Nova vest
Fudbal

Utorak, 23.07.2013.

19:16

FKCZ: Bitka za omladinsku školu

U pozadini burnog prelaznog roka, situacija u omladinskoj školi Crvene zvezde je izuzetno dramatična.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prvog jula istekli su ugovori sa svim trenerima u omladinskoj školi, a tri nedelje kasnije nisu potpisani novi, pa generacije mladih fudbalera još nisu počele pripreme za novu sezonu.

Problemi sa omladinskom školom kluba iz Ljutice Bogdana su vidljivi, posle serije odlazaka talentovanih fudbalera u prethodnom periodu.

Kompletna generacija 1995, koja je posle neuspešnih godina vratila primat na Marakanu (na donjoj slici) napustila je klub, većina igrača otišla je pre prvog nastupa za seniorski tim, a klub će dobiti z anjih samo nominalnu sumu, koja mu pripada po propisima UEFA.

Još uočljiviji je problem koji je pokazao slučaj Aleksandra Kovačevića, ne tako davno puštenog iz kluba kao nedovoljno talentovanog, a zatim kupljenog iz Spartaka pod ne baš povoljnim uslovima (veliki procenat od sledeće prodaje ide subotičkom klubu).

„Tenk“ je samo jedan u nizu nekadašnjih juniora „crveno-belih“ koje je klub pustio, a zatim pokušao da vrati, sa više ili manje uspeha. Dok talentovani momci igraju za Štutgart, Bazel ili Parmu Zvezda je ostala „kratka“ za milione evra.

Dosadašnji trener generacije 1997. i nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde Dragana Mladenovića obratio se prethodnih dana javnosti i ukazao na velike probleme sa kojima se suočavaju dečaci, uključujući nedostatak rekvizita i prostora za treniranje. Za teško stanje on je okrivio direktora škole Srđana Vasiljevića i njegovog zamenika Velička Kaplanovića.

Problema ima mnogo, nemamo uslove za rad, rekvizite. Omladinska škola Crvene zvezde trenutno nema trenere, nadam se da će u toku ove nedelje da se iskristališe ko će biti trener. Crvena zvezda je veliki klub, sa velikom tradicijom i treba da ima najbolje trenere. Da klub izabere najbolje i da pruži punu podršku tim trenerima. Da ne dolazi u sukobe interesa, da li igrači imaju menadžere ili nemaju, da li su im roditelji imućni ili nisu. Jednostavno je jedini pravi način da je teren merilo za kvalitet. Kažem ponovo, trebalo bi ove nedelje da se reši ko će biti, ništa se ne zna, nismo imali nikakve razgovore. Osnovni red bi bio da zovu, ne samo mene nego sve trenere i da se predoči kakav je plan kluba i da li računa na trenere. I, ako ne računa, naravno, da se kaže zašto. Jednostavno, da imamo čistu sliku“, rekao je Mladenović za sajt Moja Crvena zvezda.

Javna je tajna da je nekoliko trenera omladinske škole bukvalno oterano iz kluba, ali su i dalje na platnom spisku jer su dobili spor protiv Crvene zvezde. Neki bivši rukovodioci, koji su navodno otišli iz kluba, nalaze se i dalje na platnom spisku kao skauti omladinske škole.

Prethodnih meseci novo rukovodstvo kluba najavilo je da će se pozabaviti ozbiljno omladinskom školom, a sve struje u njemu složne su u stavu da budućnost kluba mora da se zasniva na stvaranju igrača.

Problem je u tome što čelnici kluba nemaju jedinstvenu viziju kako rešiti problem u školi. Kako saznajemo, trenutno se unutar kluba vodi pravi mali rat oko toga na koji način će se menjati ključne stvari u funkcionisanju omladinske škole, jer neke od struja žele da zadrže trenutne čelnike.

Mnogi od mladih fudbalera dobili su priliku da prođu pripreme sa seniorskom timu, a prelazni rok koji još uveliko traje ostavio je sasvim dovoljno prostora mnogima, posebno u odbrani, da se iskažu. Mladi Darko Lazić je čak bio i starter u prvom evropskom meču kluba, a prezimena Ahčina, Marinkovića, Đorđevića i Mihajlovića sada su poznata široj javnosti. Mnogi među njima su dobili priliku i u poslednjoj Sa Pintuovoj utakmici, u porazu od Vojvodine, završnog dana prošle sezone.

Oni koji nisu imali tu sreću da sa prvotimcima krenu put Slovenije još uvek nisu počeli rad na pripremama za novu sezonu, iako su se njihovi vršnjaci u drugim klubovima okupili još pre desetak dana.

Naredni dani mogli bi da pokrenu rasplet u reorganizaciji omaldinske školeCrvene zvezde. Ukoliko ponovo izostanu ozbiljne promene, priča bi mogla da se ponovi i sa narednim generacijama, koje dolaze na red za potpisivanje ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve