Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 29.04.2013.

15:52

Poljski primer: Reforma Ekstraklase

Čelnici Ekstraklase, najjačepoljske fudbalske lige, saglasili su se o reformi, koja će produžiti fudbalsku sezonu u toj zemlji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prva liga Poljske, koja ima 40 miliona stanovnika, ima 16 klubova, pa je do sada takmičenje imalo 30 kola.

To je sezonu činilo kratko, ali pošto infrastruktura i kvalitet ne dozvoljavaju proširenje lige, odlučeno je da se posle 30 kola iga podeli na dva dela od po 8 timova, koji bi odigrali još jedan krug od 7 kola.

Da bi novi sistem bio prihvaćen, neophodno je da se sa njim slože i čelnici nacionalnog fudbalskog saveza (PZPN).

Po osnovnom planu dodatna kola bi uglavnom bila ubačena u jesenju polusezonu, kada bi klubovi umesto dosadašnji 15 igrali 21 nedelju, a to bi najverovatnije značilo da šampionat kreće 13. jula, punih 5 nedelja ranije nego ove sezone.

To bi značilo da u prolećnom delu sledi devet kola pre podele, prve aprilske nedelje. Takmičenje bi se završilo 17. maja, ukoliko se Poljska kvalifikuje za SP 2014, ili 31. maja, ako se to ne desi.

Klubovi su u dva navrata ranije tokom sezone raspravljali o reformi na osnovu prvobitnog predloga, koji je uključivao da se u završnoj fazi (kada je liga podeljena na grupu za titulu i grupu za opstanak) prepolove dotadašnji bodovi (sličan sistem primenjuje se u Belgiji).

Taj deo izazvao je velike kontroverze, pa je izbačen iz završnog predloga, na osnovu kojeg se svi bodovi računaju.

Ni nova ideja nije savršena, jer neparan broj kola znači da će neke ekipe imati 19, a druge 18 mečeva kao domaćini. Po predlogu, meč više kao domaćin imale bi ekipe sa pozicija 1-4 u grupi za titulu i 9-12 u grupi za opstanak.

Osnovni razlozi za produženje lige leže u tome što takmičenje u Poljskoj počinje mnogo pošto njihovi klubovi kreću u evrokupove, što ima katastrofalne posledice – ta ogromna država sa odlično infrastrukturom i stabilnom ekonomijom nije imala učesnika LŠ od sezone 1996/97, tek je 21. na UEFA listi, a u još uvek tekućoj sezoni je odmah ispod Srbije.

Uprkos tome, nijednog trenutka nije došlo u obzir povećanje broja klubova, jer postoji procena da je i trenutnih 16 više nego što u ovom trenutku može Poljska da izdrži, zbog toga što još uvek nema dovoljan broj modernizovanih stadiona i nema dovoljno igrača potrebnog nivoa kvaliteta.

Istovremeno, u Srbiji se pokrenulo pitanje novog proširenja lige na 18 klubova. Ko je po vašem mišljenju u pravu, Srbi ili Poljaci?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve