Nova vest
Fudbal

Subota, 25.05.2013.

19:53

Bajern je prvak Evrope, peti put!

Fudbaleri minhenskog Bajerna potvrdili su dominaciju u svetskom fudbalu u sezoni 2012/13 osvojivši Ligu šampiona!

Izvor: A. Gutović

Autor:A. Gutović

Default images

Bavarci su u prvom sve nemačkom finalu u istoriji na Vembliju savladali Borusiju iz Dortmunda sa 2:1.

Fantastično finale rešio je Arjen Roben golom u 89. minutu i tako skinuo sa sebe kletvu nakon velikih promašaja u prošlogodišnjem finalu Lige šampiona i finalu Svetskog prvenstva 2010. Sjajni Holanđanin je proglašen za igrača utakmice, pošto je prethodno bio asistent kod prvog gola.

Bajernu je ovo 5. najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu, prvi nakon 2001. godine. Tim odlazećeg trenera Jupa Hajnkesa osvojio je već nemački Superkup i Bundesligu, a imaće priliku da sezonu završi na savršen način trijumfom u finalu Kupa 1. juna protiv Štutgarta.

Obe ekipe pokazale su zbog čega je nemački fudbal postao uzor svima u Evropi. Viđen je moderan fudbal sa mnogo trčanja, mnogo fantastičnih dodavanja i mnogo briljantnih poteza, a na kraju je bolji ipak slavio iako je Borusija bila više nego dostojan protivnik.

Bajern je poveo golom Mandžukića u 60. minutu, osam minuta kasnije izjednačio je Gindogan sa penala, a Roben je minut pre kraja doneo Bavarcima veliko slavlje.

Treba istaći i briljatno izdanje srpskog reprezentativca Nevena Subotića koji na kraju ipak nije imao sreće da osvoji najvredniji trofej u klupskom fudbalu.

Iako su skoro svi proglasili Bajern za velikog favorita u finaolu, što zbog dominantne igre u Bundesligi i Ligi šampiona, što zbog izostanka Gecea iz sastava Borusije, ekipa Jirgena Klopa ofanzivnije je počela.

U uvodnih desetak minuta Bavarci su se uglavnom branili sa svoje polovine, ali Borusija osim jednog kornera i pokušaja Blašikoviskog u 10. minutu nije ugrozila gol Nojera.

U 14. minutu viđen je prvi udarac u okvir gola na meču i to veoma dobar. Uputio ga je Levandovski koji je na početku delovao veoma raspoloženo, ali Nojer je izbacio loptu u kroner.

Samo minut kasnije Dortmund je imao prvu gol šansu. Rojs je poslao oštar centaršut sa desne strane, Blaščikovski je odlično šutirao iz prve, ali sjajni Nojer je odbranio.

Bajern je pokušao da uzvrati, ali Dortmund je delovao mnogo konkretnije u prvih 20 minuta. Novu priliku tim Jirgena Klopa imao je baš u 20. minutu, Rojs je dobio odličnu loptu u prostor, istrčao je do kaznenog prostora i šutirao ali Nojer je još jednom bio siguran. Samo dva minuta kasnije Bender se našao u izglednoj situaciji iskosa sa leve strane u šesnaestercu, pokušao je da gađa dalji ugao, ali Nojer je još jednom maestralno reagovao.

Nepisano pravilo o promašajima i kaznama u fudbalu umalo se potvrdilo i na Vembliju. Bajern je do prve velike prilike na utakmici došao u 26. minutu. Nakon centaršuta sa leve strane, Mario Mandžukić je bio u idealnoj poziciji na drugoj stativi, šutirao je glavom pod prečku, ali je Vajdenfeler pokazao da ne zaostaje za Nojerom po kvalitetu.

Pravo niotkuda Bajern je do nove velike prilike stigao u 30. minutu. Lopta se odbila do Robena na desnoj strani, Holanđanin je izašao sam ispred Vajdenfelera, ali je golman Dortmunda bio uspešniji.

Nova velika prilika i nova bravura golmana viđena je u 36. minutu. Levandovski je otresao svog čuvara, krenuo je ka Nojeru, ali golman Bajerna je još jednom sprečio vođstvo rivala.

Prosto je neverovatno sa kakvom lakoćom su igrali i jedni i drugi. Mnogo trčanja, mnogo savršenih tehničkih poteza i odličnih dodavanja u prvom poluvremenu je nadomestilo činjenicu da nije bilo golova nakon 45 minuta. Poslednju veliku šansu u prvom delu propustio je još jednom Roben koji nakon dubinske lopte nije iskoristio grešku Humelsa pogodivši Vajdenfelera u lice.

Nova velika prilika i nova bravura golmana viđena je u 36. minutu. Levandovski je otresao svog čuvara, krenuo je ka Nojeru, ali golman Bajerna je još jednom sprečio vođstvo rivala.

Drugo poluvreme počelo je sa nešto manje sadržaja nego prvo. Očigledno je da su obe ekipe bile svesne važnosti jednog gola koji bi možda i odlučio pobednika, pa su zaigrali opreznije. I u 59. minutu mreža se napokon zatresla i to mreža Borusije.

Riberi je sjajno na levoj strani navukao na sebe trojicu defanzivaca Dortmunda i proigrao Robena, Holanđanin je predriblao Vajdenfelera i iz mrtvog ugla poslao loptu na dva metra gde se našao Mandžukić koji je samo prosledio u mrežu za 1:0.

Delovalo je da je Bajern nakon vođstva preuzeo kontrolu i da će brzo drugim golom rešiti pitanje pobednika. Mandžukić je imao još jednu priliku, a šok za Bavarce usledio je u 68. minutu. Dante je neoprezno startovao na Rojsa, sudija Ricoli pokazao je na penal koji je u gol pretvorio Gindogan.

Odmah nakon izjednačenja Dortmund je nastavio da napada, u 71. minutu ekipa Jirgena Klopa je nakon sjajne kontre mogla lako i do velikog preokreta, ali je Humels iz odlične pozicije na ivici kaznenog prostora šutirao preko gola.

Usledila je neverovatna reakcija srpskog reprezentativca Nevena Subotića samo minut kasnije. Miler je pretrčao Vajdenfelera i poslao loptu na drugu stativu, delovalo je da Roben neće imati problema da je sprovede u mrežu, ali Subotić je herojski uklizao i izbacio je u kroner.

U 76. minutu Alaba je odlično šutirao sa leve strane u dalji ugao, ali je Vajdenfeler paradom izbacio loptu u korner. Minut kasnije Bajern je imao novu šansu, Roben je sjajno proigrao Milera koji ej bio pod pritiskom Subotića i nije uspeo bolje da reaguje u odličnoj situaciji.

Poslednjih desetak minuta utakmice doneli su veliki pritisak Bajerna koji je očigledno sa mnogo više snage i kondicije ušao u finiš. I minut pre kraja Bavarci su uspeli ponovo da povedu, sasvim zasluženo.

Riberi je petom odložio loptu na koju je natrčao Roben. Holanđanin je projurio pored dvojice defanzivaca i lukavim udarcem loptu proturio pored Vajdenfelera za 2:1.

Sjajni Roben je tako napokon skinuo kletvu finala. U finalu Svetskog prvenstva pre tri godine imao je veliku priliku za 1:0, a prošle godine se ispromašivao u finalu Lige šampiona, a promašio je i penal.

Do kraja utakmice Dortmund nije imao snage za novi povratak, pa je na kraju ostalo Bajern 2 Borusija 1.

BAJERN: Nojer, Lam, Boateng, Dante, Alaba, Martinez, Švajnštajger, Roben, Miler, Riberi, Mandžukić.
BORUSIJA: Vajdenfeler, Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer, Bender, Gundogan, Groskrojc, Blaščikovski, Rojs, Levandovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

258 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve