Nova vest
Fudbal

Utorak, 18.12.2012.

14:25

Predsednik FS nameštao, pa smenjen

Predsednik FS Južne Afrike i još četiri visoka funkcionera nacionalnog saveza suspendovani su zbog nameštanja.

Izvor: B92, BBC

Autor:B92, BBC

Default images

FIFA je pronašla “ozbiljne dokaze” da je on učestvovao u nameštanju prijatelljskim mečeva reprezentacije.

Predsednik Kirsten Nematandani, nedavno postavljeni izvršni direktor SAFA Denis Mambl i još tri funkcionera su pod istragom zbog saradnje sa kladioničarskom mafijom sa Dalekog istoka u vezi sa četiri meča tokom priprema za SP 2010.

Kako je utvrdila istraga FIFA, južnoafrički funkcioneri sarađivali su sa Singapurcem Vilsonom Perumalom i njegovom organizaciojom Footbal 4U, poznatim po nameštanju rezultata.

Perumal je obezbedio asistenciju sudija na mečevima protiv Tajlanda, Bugarske, Kolumbije i Gvatemale, a njihovi rezultati su namešteni u korist njegove kriminalne organizacije.

Južnoafrikanci su u maju 2010. pobedili Kolumbiju 2:1 i Gvatemalu 5:0, što su utakmice koje su dugo bile pod sumnjom FIFA. U meču sa Gvatemalom sudija iz Nigera Šaibu Ibraim sudio je tri penala, sva tri za igru rukom.

U desetom minutu utakmice sudija Šaibu pokazao je na belu tačku iako je posle udarca Sifivea Čabalale Gustavo Kabrera igrao rukom van 16m”, naveo je tada BBC. Šaibu se nije odzaivao pozivu na razgovor duže od godinu dana.

U utakmici sa Kolumbijom sva tri gola pala su posle jedanaesteraca.

U saopštenju SAFA navodi se da se ta organizacija izvinjava FIFA i da j epreduzela hitne i ozbiljne korake da bi se situacija razrešila. Navodi se i da SAFA bez pogovora prihvata izveštaj FIFA i najavljuje se osnivanje komisije, koju će predvoditi jedan penzionisani sudija, koja će u potpunosti ispitati sumnjive utakmice.

“Ovo je teška situacija za naš savez, posebno za one koje izveštaj pominje”, izjavio je potpredsednik SAFA Mvelo nonkojana, inače poglavica klana Amabhala, koji će privremeno voditi savez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve