Nova vest
Fudbal

Utorak, 23.04.2013.

20:02

Miler 'razmontirao' Barselonu - 4:0

Fudbaleri Bajerna ubedljivo su savladali ekipu Barselone 4:0(1:0) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

Izvor:

Autor:

Default images

Samo su dve ekipe uspele da nadoknade -4 iz prvog meča, Real protiv Mehengladbaha 1985. (5:1) i Partizan protiv QPR 1984. godine (6:2).

Domaći su poveli preko junaka Milera u 25, Gomes je u 49. povisio na 2:0, da bi katastrofu Barse najavio Roben u 73. minutu. Konačan rezultat postavlja Miler, svojim drugim golom, u 82. minutu meča.

Drugi polufinalni par na programu je u sredu u istom terminu, kada Borusija u Dortmundu dočekuje ekipu Real Madrida.

Bavarci su odigrali neverovatan meč, pogotovo na taktičkom planu, i uspeli u potpunosti da neutrališu Lionela Mesija. Igrač meča je svakako Tomas Miler koji je dao dva i namestio jedan pogodak.

Bajern iz Minhena uradio je ono što nikome nije pošlo za rukom punih 16 godina. Uspeo je da pobedi 'strašnu' Barselonu s četiri gola razlike, poslednji put to je uradio Dinamo Kijev, ali što je mnogo bitnije, uspeo je da je nadvisi i zaseni u svim parametrima, sem poseda lopte, - što im je bio i cilj.

Pored Tomasa Milera, apsolutnog junaka meča, velike zasluge idu i treneru Bavaraca iskusnom Jupu Hajnkesu.

iskusni Nemac je prepustio loptu Barseloni, igrao presing tek od svoje polovine, što mu se itekako isplatilo.

Krenulo je dosta mirno, kao što smo rekli, Barsa je držala loptu na sredini terena bez uspeha, da bi prvu šansu imao Bajern preko Robena. međutim, Holanđanin je bio sebičan i ostalo je 0:0.

ipak, posle 25. minuta igre domaći su poveli. Riberi je izveo korner iz levog ugla, Alves je izbio na ivicu kaznenog do Robena, on je odigrao dupli pas s Milerom i uputio centaršut, Dante je bio najviši u skoku na drugoj stativi i vratio je na prvu, na nju natrčava Miler i dovodi svoju ekipu u vođstvo.

Isti slika na terenu viđena je do kraja prvog dela igre, a Barselona je uspela da uputi samo jedan udarac u gol Nojera za 45. minuta. Fascinatno zvuči podatak da je Bajern iamo loptu u posedu samo 35,5 posto vremena, u prvih 45. minuta, a da ječak šest puta uspeo da uputi udarac ka golu Valdesa. Treba napomenuti i dve sporne situacije u prvom delu igre, u obe se našao mladi Barta, kada je posle šuteva Lama i Dantea igrao rukom, ali je sudija svirao samo korner.

U drugom delu igre, ista slika, Barsa drži loptu, Bajern preti iz kontre, ali ovoga puta s dosta više agresivnosti i brzine.

Pored junaka Milera, treba izdvojiti učinak Riberija i Robena, ali i mladog Alabe, koji je uz Francuza, pravio velike probleme Alvesu na levoj strani. Ne bi bilo fer da se ne spomene Brazilac Dante, koji je možda odigrao i najbolju utakmicu u dresu Bajerna.

Bilo ga je svuda, u prvom delu igre je sprečio izjednačenje kada je uklizao ispred Mesija, dobio je skoro sve vazdušne duele i uspeo je da pripreti nekoliko puta golu gostiju.

Osetili su domaći da Barsa i dalje nema rešenje i to su uspeli da kazne posle samo četiri minuta igre u nastavku. Roben je ponovo odlično izveo korner, Miler nadskočio Dani Alvesa, ramenom ga 'oterao' ka gol liniji (čitaj: Gomes bi bio u ofsajdu), poslao loptu u srce peterca, gde je Mario Gomes s ivice ofsajda zakucava u gol -2:0.

Gomes je ovim golom, svojim 26, ušao u istoriju LŠ, kao najbolji nemački strelac.

Može se reći da su Katalonci tek od tog trenutka zaigrali koliko-toliko prepoznatljivo, ali i dalje nisu uspeli da ugroze gol Nojera. Prosto je neverovatno koliko je Barselona izgledala inferiorno, bez šanse za gol, bez tečnosti igre, totalno atipična Barselona, najsličnija onoj sa sredine devedesetijh godina.

Domaći su počeli sve više da prete iz kontri, i delovali su sve opasnije, da bi Roben u 73. minutu najavio totalnu katastrofu Barselone.

'Pukla' je još jedna kontra preko levog krila. Riberi je prosledio loptu do Švajnštajgera na ivici šesnesterca, ovaj je uposlio Robena, koji uz pomoć košarkaškog 'bloka' Milera, vara Albu i šalje loptu u malu mrežicu Barsinog gola.

Nema dileme da je Miler napravio očigledan faul u napadu, s 'blokom' u stilu Šekila O'Nila, igrači Barselone su se bunili, ali arbitar Kašai nije tako mislio i ostalo je 3:0 za Bajern.

Nedugo zatim, Bartra je imao šansu da se iskupi, za sve greške ove večeri, ali se uplašio šanse, pošto je ostao sam na pet metara od gola Nojera, i poslao loptu iz okreta daleko iznad gola.

Totalnu rapsodiju Bajerna, a kataklizmu Barselone, potvrdio je Miler svojim drugim golom, ali je i na taj način krunisao možda jednu od najboljih pratija karijere.

Opet su Alaba i Riberi napravili šou na levoj strani, da bi Austrijanac poslao oštar centaršut po zemlji, a Milier iz klizećeg starta sproveo loptu u mrežu.

Sve u svemu, velika pobeda Bajerna koju je malo ko očekivao, barem ovako ubedljivo, a Bavarce posebno može da raduje način na koji su igrali.

Barselona je uspela da se izvuče protiv Milana, ali će sada u revanšu imati duplo teži zadatak. Dugo Katalonci nisu izgledali ovako bezidejno i smušeno, Mesija nije bilo nigde, kao ni u prvom meču protiv Milana u Italiji, ali se onda razgoropadio u revanšu...

Videćemo šta će biti ovoga puta...

Tok drugog dela meča:

Trivia - Barselona je poslednji put primila 3 gola u meču protiv Intera u Milanu 2010, dok im je Real 2008. dao isto golova koliko i Bajern. Katalonci su ovim porazom izjednačili svoj najubedjiviji poraz u Evropi. Dinano Kijev ih je 1997. godine dobio istim rezultatom.

82. minut - GOL - Neverovatni Tomas Miler. Nemac je dao dva gola, asistirao kod drugog, ali i indirektno kod trećeg. Riberi i Alaba su još jednom probili po levoj strani, Austrijanac je poslao oštru loptu po zemlji, a Miler je iz klizećeg starta smestio u gol 4:0.

73. minut - GOL - Taman kada je Barselona krenula da pravi šanse, Bajern iz kontre, što im je bio i cilj, stiže do 3:0. Riberi je vukao kontru po levoj strani, dodao je do Švajnštajgera koji je prosledio do Robena, Holanđanin je, uz pomoć 'bloka' Milera, prevario Albu i poslao loptu u malu mrežicu gola Valdesa. Miler je odigrao 'pik en rol' blok kao vrsni centar i definitivno je tom prilikom napravio faul.

Samo dva minuta kasnije, Bartra je imao priliku da se iskupi, posle centaršuta Šavija, ostao je sam u petercu Barse, ali se okrenuo dosta sporo i poslao loptu preko 'stadiona'.

Trivia - Barselona nikada nije pobedila nakon što je gubila s dva gola razlike, samo su protiv Mančester Junajteda uspeli da nadoknade minus - 3.3.

68. minut - Posle drugog gola Bajerna gosti su napokon krenuli nešto ofanzivnije. Ipak, za sada, nemaju previše uspeha. Katalonci prete uglavnom preko krila, ali odbrana Bajerna se fenomenalno kreće i zatvara sve rupe. treba napomenuti da čak i Mario Gomes igra odbranu, ali je ipak Dante najbolji pojedinac defanzive Bavaraca.

Trivia - Mario Gomes je postigao svoj 26. gol u najkvalitetnijem klupskom takmičenju, čime je postao najbolji nemački strelac u ovom takmičenju.

49. minut - GOL - Nastavlja Bajern s receptom iz prvog dela igre. Gomes se borio s Bartrom za jednu loptu, i izgleda da je opet mladi Španac izbio rukom u korner. Roben je ponovo izbio loptu na drugu stativu, Valdes zaplivao, a Miler nadvisio Alvesa i poslao loptu u srce peterca, gde je Gomes, koji je bio na ivici ofsjada, lagano šalje u gol - 2:0.

Nedugo zatim, Roben je vukao loptu i tražio prostor za šut, na kraju je uputio loptu na levu stranu do Riberija, koji prolazi Dani Alvesa, ali šutira pored gola.

Trivia - Bajern je u prvom delu igre imao loptu samo 35,5 posto vremena, a uputio je čak šest šuteva na gol Španaca.

Poluvreme - Posle 45. minuta igre Bajern vodi golom Tomasa Milera. Čini se da je Jup Hajnkes u potpunosti uspeo da prevari kolegu Vilanovu. Barsa ima veći posed lopte, gle čuda, ali Bajern izgleda mnogo bolje na terenu.

Prepustili su Barsi loptu, zaključali središnji deo terena i presingom na 40 metara od svog gola lako dolaze do lopte i 'zaleću' se ka gol gostiju. Imaju četiri šuta na gol, naspram samo jednog Barseloninog, i čak osam kornera.

Tok prvog dela meča:

Trivia - Bajern nikada nije izgubio meč na domaćem terenu, nakon što je dao prvi gol, a

Trivia - Miler je ovim golom dao pogotke svim rivalima Bajerna ove sezone u LŠ, a zanimljivo je da je tek treći Nemac, iz redova Bajerna, koji je dao gol Barsi - posle Ciklera i Efenberga. Ovo je njegov šest gol, a samo su Klose (7) i Gomes (8) dali više od njega u jednoj sezoni.


33. minut - Nedugo zatim, Barselona je imala šansu za izjednačenje, ali je Dante pravovremenim uklizavanjem izbio loptui ispred Mesija, pet metara od gola.

Ipak, Bavarci su nastavili s pritiskom i, čini se, da su posle još jednog kornera Robena opet oštećeni za penal, jer je Danteov pokušaj glavom defanzivac Barse zaustavio ruko,.

25. minut - GOL - Čini se da je Hajnkes u potpunosti pogodio s taktikom. Riberi je izveo korner iz levog ugla, Alves je izbio na ivicu kaznenog do Robena, on je odigrao dupli pas s Milerom i uputio centaršut, Dante je bio najviši u skoku na drugoj stativi i vratio je na prvu, na nju natrčava Miler i dovodi svoju ekipu u vođstvo.

Trivia - Bajern je postigao barem jedan gol na poslednjih 13 mečeva s španskim klubovima na svom stadionu, dok je Lionel Mesi postigao 12 golova protiv nemačkih timova.

12. minut - Iako je Bajen krenuo s presingom od samog starta, Katalonci uglavnom drže loptu u svom posedu. Bavarci dosta dobro čuvaju sredinu terene, uglavnom homogenim timskim kretanjem, nedozvoljavajući Barsi da se previše prbliži golu Nojera.

Najbliži su bili posle kornera Šavija i pokušaja Pikea, dok su seNemci u 16. minutu bunili zbog navodnog igranja rukom Pikea, posle udarca Lama.

2. minut - šansa - Krenuo je Bajern svojim čuvenim presingom i odmah napravio problem Barsi. Havi Martines je prošao po desnoj strani i petom ostavio loptu do Robena. Holanđanin je, po ko zna koji put, bio sebičan i šutirao pravo u Valdes, iako je imao Gomesa i Milera same na pet metara od praznog gola.

Sastavi:

Bajern: Nojer, Lam, Boateng, Dante, Alaba, Martines, Švajnštajger, Roben, Miler, Riberi, Gomes

Barselona: Valdes, Alves, Pike, Bartra, Žordi Alba, Šavi, Buskets, Inijesta, Aleksis Sanches, Mesi, Pedro

Trivia - 301. meč u nizu Barselona ima veći posed lopte od protivnika.

Trivia - Bajern je od poslednjih 20 mečeva na svom stadionu slavio 17 puta, dok je na poslednja tri meča postigao čak 16 golova, a Barsa samo pet.

Trivia - Barseloni neće biti ni malo lako u Minhenu. Pobedili su na samo tri, od poslednjih 16 gostovanja, u LŠ, dok u poslednjih šest mečeva s Bajernom ima samo jednu pobedu, uz dva remija i tri poraza.

Trivia - Šavi i Viktor Valdes odigraće svoj 13 meč u polufinalima Lige šampiona, jedino Edvin van der Ser ima jedan više.

Trivia - Golman Barselone će nastupom na "Alijanc Areni" postati čovek s najviše nastupa u nok-aut fazi LŠ s 48 nastupa. On će tako prestići Rajana Gigsa.

Trivia - Lionel Mesi postigao je 59 golova u LŠ, što je za četiri više od kvarteta Bavaraca - Gomes, Miler, Mandžukić, Pisaro.

Trivia - Ekipa Jupa Hajneka je odigrala 47 mečeva ove sezone, a ovaj sastav će večeras prvi put izaći na teren. S druge stane, u poslednja 84 meča u timu Katalonaca je bila barem jedna promena, tako je i večeras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

321 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve