Nova vest
Fudbal

Subota, 22.06.2013.

15:16

Monako će morati da plaća porez?

Fudbalski klub Monako mogao bi da ostane bez jedne od glavnih prednosti u odnosu na ostale rivale u Ligi 1 – neplaćanja poreza.

Izvor: SK

Autor: SK

Default images

Predstavnici francuske Lige 1 i Monaka našli su se na sudu ove nedelje, jer čelnici lige zahtevaju da se administracija Monaka preseli na francusko tlo do juna 2014, čime bi klub bio u obavezi da plaća porez.

U Francuskoj fudbalskoj javnosti preovladava mišljenje da je Monako u nefer prednosti u ostalu na rivale, zbog činjenice da nije sputan poreskom obavezom. Igrač koji prima platu od, na primer, 150.000 evra mesečno, ostale francuske klubove košta 43.000 evra više nego što košta ‘kneževe’. Ako se uzme u obzir i predlog novog francuskog poreskog zakona koji bi uskoro mogao da stupi na snagu, ta razlika će biti još drastičnija.

“Novi zakon neće biti problem za Pari Sen Žermen, njih baš briga, ali će ostalim klubovima poput Liona, Marseja i Sent Etjena predstavljati problem”, smatra ekonomisa Bastijan Drut, koji je dodao i da je Fudbalski savez Francuske u teškoj situaciji, jer i njima odgovara jak Monako, kao rival Pari Sen Žermenu, a i što se tiče zarade od reklama i TV prava.

Povodom ove situacije oglasili su se iz Monaka.

“Ovo što francuske fudbalske vlasti pokušavaju da nam nametnu, bez ikakvog prvobitnog konsultovanja, u vreme kada pravimo ogromne investicije koje će imati pozitivne posledice na francuski fudbal, veoma je razočaravajuće”, navodi se u saopštenju ‘kneževa’, “To je i pretnja koja može da ugrozi budućnost Fudbalskog kluba Monako, zbog čega ćemo energično nastaviti da se borimo protiv toga”.

Vlasnik Monaka Dmitrij Ribolovljev sastao se prošlog meseca sa predsednikom Fudbalskog saveza Francuske Noelom Le Graeom, kada je savezu ponuđeno da se 200 miliona evra isplati kao garancija da se administracija kluba ne preseli. Ipak, konačnu reč o svemu daće francuski Državni Savet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve