Nova vest
Fudbal

Subota, 25.05.2013.

14:08

Franc: Da pobedi Bajern na penale

Legenda nemačkog i svetskog fudbala Franc Bekenbauer rekao je u Londonu da je finale Lige šampiona šansa da Nemačka pokaže svetu standard igre koji je dostigla.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Bajern Minhen i Borusija Dortmund igraće u subotu (20:45) na Vembliju u finalu Lige šampiona.

"Ovo je dobra prilika za oba tima da pokažu svetu koliko je nemački fudba napredovao, ne samo na klupskom, nego i na reprezentativnom nivou. Možda sledeće godine postanemo šampioni sveta. Nemački fudbal je na vrhuncu i ovo je šansa da to pokažemo svetu".

Bekenbauer je srećan što se finale igra u Engleskoj za koju je rekao da je donela mnogo uspeha njegovoj karijeri.

.

"Engleski fudbal mi je dao mnogo tokom karijere, koja je počela 1958. u Bajernu. Od SP 1966, i dok sam bio igrač, i dok sam bio trener, i u klubu i u reprezentaciji, engleski fudbal je "uvek bio na mojoj strani".

Nekadašnja zvezda Bajerna iz Minhena nada se sjajnoj utakmici i naravno pobedi tima koji mu je u srcu.

"Ovo je veoma važan i uzbudljiv dan za mene, u finalu igraju dva nemačka kluba, pre svih Bajern Minhen. Znate da sam počasni predsednik Bajerna u koji sam došao pre 50 godina. Bajern iza sebe ima izuzetnu sezonu, ostavili su Borusiju 25 bodova u Bundesligi, pa je blagi favorit u ovoj utakmici", rekao je Bekenbauer.

"Ali to ništa ne znači. Utakmica traje 90 minuta, možda i 120, a možda ćemo gledati i penale. Bajern ima iskustva u ovim utakmicama, prošle sezone su izgubili od Čelsija u finalu, a u posldnje četiri ovo im je treće. Prošlogodišnji poraz na svom terenu u Minhenu je bio težak, ne mogu da kažem ponižavajući, ali veoma težak. Klub i igrači su i dalje uzdrmani tim porazom", dodao je Nemac.

Kajzer Franc ipak očekuje neizvesnu utakmicu, a on se nada pobedi Bajerna na penale.

"Za mene je ovo poseban dan, nadam se da će Bajern pobediti, znate gde je moje srce, ali mislim i da Bajern zaslužuje titulu. Veliko poštovanje i za rivala, Borusija Dortmund je sjajan tim, da nije ne bi ni bila u finalu, zasluiženo je tu. Moj san je da vidim uzbudljivo finale, možda nerešenu igru sve do penala gde će pobediti Bajern", istakao je Bekenbauer.

Fudbal za prijateljstvo (Football for friendship)

Bekenbauer je u Londonu pre svega zbog prvog foruma "Fudbal za prijateljstvo" (Football for friendship) pod okriljem sponzora LŠ Gazproma, gde je istakao fudbal kao savršen način za sticanje prijateljstva.

"Ponosan sam što sam globalni ambasador ovog programa. On je fantastičan za decu, jer nema boljeg načina da se postane prijatelj od sporta. Podržavam sve sportove jer su oni deo života. Ja sam preko fudbala stekao najbolje prijatelje kao što su Pele, Bobi Čarlton, Karlos Alberto, i širom sveta. Ideja je briljantna. Više od 600 dece iz Evrope se druže, iako postoji jezička barijera, fudbal je jedan jezik. Ovo je jedan od vrhunca njihovog života, za 50 godina će pamtiti šta su radili u Londonu i ko je pobedio u finalu na Vembliju. Fudbal je više od igre, fudbal je život", zaključio je Bekenbauer

Srbiju je na forumu "Fudbal za prijateljstvo" predstavljao kapiten U14 tima Crvene zvezde Nemanja Živanović. On je kao najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri istakao dva gola u finalu internacionalnog turnira protiv CSKA iz Sofije gde je bio i najbolji strelac.

Talentovani napadač je kao najveću želju u nastavku karijere istakao da bude kapiten senorskog tima Crvene zvezde, te da na "večitom" derbiju protiv najvećeg rivala Partizana postigne gol za pobedu u nadoknadi vremena.

Živanović nije sam u Londonu, sa njim su i ostali drugari iz tima, njih 15, a svi će prisustvovati finalu Lige šampiona na Vembliju u kojem će igrati Bajern i Borusija.

Forum "Fudbal za prijateljstvo" okupilo je 482 mlada fudbalera iz 25 klubova (Šalke, Zenit, Panatinaikos, CSKA Sofija, Čelsi....) iz osam evropskih zemalja (Velika Britanija, Nemačka, Rusija, Srbija, Bugarska, Mađarska, Slovenija i Grčka).

Srbija je sa ostalim učesnicima bila potpisnik zvaničnog Otvorenog pisma koje je upućeno predsedniku FIFA Sepu Blateru, predsedniku UEFA Mišelu Platiniju, te predsedniku Međunarodnog olimpijskog kometeta Žaku Rogu.

Pismo proklamuje posvećenje omladine sveta osnovnim vrednostima koje se stiču bavljenjem sportom, poput poštovanja kultura i nacionalnih karakteristika svojih vršnjaka iz drugih sredina, jednakosti i posvećenosti zdravom načinu života. Ističe se da omladina sveta veruje da fudbal i sport mogu da promene naš svet, jer su tradicija, miroljubivost, prijateljstvo, pobednicki duh, jednakost, zdravlje, fer-plej i posvećenost vrednosti koje su prave smernice za napredak i razvoj svakog od nas – bez obzira na uzrast, a samim time i celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve