Nova vest
Fudbal

Utorak, 04.12.2012.

16:52

Rapid Bukurešt ide u stečaj

Rumunski fudbalski prvoligaš Rapid iz Bukurešta podneo je zahtev za pokretanje stečajnog postupka zbog nagomilanih dugova.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rapid, koji je prošle sezone igrao finale nacionalnog kupa, prethodnih godina je imao velike troškove, a igračima se duguju plate za nekoliko meseci.

Rapid je jedan od sedam klubova koji su u dva uzastopna tromesečja pod blokadom UEFA zbog neizmirenih finansijskih obaveza.

"Tačno je da je pokrenuta procedura, jer samo tako možemo da spasemo klub. Učinićemo sve što je u našoj moći da Rapid nastavi da funkcioniše", kazao je novinarima u Bukureštu većinski vlasnik deonica Rapida George Kopoš.

"Razlika između prihoda i rashoda je oko pet miliona evra na godišnjem nivou. To je zaista katastrofa", kazao je predsednik Rapida Konstantin Zota.

Odlazak u stečaj mogao bi da znači i izbacivanje Rapida u amaterski rang takmičenja u Rumuniji.

"Ako na kraju bude proglašen stečaj, Rapid neće moći da dobije licencu za takmičenje u sledećoj sezoni", istakao je predsednik Fudbalskog saveza Rumunije Dumitru Dragomir.

On je u utorak otkrio da je sedam od 18 klubova koji se trenutno nalaze u prvoj ligi suočeno sa velikim finansijskim problemima i dugovima.

Među njika su zvanični šampion CFR Kluž, koji se ove nedelje bori za prolećnu fazu Lige šampiona, kao i Steaua, koja ubedljivo vodi u ligi i igra odlično u Ligi Evrope.

“Zabrinut sam za Steauu i CFR, oni su u velikom finansijskom problemu i ne znam kako će da izađu iz njega, rekao je Dragomir i optužio rumunsku vladu da ne pomaže sport.

"Rumunija je jedina zemlja na svetu gde se na igrače plaća porez na dodatu vrednost. To znači da klubovi praktično moraju da plate porez dva ili tri puta", objasnio je on.

Nekadašnji velikan rumunskog fudbala Univerzitatea iz Krajove izbačen je ove sezone iz lige, zbog spora sa bivšim trenerom.

Rapid iz Bukurešta je jedan od najtrofejnijih rumunskih klubova sa tri titule šampiona i 13 nacionalnih kupova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve