Nova vest
Fudbal

Petak, 28.06.2013.

19:51

FSS: JSL regularna, ukinuti PDV

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije (FSS) konstatovao je da je prvenstvo u JSL završeno na regularan način, uz primetan porast posete na stadionima.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Istaknuto je da treba nastaviti dalju afirmaciju takmičenja, što se prvenstveno odnosi na borbu protiv huliganizma i svih vrsta nedoličnog ponašanja.

Usvojen je predlog igranja Superkupa, inicirano formiranje lige "B" timova, vodila se rasparava o reflektorima kao uslovom za nastupanje, a državi je poslat apel za ukidanje PDV-a za transfere u inostranstvo.

Raspravljalo se i o problemu koji ugrožava većinu klubova elitnog ranga u Srbiji, a u pitanju je plaćanje PDV-a na međunarodne transfere, što ugrožava poslovanje klubova.

Trenutno je po ovom pitanju najugroženiji FK Vojvodina. Tim povodom upućen je apel Ministratsvu omladine i sporta da se hitno izjasni po ovom pitanju, a ostalim klubovima da pokažu solidarnost prema Vojvodini.

Na sastanku je istaknuto da FSS već dugo ukazuje na problem i svim relevantnim državnim organima uputio je kompletnu pravnu dokumentaciju po kojoj se jasno vidi da niko u regionu i zemljama Zapadne Evrope nema takvu vrstu poreskog opterećenja od strane države. Dakle, strani klubovi ne plaćaju PDV i time su zaštićeni od svoje države.

Red je da se ta praksa uvede i u Srbiji i zato zajedničkim snagama treba ubediti naše državne organe da skinu nepotrebni namet sa već osiromašenih klubova, čime bi i legalnost transfera bila zaštićena i osigurana, zaključio je Odbor za hitna pitanja FSS.

Na sednici u petak Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi usvojeni su izveštaji rada svih reprezentativnih selekcija. Ustanovljeno je da će budući izveštaji biti pisani od strane svih selektora i da će biti poslati na uvid i dalje razmatranje članovima Stručnog odbora, koji će, u formi zaklučaka i preporuka, biti prosledjeni Odboru za hitna pitanja FSS na konačnu ocenu i završno usvajanje. Ova novina ima za cilj detaljniju i stručniju analizu po svim pitanjima vezanim za aktivnosti svih reprezentativnih selekcija.

Jednoglasno je usvojen i izveštaj takmičenja za Kup Srbije u sezoni 2012/13. koje je proteklo u skladu sa visokim očekivanjima, kako na terenu, tako i u organizaciji. Isto važi i za takmičenja u prvenstvima omladinske, katedske i pionirske lige koje su pod ingerencijom FSS.

Inicirano je da Stručni odbor pripremi sve uslove za formiranje lige "B" timova, razvojnog takmičenja koje će se odnosti na aktivnosti klubova Superlige i Prve lige Srbije.

Bilo je rasprave i o izveštaju Sudijske komisije i po tom pitanju konstatovan je boljitak potkrepljen činjenicama da nije bilo presudnih grešaka, što se potvrdjuje malim brojem primedbi od strane klubova. Dalji razvoj i afirmacija srpskih sudija kreću se u dobrom pravcu, na šta sugeriše i sve značajniji broj i uloge naših arbitara na internacionalnoj sceni.

U skladu s tim, kao prvi savez u regionu, od naredne sezone FSS uvodi novine u deljenju fudbalske pravde na našim terenima. Prateći trendove UEFA i FIFA, od takmičarske sezone 2014/15. u sudjenje na utakmicama Superlige Srbije biće uključeno šest arbitara, a sve troškove vezane za modernizaciju sudjenja i sprovodjenje ove doluke snosiće FSS.

Jedna od odluka sa sastanka Odbora za hitna pitanja FSS odnosila se i na usvajanje predloga da se od sezone 2014/15. u kalendar takmičenja uvede i meč Superkupa Srbije. U narednih 30 dana biće doneta odluka vezana za propozicije ovog novog takmičenja, koje bi otvorilo svaku buduću fudbalsku sezonu, po uzoru na evropske fudbalske manire i trendove.

Rasprava se vodila i oko odluke o instalaciji reflektora, kao uslovu za nastupe u Superligi Srbije, ali je ona na zahteve i sugestije mnogih klubova prolongirana, tako da će biti obavezujuća od sezone 2014/2015. Ovim se pokazalo razumevanje za objektivne probleme klubova, izazvane lošom materijalnom situacijom.

Pohvaljeni su FK Vojvodina i FK Napredak Kruševac, koji su sopstvenim sredstvima instalirali reflektore, i FK Jagodina i FK Metalac, koji su taj posao uspešno obavili iskoristivši donaciju FSS Zajednice klubova Superlige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve