Nova vest
Fudbal

Sreda, 06.02.2013.

13:57

Minhenska tragedija - 55 godina

U sredu, 6. februara, 55. je godišnjica od jedne od najvećih tragedija u istoriji fudbala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Fudbaleri Mančester Junajteda bili su u avionu koji se u povratku iz Beograda srušio na minhenskom aerodromu, čime je okončana era “Bazbijevih beba”.

Avionska nesreća odnela je 23 života - 8 fudbalera, 3 člana stručnog štaba, 2 prijatelja kluba, 8 novinara i 2 člana posade. Ta nesreća definisala je Mančester Junajted kao klub, a u sećanje na njene žrtve klub je crveno-beloj kombinaciji dodao i crnu boju.

Dan pre nesreće Junajted je u Beogradu, na stadionu JNA, igrao četvrtfinalni meč trećeg Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom. Posle vođstva gostiju od 3:0, Zvezda se vratila do 3:3, ali nije uspela da nadoknadi poraz od 2:1 sa Old Traforda, pa su dalje otišli Englezi.

Između članova dva kluba razvilo se duboko poštovanje, a druženje igrača, članova kluba i novinara je potrajalo do duboko u noć posle meča.

O tome kakav šok je usledio dan kasnije za B92 je povodom jedne od ranijih godišnjica pričao tadašnji igrač Crvene zvezde Vladica Popović, kasniji trener tima koji se u Tokiju popeo na krov sveta.

“Ta informacija je došla vrlo rano u Beograd i ne mogu da vam objasnim kako smo se svi osećali u tom momentu, svi oni koji su učestvovali na utakmici i uopšte naš fudbal se osećao veoma loše jer je otišao jedan splet mladih igrača, koji su imali jako veliku perspektivu. Taj dan i taj momenat mi je ostao u jednoj gorkoj, supergorkoj uspomeni. Ali tu nije moglo da se pomogne”, rekao je Popović za B92.

Kompletan razgovor sa Vladicom Popovićem pročitajte ovde.

Među žrtvama nesreće bio je i Dankan Edvards, u to vreme star 21 godinu, koji je do tada odigrao 18 mečeva za englesku reprezentaciju i opšte je mišljenje da je bio na putu da postane najbolji igrač u istoriji Engleske. On je samu nesreću preživeo, ali je izdahnuo dve nedelje kasnije.

I sâm Mat Bazbi, legendarni stvaralac četiri sjajne generacije tokom dve i po decenije na klupi kluba, proveo je nekoliko nedelja u bolnici, ali je uspeo da se oporavi i stvori još dva dobra tima – onaj koji je 1963. osvojio FA kup i poslednji, koji je 1968. doneo Engleskoj prvu titulu klupskog prvaka Evrope. Zajednička tačka svih tih timova bio je Bobi Čarlton,

Koliko su Bazbijeve bebe bile superiorne u Engleskoj, govori i to što su osvojile pet uzastopnih omladinskih šampionata, a zatim i dve vezane titule šampiona, odmah po prelasku u seniorsku konkurenciju.

Smrt u Minhenu našli su Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Dankan Edvards, Mark Džouns, Dejvid Peg, Tomi Tejlor, Liam Vilan.

Godinama unazad 6. februar i 15. april (dan tragedije na Hilzborou) važe za jedine dane u godini kada navijači dva najveća, najuspešnija i najpopularnija kluba u Engleskoj – Mančester Junajteda i Liverpula – pružaju podršku jedni drugima, o čemu svedoče i brojne poruke prosleđene tokom dana na društvenim mrežama.

Taj datum obeležio je i prijateljstvo Crvene zvezde i Mančester Junajteda, koje traje i danas.

U avionu su preživeli državljani SFRJ Vera Lukić, njena mala ćerka Vesna, koju je spasao golman Hari Greg, kao i diplomata Nebojša Bato Tomašević. Ukupan broj preživelih je 21.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve