Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 10.06.2013.

14:25

Murinjo: Srećan sam, ne poseban

Portugalac Žoze Murinjo zvanično je predstavljen kao novi trener londonskog Čelsija gde je najavio stabilizaciju kluba.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Murinjo se na Stamford Bridž vratio posle šest godina, istakavši da nije došao zbog zvučnih naslova kao ni da nije bio u sukobu sa Romanom Abramovičem.

Portugalac je istakao da je prvi cilj plasman u Ligu šampiona, potom titula. Murinjo je rekao da niko neće imati povlašćen status, da mu je žao što se Aleks Ferguson povukao, te da je sada Srećni (Happy One), a ne poseban (Special One).

"Prvi cilj je Top 4, posle toga Top 3, a onda titula. To svi žele. Fukus Čelsija je na svako takmičenje, ne mogu da kažem da je jedno važnije od drugog. U ovom momentu Liga šampiona ne može biti moja opsesija. To nije ni opsesija Čelsija, to je posledica rada. Radujem se Premijer ligi. Prethodne tri godine sam radio u ligi u kojoj se dva tima bore za titulu, a sada sam u ligi gde češće gubiš ali je takmičenje otvoreno", rekao je Murinjo koji je objasnio i spekulacije u preuzimanju Mančester Sitija.

"Ovo je mesto na koje sam želeo da dođem. Ovo je moj posao, ovo želim. Ovo su mi i nudili. Došao sam gde želim da budem, ne bih ovo menjao ni za šta", bio je jasan Portugalac za koga je fudbaler Barselon Andres Inijesta rekao da je naneo štetu španskom fudbalu.

"Naneo sam štetu španskom fudbalu, ali sam prekinuo dominaciju Barselone", rekao je Murinjo tokom predstavljanja u Londonu.

Portugalac ni u jednom klubu tokom karijere se nije zadržao više od tri godine, sada kaže da je spreman za to.

"Pre nisam bio, sada jesam. Takav je moj mentalitet. Danas je 10. jun, dan Portugala. Ja sam Portugalac i volim avanturu, kao i Portugalci iz prošlosti, pomalo sam . Ali uradio sam šta sam želeo. Potrebna mi je posebna porodica, koju imam, a oni su mi omogućili da obilazim Evropu. Želeo sam da osvojim tri najvažnije lige i Kupa. Pre svega sam želeo iskustvo. Na meni je da se dokažem klubu da mogu da ostanem ovde četiri godine. Nadam se da ću ostati do poslednjeg dana ugovora. Ako klub bude želeo da ostanem, ja ću biti više nego srećan", najavio je Murinjo novu eru u Čelsiju.

Novinari na Stamford Bridžu su primetili da je Portugalac znatno smireniji nego na predstavljanju 2004. godine, kao i da često koristi reč "stabilnost".

"Uvek se trudim da dam sve od sebe. Iskustvo je veoma važno. Analiziram sebe svakog dana i trudim se da napredujem. Devet godina je velika razlika, ovo je najbolji period u mojoj karijeri što se tiče znanja", rekao je Murinjo.

Murinjo je rekao da veterani Džon Teri, Frenk Lampard i Ešli Kol neće imati povlastice, da je srećan što tim ima nekoliko sjajnih mladih igrača, kao i da je normalno da dovode nove.

"Nema privilegija za njih. Oni to već znaju jer poznaju mene kao menadžera. Oni neće imati prednost ispred drugih igrača. Srećan sam što imam i mlade momke koji su veoma kvalitetni, sa velikim potencijalom i svetlom budućnošću. Srećan sam što ću moći da im pomognem da napreduju. Klub kao naš naravno uvek ima ambiciju da dovede još nekoliko igrača kako bi bio još bolji", rekao je Portugalac koji je prokomentarisao i promene koje je Čelsi doživeo otkako je on napustio klub.

"Ima drugačiji profil jer je drugačija era. Fudbalski tim bez pečata trenera nikada nije pravi tim. Liči na jedan, ali on to nije", rekao je Murinjo.

Portugalac je razočaran što se Aleks Ferguson penzionisa.

"Razočaran sam što sam se vratio i što na Old Trafordu neće biti Aleksa Fergusona. Ali Dejvid Mojs ima sjajne uslove i iskustvo i podršku kluba da uradi sjajan posao. Venger je tu i srećan sam zbog toga. Tu su još tri momka, Brendan Rodžers, Stiv Klark i Ander Vilas-Boaš. Više sam nego srećan što sam u istoj ligi sa njima. Pelegrini je veoma iskusan, prvi put je ovde, ali ima zrelost i kvalitet.

Murinjo je objasnio i sukob sa golmanom Reala Ikerom Kasiljasom, koga je sklonio iz prve postave.

"Sve moje odluke bazirane su na meritokratiji. Naravno da želim dobar odnos sa svima, ali najvažnija stvar je imati dobar odnos sa samim sobom, a kada neko zasluži da igra, onda će da igra. Ako neko ima veliku karijeru i važan status, ne mogu da mu dam privilegije zbog toga", istakao je Murinjo.

Belgijske novinare je zanimala sudbina mladih igrača Kevina de Brujna, koji je sezonu proveo na pozajmici u Nemačkoj, i Romelua Lukakua, koji je imao odličnu epizodu u Vest Bromvič Albionu.

"Želim da ih upoznam. Fer je da igrači prvi saznaju o svojoj budućnosti. Čelsi je kupio mnogo igrača, moj posao je da iz njih izvučem najbolje iz njih. Oba igrača su spremna da dođu i budu deo tima", rekao je Murinjo koji istakao da če Paolo Fereira napustiti klub, do nije pričao o spekulacijama u vezi sa dolaskom Edison Kavanija u Čelsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve