Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 25.10.2012.

16:16

SDA i NVO složni u osudi incidenta

Nekoliko nevladinih organizacija iz Novog Pazara i Stranka demokratske akcije Sandžaka osudili su isticanje uvredljivog transparenta od strane navijača Pazara.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Navijači Novog Pazara su u sredu na meču Kupa Srbije sa beogradskim Radom istakli transparent „Rešen rebus! Srce, bubreg, pluća, živela Žuta kuća“, što je aluzija na Srbe koji su bili žrtve trgovine organima na Kosovu i u Albaniji. Nevladine organizacije istakle su da je to najveća provokacija do sada na tom sportskom terenu.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Urban-In, Kc damaD, Eco Family i Raškin sliv su najoštrije osudile i transparent „Nož, žica Srebrenica“ na prethodnoj utakmici na stadionu beogradskog Rada, istaknut na meču dva kluba u martu.

Zahtevamo od organa unutrašnjih poslova i pravosudnih organa da preduzmu energične mere radi otkrivanja onih koji su inicirali ispisivanje transparenta koji pozivaju veličanje zločina, pokazuju da nemaju ni minimum kulture saosećaja prema žrtvama drugih nacija i pozivaju na mržnju i netoleranciju među građanima“, navodi se u zajedničkom saopštenju pet nevladinih organizacija.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Fuad Baćićanin rekao je da se ta partija protivi svakom vređanju pojedinca i naroda po bilo kom osnovu.

Baćićanin je novopazarskom radiju Sto plus rekao da mu nije jasno šta je tu grupu mladih navijača inspirisalo da se tako ponaša i time unos nered i nemir, puneći stranice medija ružnim i uznemirujućim tekstovima.

Iako nas uznemiravaju i vređaju transparenti na mnogim utakmicama poput „Nož, žica, Srebrenica“ i slično, mi ne želimo da uzvraćamo istom merom i da vređamo osećanja drugih ljudi“, rekao je Baćićanin, koji je i predsednik Gradske skupštine Novog Pazara.



Baćićanin je istakao da je Novi Pazar grad sporta i mladih, koji treba na najlepši način da predstavljaju grad.

To je jedan od načina da postignemo ekonomsku i političku stabilnost u gradu. Očekujem da nadležni organi rade svoj posao i zavedu red na ulicama i na stadionima širom Srbije“, rekao je Baćićanin.

Predsednik Izvršnog odbora opozicione Bošnjačke demokratske zajednice Sead Šaćirović takođe je osudio izlive ekstremističkih emocija i isticanje sramnog transparenta. Šaćirović rekao da osuđuje bilo kakvu pojavu uvredljivih transparenata koji se rugaju bilo čijim žrtvama i pozvao nadležne organe da ispitaju ko su nalogodavci incidenta na novopazarskom stadionu.

Treba ispitati ko stoji iza ovog slučaja, jer je poznato koja politička partija vlada novopazarskim klubom i stadionom i za to treba da snosi odgovornost, a nedopustivo je da mislimo da oni nisu znali da neće doći do ovog incidenta. Neko mora da snosi odgovornost što ovako učestalim incidentima želi da skrene pažnju sa svog nerada, otera investitore i poremeti dobre međuljudske i međunacionalne odnose u Sandžaku, čije je najveće bogatstvo različitost“, rekao je Šaćirović.

Šaćirović je dodao da ono što se dešava na stadionima širom Srbije zahteva dublju analizu i reakciju celog društva koje mora oštrije da reaguje po pitanju huliganstva i ekstremizma bilo koje vrste.

Poznato je da već duži period navijači Rada vređaju srebreničke žrtve i njihove porodice, ali to ne znači da navijači Novog Pazara treba da uzvrate istom merom, jer to nije u duhu Bošnjaka“, rekao je Šaćirović.

Visoki funkcioneri vladajuće Sandžačke demokratske partije nisu odgovarali na telefonske pozive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve