ligi počeo je da sudi evrokupove, a kriterijum mu je totalno različit u odnosu na vrlo uzdržan nastup u domaćoj ligi (2 penala na 23 poslednje utakmice), gde nije poželjno da sudija bude protagonista. Viđen da krene stopama kolega koji su u nekoliko navrata upropastili završnicu Lige šampiona.

Navijači – kada nekog navijači prate i do Islanda, sa svim tegobama koje to donosi, ne treba tu mnogo priče. Međutim, upadljivo je kolika je razlika u ponašanju Delija kada je na tribini samo najtvrđe jezgro, kao prošle nedelje, i u situacijama kada ih je na tribini nekoliko stotina ili hiljada. Na Islandu ih je hvalila i uprava domaćeg kluba. U Odesi su ušli u opšti sukob sa policijom. Kakav je smisao pravljenja nereda u svakoj prilici? Kaznu za bahatost navijača će platiti klub.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve