Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 09.05.2013.

13:48

Vokri se nada učešću srpskih timova

Predsednik nepriznatog Fudbalskog saveza Kosova Fadil Vokri optimista je u vezi sa međunarodnim priznanjem njegovog saveza zbog sporazuma Srbije i Kosova.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Vokri se nada što skorijem priznanju FSK, koje prema njegovim rečima ide veoma teško, a ističe da bi oni za početak bili zadovoljni igranjem prijateljskih utakmica.

On je u intervjuu agenciji Anadolija rekao da je moguća utakmica između Srbije i Kosova, istakavši da jedan srpski klub igra u drugom rangu Kosova, te da je prvi potpredsednik FSK Srbin.

"Moguća je i utakmica Kosovo Srbija. Zašto da ne? Uveren sam da bi fudbal mogao dati snažan doprinos smirivanju strasti i normalizaciji odnosa na ovim prostorima", naglasio je Fadil Vokri za agenciju Anadolija istakavši želju da Kosovo prvi meč odigra protiv Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Turske.

Na pitanje da li će se i srpski klubovi na Kosovu integrisati u takmičenja pod okriljem FS Kosova, Vokri je odgovorio da očekuje integraciju fudbalskog takmičenja.

"Srpski klub igra u našoj Drugoj ligi. Kamenica se takmiči u drugom rangu. Prvi potpredsednik FS Kosova je Srbin, Predrag Jović. Nažalost, još nemamo nikakve sporazume s klubom iz Kosovske Mitrovice. Ipak, nadamo se da će i drugi srpski klubovi slediti primer Kamenice, odnosno dodatnom stabilizacijom stanja na Kosovu uključiti se u takmičenja zemlje koja je i njihova", poručio je Vokrri.

On nije mogao tačno da kaže kada će seniorska reprezentacija Kosova moći da igra prijateljske utakmice.

"Nadamo se što pre. Novim političkim sporazumom Kosova i Srbije stvorili su se uslovi da se ubrza i ovaj proces. Nadam se da će FIFA i UEFA napokon reagovati te da će našoj seniorskoj reprezentaciji, ali i klubovima dati odobrenje za igranje međunarodnih utakmica. Za početak bili bismo zadovoljni i s prijateljskim utakmicama", rekao je Vokri, istakavši da FSK ima jasnu viziju za budućnost.

"Insistiramo i nastavićemo da insistiramo na što skorijem priznanju i punopravnom članstvu FSK u FIFA i UEFA. To ide veoma teško, posebno sa UEFA-om. Najveći problem su nam Rusija, Kipar i Grčka, čiji predstavnici u Izvršnom odboru UEFA i dalje blokiraju bilo koje rešenje, pa i privremeno. Njihove zemlje, kao i Španija, još nisu priznale Kosovo kao državu, a put ka punopravnom članstvu u FIFA i UEFA otežava nam činjenica da naša država još nije članica Ujedinjenih nacija. Dakle, naš prioritet je priznanje FIFA i UEFA. Ipak, ponoviću, kao uvertira tome bilo bi dobro da nam dozvole da, osim mlađih selekcija, A reprezentacija Kosova i klubovi igraju međunarodne prijateljske utakmice', rekao je Vokri.

Vokri je prokomentarisao i situaciju bivših jugoslovenskih republika u kvalifikacijama ta Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, gde je naglasio da BiH i Hrvatska neće propustiti šansu da se plasiraju na pomenuti Mundijal, da navija i za Crnu Goru koja je u nezavidnom položaju, dok Srbiju nije pominjao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve