Nova vest
Fudbal

Sreda, 19.06.2013.

20:06

Počela navijačka pobuna u Engleskoj

Fudbal je postao preskup, poruka je engleskih navijača okupljenih na protestu u Londonu.

Izvor: B92, Guardian

Autor:B92, Guardian

Default images

Pripadnici udruženja navijača četrdesetak klubova okupilo se ispred paba Gloub, u Bejker Stritu, gde se obično navijači skupljaju pred mečeve na Vembliju.

Ovog puta nije bilo klupskih parola, svi su bili ujedinjeni u akciji koju je pokrenula Liverpulova organizacija „Duh Šenklija“, a njihov poziv su prihvatili predstavnici svih najvećih rivala u Premijer ligi, ali i mnogih manjih engleskioh klubova.

Navijači su ogorčeni na klubove za koje navijaju i rukovodstva Premijer lige i Fudbalske lige, jer nisu napravili nikakav iskorak prema njima, uprkos ogromnom porastu prihoda koji će se sliti u fudbal od ovog leta.

Novi televizijski ugovor, koji klubovima Premijer lige garantuje pet i po milijardi funti za tri godine (skoro 60 posto više nego prethodni), stvorio je uslove da se donekle spuste cene ulaznica, daleko najviše u Evropi i istinski brutalne u odnosu na neke druge lige iz evropskog vrha (gostovanje na Emirejtsu košta navijača Mančester Sitija 62 funte, trostruko više nego avionska karta i ulaznica za gostovanje u Dortmundu, u okviru LŠ).

Navijači su se, po objavljivanju prvih predviđanja vezanih za iznos televizijskih ugovora, ponadali da će klubovi biti spremni da pomognu navijačima nešto nižim cenama, ali se dogodilo upravo suprotno – cene će na mnogim stadionima ponovo rasti!

Pohlepnici, dosta nam je bilo“, orilo se sa trga, na kojem su zajedno stajali navijači ljutih rtivala, kakvi su Arsenal i Totenhem, ili Liverpul i Mančester Junajted. Protestovalo se i protiv Skaj sportsa, televizije koja je pokrenula finansijsku revoluciju na osnivanju Premijer lige.

Cela akcija pokrenuta je prošlog meseca, kada su predstavnici petnaestak velikih engleskih klubova održali dva odvojena sastanka, jedan u Londonu, a drugi na severozapadu zemlje, u dva regiona koja daju najjače i najbogatije ostrvske klubove.

Sa novcem od novog TV ugovora nema opravdanja za nova poskupljenja. Do sada su uspevali da se izvuku sa svim tim jer im se niko nije suprotstavljao. Za njih i nas ovo je trenutak kada počinje pravi izazov“, rekao je Stiven Martin, predstavnik Duha Šenklija, koji je objasnio kako su se na istom mestu našli navijači mnogih klubova.

Svi ovde imamo zajednički cilj. Kada igramo jedni protiv drugih, rivalstva će uvek biti. Ali svi smo ovde zato što vidimo nešto što je važnije od klubaštva. Predivno je to što su ovde navijači bar 40 različitih klubova“.

„Stižu veliki, ’ajde da ih oderemo“

Izvršni direktor Premijer lige Ričard Skadamor primio je delegaciju u kojoj su bili predstavnici četiri najpopularnija engleska kluba (Junajted, Liverpul, Arsenal, Totenhem) i izvršni direktor Federacije fudbalskih navijača (FSF) Kevin Majls. Sastanak je trajao sat i po, javno

Predstavnici Premijer lige zvanično navode da su cene karata individualna stvar klubova i da je posećenost stadiona 95 posto. Međutim, podaci policije se sa tim uopšte ne slažu – po njima klubovi prijavljuju broj prodatih karata (uključujući i godišnje karte), a ne navijača koji se pojave na stadionu, što dovodi do razlike i od 15 posto u pojedinim mečevima.

„To što je poseta veća ne znači da su navijači zadovoljni cenama. Fudbal se pretvorio u sport za najbogatije, umesto da na njega idu očevi sa sinovima i ortaci iz kraja. Došli smo do situacije u kojoj navijači mogu da priušte sebi tek poneku utakmicu“, dodao je jedan od navijača i naveo bizaran primer, svog drugara koji sa navijačima putuje na sva gostovanja, ali ne ulazi na stadione, jer ne može da priušti kartu.

Nezvanično, i u samoj kancelariji lige su zabrinuti zbog stalnog porasta cena karata za gostujuće navijače, a upravo u tom segmentu zabeležen je pad od 10 posto u odnosu na prethodnu sezonu. Čelnici lige već su počeli da propagiraju „razvlačenje cenovnih kategorija“ – dok je u Nemačkoj raspon između najskupljih i najjerftinijih karata (ne računajući lože) 5-6 na 1, u Engleskoj je u proseku samo oko 2 na 1.

Nastupili smo zajednički i poslali jasnu poruku. Dobili smo razumevanje čelnika PL, obećanje da će istrajati na svom planu o uvođenju većeg broja cenovnih kategorija ulaznica. Istakli su koliko ja važno da svaki klub ima podršku u lokalnoj zajednici. Ali, ovo je samo početak, nismo ni blizu kraja procesa. Ključno je to kako će reagovati sami klubovi“, rekao je Majls.

O usponu, padu i budućnosti Premijer lige pisali smo opširno nedavno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

6 h

U fokusu

Vidi sve