Nova vest
Fudbal

Nedelja, 16.06.2013.

22:10

Etiopija i favoriti u baražu za SP!

Fudbalske reprezentacije Etiopije, Tunisa, Egipta, Obale Slonovače, Alžira plasirale su se u baraž za SP.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U pet od deset grupa afričke zone kvalifikacija odluka će pasti u poslednjem kolu, često u direktnim duelima kandidata.

Poslednje kolo u afričkoj zoni igra se šestog septembra. Pobednici grupa ulaze u žreb za baraž, koji je na programu 11-15. oktobra I 15-19. novembra. Pet afričkih ekipa ide u Brazil.

Osim Etiopije učesnici baraža sigurni kolo pred kraj su stari znanci – Obala Slonovače je baraž obezbedila pobedom u Tanzaniji (4:2), Tunisu je bio dovoljan bod u Ekvatorijalnoj Gvineji (1:1), Alžir je slavio u Ruandi (1:0), uz neočekivani remi Malija sa Beninom 2:2, dok je Egipat minimalcem u Mozambiku ostao jedini stoprocentan tim na kontinentu.

Pobednika grupe D odlučiće duel Gane i Zambije u Akri, gde će domaćinu biti dovoljan remi. Slično je u grupi F, gde Nigerija kod kuće brani dva boda prednosti protiv Malavija. U grupi J Senegal ima bod više od Ugande, koju dočekuje, pa je realno da u baražu vidimo tri sile sa zapada Afrike.

Šansu da im se pridruži imaće i četvrti komšija, ali će njihov posao biti teži – Kamerunci dočekuju Libiju, koja ima dva boda više, pa im posao radi samo pobeda.

Najkomplikovanije u grupi E, Kongo (Brazavil, ne DR Kongo) ima bod više od Burkine Faso i ide u Niamej, gde ih čeka Niger, tim bez ijednog boda na terenu. Vicešampioni Afrike čekaju šansu kod kuće sa Gabonom. Burkinabe su sebi i tu nadu izborile pobedom upravo u Kongu, golom Aristida Bansa.

Kako stoje stvari, u oktobru i novembru čeka nas spektakularni baraž, u kojem će igrati zaista gotovo sve najjače ekipe na kontinentu. Kamerun je sebi zakomplikovao život remijem u Kinšasi. Gana je na čelo grupe izbila iskoristivši veliki neuspeh Zambije, koja je kodkuće remiziralasa Sudanom.

Bernard Parker i etiopski heroji

Fudbalska reprezentacija Etiopije nadomak je najvećeg uspeha u istoriji – godinu dana pošto su prekinuli trodecenijsko odsustvo sa Afričkog kupa nacija, „Valija antilope“ su pobedom nad Južnom Afrikom izborile prvo mesto u grupi i mesto u baražu za Svetsko prvenstvo.

U vrhu grupe od samog starta, Etiopljani su u peto kolo ušli sa dva boda više od direktnih rivala, koje su dočekali na Nacionalnom stadionu u Adis Ababi.

Herojem i tragičarem ispostavio se bivši Zvezdin igrač Bernard Parker. On je atraktivnim pogotkom u 33. minutu doneo prednost Bafana Bafani, ali je posle izjednačenja (Getaneh Kebede u 42. minutu, peti gol u kvalifikacijama za 21-godišnjaka) postigao verovatno najatraktivniji autogol sezone koji je Etiopljane poslao u baraž.

Ekipa Seuneta Bišaua tako je nastavila fantastičnu seriju rezultata, koja je atletsku supersilu dovela u vrh kontinentalnog fudbala. Etiopski tim, koji ima samo jednog igrača koji igra van zemlje (Saladin, belgijski Lirs), stigao je do januarskog KAN, na kojem je ispao u grupi sa oba finalista (Nigerija i Burkina Faso) i domaćinom Južnom Afrikom, kojoj su se revanširali u kvalifikacijama za SP.

Grupa A

Etiopija – Južna Afrika 2:1, Bocvana – CAR 3:2
Tabela: Etiopija 13, Južna Afrika 8, Bocvana 4, Centralnoafrička Republika 3.

Grupa B

Zelenortska ostrva – Sijera Leone 1:0, Ekv. Gvineja – Tunis 1:1
Tabela: Tunis 11, Zelenortska ostrva 6, Sijera Leone 5, Ekvatorijalna Gvineja 5.

Grupa C

Tanzanija – Obala Slonovače 2:4, Maroko – Gambija 2:0
Tabela: Obala Slonovače 13, Maroko 8. Tanzanija 6, Gambija 1.

Grupa D

Zambija – Sudan 1:1, Lesoto – Gana 0:2.
Tabela: Gana 12, Zambija 11, Sudan 2, Lesoto 2

Grupa E

Kongo – Burkina Faso 0:1, Gabon – Niger 4:1
Tabela: Kongo 10, Burkina Faso 9, Gabon 7, Niger 3.

Grupa F

Namibija – Nigerija 1:1, Malavi – Kenija 2:2
Tabela: Nigerija 9, Malavi 7, Namibija 5, Kenija 3.

Grupa G

Mozambik – Egipat 0:1, Gvineja – Zimbabve 1:0
Tabela: Egipat 15, Gvineja 10, Mozambik 2, Zimbabve 1.

Grupa H

Ruanda – Alžir 0:1, Mali – Benin 2:2
Tabela: Alžir 12, Mali 8, Benin 5, Ruanda 2.

Grupa I

Libija – Togo 2:0, DR Kongo – Kamerun 0:0
Tabela: Libija 9, Kamerun 7, DR Kongo 6, Togo 4.

Grupa J

Liberija – Senegal 0:2, Uganda – Angola 2:1
Tabela: Senegal 9, Uganda 8, Angola 4, Liberija 4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve