Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 28.03.2013.

20:10

Platini: Nisam za regionalne lige

Predsednik UEFA Mišel Platini protivi se formiranju regionalnih liga.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tema regionalne lige vrlo je popularna u većem delu Evrope, jer sadašnji uslovi žestoko favorizuju grupu od 5 najjačih liga.

Platini je u četvrtak komentarisao ideju koju je pokrenula grupa ruskih klubova potpomiognuta Gazpromom. Oni žele zajedničku ligu sa grupom ukrajinskih i još nekoliko klubova iuz bivšeg SSSR.

To je izuzetno ozbiljno pitanje, ali jja uopšte nisam za to“, rekao je Platini u Sofiji, posle sednice Izvršnog komiteta UEFA u tom gradu.

Krajem prošle godine grupa vodećih ruskih klubova, među kojima su Zenit, Anži i CSKA, najavila je da bi već 2014. mogla da se izdvoji u zajedničku ligu zemalja bivšeg SSSR, u kojoj bi izvesno igrali još Spartak, Lokomotiva i Dinamo, 5 ili 6 vodećih klubova Ukrajine, kao i nekoliko predstavnika Belorusije, Jermenije i Azerbejdžana. Podršku je odmah ponudio Gazprom, sponzor Lige šampiona, koji je obećao jako sponzorstvo, uz podrazumevajuće bolje ugovore za sponzorstva i TV prava, koji bi omogućili zemljama istočne Evrope da se finansijski donekle približe klubovima iz Liga petice.

Postoje lige sa ozbiljnim finansijskim problemima, u kojima bi to možda bilo piitanje opstanka klubova, da bi stigli do boljih islova. U Rusiji to nije slučaj, oni imaju snažnu ligu“, tvrdi Platini.

Brojevi govore drugačije. Prosek prihoda klubova u Ruskoj premijer ligi je 2010. bio 38 miliona evra, a u Ukrajini 15 miliona, a čak i kod onih najbogatijih ogroman udeo u tome imaju eventualni uspesi u Ligi šampiona.

Finansijski učinak evropskih klubova iz prošle sezone govori da su u prvih 30 samo klubovi iz Engleske, Nemačke, Španije, Italije, Francuske i Portugala, uz prodor dva tima iz ostatka Evrope – Ajaksa i Galatasaraja.

Kada stupi na snagu finansijski fer-plej, klubovi sa bogatim vlasnicima, kakvi su Anži i Šahtjor, neće moći da računaju na dodatne injekcije novca, ukoliko žele da igraju u evrokupovima.

Jasno, Rusi i Ukrajinci su u odličnom položaju u odnosu na klubove iz centralne i jugositočne Evrope. Česi i Slovaci su takođe razmatrali zajedničku ligu, a sve češće se priča o jednoj ili dve lige koje bi uključivale timove iz te dve države, zemalja bivše Jugoslavije, Bugarske, Ruminije, Mađarske, možda čak i Grčke.

Iako je u ovom trenutku to neprihvatljivo za UEFA, prve probe već se vrše – Belgija i Holandija ove sezone imaju zajedničku BeNeLigu.

Napravili snmo test u Belgiji i Holandiji, ali će nam trebati bar dve godine da vidimo kakve su posledice, pre nego što Izvršni komitet UEFA donese neku odluku“, kaže Platini.

Sa kolektivnim ugovorom evropskih klubova, UEFA i FIFA koji ističe 2014. godine, posle čega ne postoji obaveza klubova da igraju u takmičenjima UEFA ili daju igrače za reprezentacije, lako se može dogoditi da evropska kuća fudbala ne dobije vreme koje joj treba.

Velike promene na kontinentalnoj fudbalskoj sceni se spremaju, ovo je vreme kada srpski klubovi moraju da paze više nego ikada do sada, ukoliko ne žele da im se dogodi ono što preživljavaju košarkaški klubovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve