Nova vest
Fudbal

Subota, 22.12.2012.

15:12

Lavovi bez najboljeg strelca sveta

Fudbaler srpskog porekla koji je postao legenda u Singapuru, Aleksandar Đurić odlučio je da okonča reprezentativnu karijeru u 42. godini.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Đurić, koji je tokom karijere postigao čak 478 golova na 574 utakmice debitovao je za Singapur tek u 37. godini, a poslednju utakmicu odigrao je protiv Tajlanda.

Prema podacima Međunarodnog insituta za statistiku i istoriju fudbala, Aleksandar Đurić je najbolji strelac na svetu među aktivnim fudbalerima.

"Volim da sam uključen u fudbal, volim da igram svaki meč, volim da treniram", rekao je Đurić ouči svog poslednjeg meča za nacionalni tim.

Đurić je karijeru počeo u rodnom Doboju, u Slogi 1992. godine, a već sledeće je postao nternacionalac u Mađarskoj. Pokušao je da nastavi u Švedskoj, ali nije uspeo. Nije mogao da se vrati u ratom zahvaćenu domovinu, pa je ostao u Mađarskoj.

Tek stvoreni Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine pozvao ga je da učestvuje na Olimpijskim igrama u Barseloni, kao juniorski šampion u kajaku.

“Sportisti iz drugih zemalja su do Barselone išli avionom, a moje putovanje je bilo drugačije. Ja sam morao da stopiram”.

Nakon što je kamionom stigao do austrijske granice, imigraciona služba mu nije dozvolila da uđe u zemlju, jer mu nije poverovala da je olimpijac koji putuje u Barselonu. Mislili su da je izbeglica.

Konačno ih je ubedio i postao deseti predstavnik BiH na prvim olimpijskim igrama u istoriji ove bivše jugoslovenske republike.

Za razliku od većine fudbalera iz bivše Jugoslavije, on se nije zadržao u Evropi, 1994. godine se preselio u Australiju gde je igrao fudbal tri godine. Prešao je u Kinu, da bi 2001. godine stigao u Singapur.



Dva meseca nakon što je dobio državljanstvo, dobio je poziv u reprezentaciju za kvalifikacioni meč za SP protiv Tadžikistana. Bio je do debi iz snova.

“Bio sam veoma nervozan, nije bilo važno što imam 37 godina. Postigao sam dva gola, pobedili smo sa 2:0, pamtiću to do kraja života”, seća se Đurić.

Iako ima 42 godine, on nije apsolutni rekorder po broju godina među reprezentativcima. Ahmed Abdi Robleh u 45. igra za Džibuti, a Terens Džons u 44. za Devičanska ostrva SAD-a.

“Želim mnogo sreće tim momcima, ali moje vreme je, mislim, završeno”, zaključio je Đurić.

Tokom pet godina odigrao je 49 utakmica za Singapur i postigao 26 golova. U poslednjem meču za reprezentaciju Singapur je poražen 1:0 od Tajlanda, ali je osvojio Suzuki kup ukupnim rezultatom 3:2.

Bio je treći igrač u istoriji S-lige koji je postigao 100 golova (2003) i treći koji je stigao do 200 golova (2007). Proglašen je za najboljeg igrača lige 2007. Prošle godine bio je nominovan za najboljeg fudbalera Azije.

Za razliku od igrača kao što su Rajan Gigs i Pol Skol koji u 39, odnosno 38. godini igraju u engleskoj Premijer ligi, Đurić je ipak veteran u Singapuru.

“Iako kažu da S Liga (elitno takmičenje u Singapuru) nije na najvišem nivou fudbala, ja i dalje u ovim godinama dobijam poziv za nacionalni tim. To pokazuje da još uvek vredim”, rekao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

11 h

U fokusu

Vidi sve