Nova vest
Fudbal

Sreda, 06.02.2013.

19:53

KAN: Burkina Faso u finalu!

Fudbaleri Burkine Faso plasirali su se u finale Kupa afričkih nacija, pobedom nad Ganom iz penala sa 3:2, pošto je posle 120 minuta igre bilo 1:1.

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

Plasman u finale Burkini Faso obezbedio je odlični golman Diakite, dok je odlučujući udarac sa bele tačke izveo Aristide.

Prethodno je najbolji strelac Gane Vakaso doveo je 'crne zvezde' u vođstvo, svojim trećim golom sa bele tačke, a u 60. minutu posle greške odbrane Gane izjednačio je Banse.

Do prvog gola na meču došlo je kada je Padandetiguiri u kaznenom prostoru srušio Atsua, a Mubarak Vakaso ponovo bio precizan sa penala. To je njegov čak četvrti gol na prvenstvu Afrike, treći sa penala.

U 60. minutu Banse je potpuno sam primio loptu na dvadesetak metara od gola Gane i lako savladao Daudu. Nekoliko trenutaka pre toga na drugoj strani je u šansi bio Asamoa Đan, ali je sa pet metara pogodio stativu.

Do kraja regularnih 90 minuta nekoliko velikih šansi promašili su i jedni i drugi, a pošto se rezultat nije menjao otišlo se u produžetke.

Bakari Kone se našao u sjajnoj šansi da obezbedi prednost Burkini Faso, ali je sa pet metara poslao loptu preko prečke.

Nekoliko minuta kasnije, Nakulma je uspeo da nadjača odbrambenog igrača Gane Kvadva Asamou i pošalje loptu iza leđa golmana Fataua Daude, međutim sudija Slim Đdidi je smatrao da je igrač Burkine napravio prekršaj u šesnaestercu 'crnih zvezda'.

Možda i najbolji igrač Burkine, Pitroipa dobio je drugi žuti karton, u pokušaju da iznudi jedanaesterac.

Napadač Gane Asamoa Đan bio je na udaru divljačkih startova protivničkih igrača, ali je ostao na terenu i imao sjajnu šansu u 119. minutu.

Drugi finalista ovogodišnjeg Kupa afričkih nacija odlučen je penalima.

Sve je vodilo ka tome da Gana ne pobedi, Isak Vorsah je promašio gotovo celu loptu i poslao je u gol-aut, iako je imao praznu mrežu pred sobom jer se golman Diakite bacio u drugu stranu. Bakari Kone je bio siguran za Burkinu, kao i Atsu, Traore i Aful.

U trećoj seriji udarace Kebe Pola je odbranio golman Gane Dauda, ali je sav njegov trud pao u vodu jer su Kloti, poput Vorsaha, očajno šutirao.

Uvod u pobedu Burkine Faso napravio je Aristide, hladnokrvnim udarcem, dok je odbranom golmana Diakitea i ozvaničeno prvo učešće "pastuva" u finalu Kupa afričkih nacija, gde ih čeka duel sa Nigerijom.

Gani je ovo bilo 12. polufinale, četiri puta je bila prvak. Burkini Faso je tek drugi put igrala u polufinalu, ima jedno četvrto mesto.

"Crne zvezde" su u četvrtfinalu bile bolje od Zelenortskih Ostrva sa 2:0, oba gola dao je Vakaso. Burkina Faso je sa 1:0 pobedila Togo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve