Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 01.07.2013.

00:46

KK: Brazil 'razbio' Španiju, 3:0

Fudbaleri Brazila osvojili su Kup konfederacija pobedivši u finalu Španiju, igrom i rezultatski ubedljivo - 3:0.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Golove su postigli najbolji strelac turnira Fred u drugom i 48. i najbolji igrač Nejmar u 44. minutu.

Pred punim tribinama legendarne Marakane domaćin je bio bolji tim. Prilike za ekipu Felipea Skolarija imali su i Oskar, Paulinjo, Fred, Žo, 'mrtvu šansu' za Špance nije iskoristio Pedro, pet minuta pre kraja prvog dela. U 53. minutu Serhio Ramos nije iskoristio jedanaesterac za Španiju.

Brazil je stigao do četvrtog trofeja, trećeg u nizu, na Kupu konfederacija (1997, 2005, 2009, 2013). I u prethodna dva finala Brazilci su bili efikasni (4:1 sa Argentinom u Nemačkoj, 3:2 sa timom Sjedinjenih Država u Južnoj Africi) ali su u finalu u Rio de Žaneiru potpuno 'rasturili' rivalam, ekipu za koju su mnogi tvrdili da je trenutno najbolja na svetu.

Na ovom Kupu konfederacija najtrofejnija selekcija u istoriji fudbala ostvarila je pet pobeda, u grupi protiv Japana (3:0), Meksika (2:0) i Italije (4:2). U polufinalu je pobeđen Urugvaj (2:1) a do konačne gol razlike 14:3 stigli su ubedljivom pobedom nad aktuelnim šampionom sveta.

I u finalnom meču brazilski tim je potvrdio da je fenomenalno mentalno pripremljen za turnir, uprkos dodatnom pritisku koje nose domaćinstvo i odsustvo takmičarskih mečeva u prethodne dve godine.

Brazilci su sva tri gola u finalu postigli u ključnim periodima - prvih 5 i poslednjih 5 minuta poluvremena - što njihov učinak u tim periodima dovodi do brutalnih 11 od 14 golova na ovom turniru! Ponovo stigavši do vođstva na samom startu Brazilci su naterali Španiju da igra sa visoko postavljenom odbranom, što je na ogromnom terenu Marakane ostavljalo prostor koji defanzivci Španije jednostavno nisu umeli da brane.

Domaći su utrčavali u prostor, terali rivale na seriju faulova na ivici isključenja, sve dok Pike nije i dobio crveni karton, stvarali prilike i došli do više nego zaslužene pobede. Odbrambeni igrači Španije su najuočljivije podbacili - Arbeloa je zamenjen na poluvremenu, Pike isključen, a Ramos promašio penal. Međutim, ostatak tima nije im pružao podršku niti odrađivao svoj posao kako treba.

Nejmar je odigrao odlično, Fred postigao dva gola i popeo se na prvo mesto liste strelaca (pet je dao i Tores, ali samo jedan rivalima koji se ne zovu Tahiti), a i na ovom meču ekipa Felipea Skolarija igrala je vrlo agresivno i u jakom ritmu od početka do kraja.

Španci su imali svoje prilike, dve iz kategorije 'stopostotnih', ali Žulio Sezar nije morao da vadi loptu iz mreže. Golman koji je u maju ispao iz Premijer lige dobio je u finišu priliku da sa dve atraktivne parade zaradi i ovacije.

Nejmar igrač turnira

Na kraju meča viđeno je veliko slavlje brazilske publike i fudbalera, koji su pokazali da su u stanju da ofanzivnom igrom pobede velike rivale - u tri uzastopne utakmice pobeđena su oba finalista evropskog prvenstva i prethodna svetska prvaka, između kojih je srušen prvak sopstvenog kontinenta, i tim koji i 6 decenija kasnije izaziva traume zbog 1950. godine.

Za igrača turnira očekivano je izabran Nejmar, svakako glavna zvezda ovog tima. Dominaciju Brazila potvrdilo je i treće mesto Paulinja u istom izboru.

Između njih smestio se Andres Inijesta, koji je ponovo dobio najviše pažnje od svih španskih igrača.

Nejmar je na ovom turniru prvi put mogao da svetu pokaže svoj talenat, posle dve godine stalnih najava iz Brazila i detalja sa Youtubea. Još od prvog meča, kada je zatresao mrežu Japanaca, pokazao je da neverovatan pritisak koji ga je sačekao neće mnogo smetati. Dao je četiri gola na pet mečeva i pokazao da je u ofanzvinoj fazi već sada jedan od najopasnijih svetskih igrača.

Ako je brazilski tim potpuno zadovoljio sve kriterijume, ne samo svojih navijača, već i globalne publike, postigavši skoro tri gola po meču, Španci su totalno razočarali.

Osim u uvodnom meču, kada su potpuno progutali još uvek nedovoljno koncentrisane Urugvajce, Španci su igrali slabo, pored Nigerije su prošli uz mnogo sreće, jer Afrikanci nisu koristili čiste prilike, a protiv Italije je presudio totalni umor rivala u poslednjih četrdesetak minuta maratona sa produžecima.

Ipak, već tada je bilo jasno ono što se videlo na celom SP u Južnoj Africi i tokom većeg dela EP 2012 - ofanzivna igra i efikasnost kakvu su demonstrirali stupajući na pozornicu 2008. sada je nedostižna za ovu grupu igrača. Jalovi u većem delu polufinala i finala, Španci su samo jednom ugrozili Žulija Sezara dok Brazil nije poveo 3:0, dok protiv Italije nisu dali gol, iako su nepitično ofanzivnim Azurima Japan, Brazil i Urugvaj dali 9 golova.

Italija je jedan od timova koji su ostavili odličan utisak na turniru, iako su se borili sa umorom i povredama bitnih igrača, vrlo dobro su igrali i Japanci, koji su na kraju ostali potpuno praznih šaka, ali su pružili sjajan otpor Brazilu i posebno Italiji. Meksiko i Nigerija su očigledno došli da odrade turnir, Urugvajci su se realno uključili sa malim zakašnjenjem, ali su pokazali da imaju tim koji se može nositi sa najvećima. Tahiti je na ovom turniru sticajem okolnosti, i za njih je uspeh što su bili na istom terenu sa neuporedivim rivalima.

Tok meča

Poslednju priliku na meču nije iskoristio Vilja, njegov udarac odbranio je Žulio Sezar.

Žo, koji je delovao vrlo dobro u prva dva kola, dobio je priliku u završnici finala a u 82. minutu bio je sebičan. Njegov tim mogao je do četvrtog gola ali je napadač Atletiko Mineira odlučio da pokuša sam i pored dvojice bolje postavljenih saigrača.

U 80. minutu još jednu dobru priliku za goste propustio je Pedro.

Junak pobede Brazila u finalu, Fred, zamenjen je deset minuta pre kraja, ispraćen burnim aplauzima domaćih navijača.

Polovinom drugog poluvremena Španija ostaje sa čovekom manje na terenu. Nejmar je 'leteo' ka golu Kasiljasa, grub prekršaj Pikea značio je isključenje.

Marselo je bio sebičan u 64. minutu. Oskar mu je poslao sjajnu loptu 'u prostor', bek Reala nije hteo da usposli Freda, šutirao je iskosa i promašio.

Koliko je nezadovoljan igrom svoje ekipe Del Boske je pokazao u 59. minutu izvršivši i poslednju izmenu.

Dva minuta pošto je ušao u igru Hesus Navas iznudio je penal. Marslo je bio nepažljiv a holandski sudija Kujpers pokazao 'na kreč'. Serhio Ramos je promašio sa 11 metara.

Najnesigurnijeg igrača odbrane, Arbelou, Del Boske je zamenio u poluvremenu ali je već posle dva minuta igre u nastavku viđen novi gol. Aspilikueta nije mogao da spreči Freda da šutne sa dvadeset metara, prethodno je Hulk poslao loptu, Nejmar je propustio a strelac prvog gola još jednom bio precizan, 3:0, 48. minut.

Dvadesetdevetogodišnji špic Fluminensea, ranije Atletiko Mineira, Kruzeira i Olimpika iz Liona, postigao je tako i peti gol na turniru i izjednačio se sa Toresom na vrhu liste strelaca. Španac iz Čelsija četiri gola postigao je u pobedi Španije nad Tahitijem, 10:0.

Nejmar i Oskar poigrali su se sa odbranom protivnika, nova zvezda Barselone zakucava loptu iznad Kasiljasa - 44. minut, 2:0.

Tores i Mata potpuno su nadigrali odbranu Brazila a Pedro školski poslao loptu iza leđa Žulija Sezara. David Luiz trčao je do pola metra od gol linije i uspeo da loptu izbaci u korner. Čudesna intervencija štopera Čelsija u stilu Nevena Subotića iz finala LŠ.

Fred je u 33. minutu završio oči u oči sa Kasiljasom, golman Španije brani šut sa deset metara.

Arbeloa, pa Serhio Ramos dobijaju žute kartone. U oba slučaja domaći traže crvene, gosti protestuju uvereni da razloga za kartone nema.

U 13. minutu Paulinjo je pokušao da lobuje Kasiljasa. Iako je kapiten gostujuće ekipe bio na liniji, bilo je problema.

Bolji Brazil mogao je do drugog pogotka u devetom minutu, Fred i Nejmar su 'izbacili' odbranu Španije, Oskar nije pogodio.

Domaćin je iz prve prilike stigao do vođstva. Nije bilo magije, Fred je iz ležećeg položaja uspeo da gurne loptu ispod Kasiljasa - 1:0, 2. minut.

Brazil: Žulio Sezar - Dani Alveš, Tijago Silva, David Luiz, Marselo - Oskar, Dijas, Paulinjo (od 88. Ernanes)- Hulk (od 72. Žadson), Fred (od 80. Žo), Nejmar
Španija: Kasiljas - Arbeloa (od 46. Aspilikueta), Serhio Ramos, Pike, Alba - Buskets, Inijesta, Ćavi - Pedro, Tores (od 59. David Vilja), Mata (od 52. Hesus Navas)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve