Nova vest
Fudbal

Petak, 14.12.2012.

15:43

FIFA: Kosovu odobrene prijateljske*

FIFA je napravila kompromisno rešenje u sporu o pravu Fudbalskog saveza Kosova na prijateljske utakmice.

Izvor: Tanjug

Autor:Tanjug

Default images

Izvršni komitet Međunarodne fudbalske federacije na sastanku u Tokiju odobrio je fudbalerima sa Kosova da igraju prijateljske utakmice, ali "samo u konkurenciji mladih selekcija, klubova, amaterskih i ženskih ekipe".

Odobrenje se ne odnosi na utakmice seniorske reprezentacije. Fudbalski savez Srbije (FSS) istakao je da je odluka još uvek nezvanična, a da će više o svemu znati kada stigne dopis iz FIFA.

Generalni sekretar FSS Zoran Laković istakao je za B92 da su FIFA i UEFA godinama unazad isticali da će FS Kosova moći da bude primljen u organizacije tek kada Kosovo postane punopravna članica Ujedinjenih nacija.

"Šta se povodom ove odluke desilo, ko je isprovocirao i kakvo je obrazloželje, znaćemo kada dobijemo napismeno, verovatno početkom sledeće nedelje", rekao je Laković za B92.

Čelnik FSS je naglasio da su FSS, FIFA i u UEFA već dve i po godine pod konstantnim pritiskom da se takozvani FS Kosova uključi u organe dve čeklne fudbalske organizacije.

"Mi možemo sada da govorimo samo o nezvaničnim informacijama o predstavnika UEFA koji se nalazi u Izvršnom komitetu FIFA. Zvaničnu odluku još uvek nismo dobili. Nezvanično, FIFA je dala dozvolu da se mlađe selekcije, takozvaniog Fudbalskog saveza Kosova igraju van teritorije Kosova, pod zastavom FIFA i pod himnom FIFA. Više od dve i po godine mi se nalazimo pod konstantnim pritiskom, kao i FIFA i UEFA, da se tzv. FS Kosova uključi u organe FIFA i UEFA, te smo nekoliko puta dobili odgovor i od predstavnika FIFA i od UEFA da će se poštovati procedura i statut obe organizacije koje u takvim slučajevima predviđaju da bilo koja nova država pre svega mora da postane članica Ujedinjenih nacija, a potom da traži prijem u članstvo", rekao je Laković za B92.

FIFA je u maju ove godine najpre dozvolila Kosovu da igra prijateljske mečeve na svim nivoima, ali je već sledećeg dana, posle protesta predstavnika Fudbalskog saveza Srbije suspendovala tu odluku. Kosovski fudbalski savez nije član FIFA, niti Evropske fudbalske unije.

Po statutu FIFA nacionalna federacija postaje njen član posle dve godine u kontinentalnoj konfederaciji, a po statutu UEFA članstvo može da dobije država koju su primile Ujedinjene nacije ili teritorija čija matična država izda dozvolu (kao u primeru Gibraltara, koji je nedavno postao 54. član).

Dozvola FIFA izvesno će za sobom povući talas novih zahteva regiona širom sveta da nastupaju samostalno, što su već najavile Republika Srpska i Abhazija.

Šta se povodom ove odluke desilo, ko je isprovocirao i kakvo je obrazloželje, znaćemo kada dobijemo napismeno, verovatno početkom sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve