Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 25.10.2012.

14:46

Imamović: Presedan za Novi Pazar

Skandal u Novom Pazaru koji je izazvala ekstremistička grupa tamošnjih navijača prikladno nazvana "Ekstremi" izazvala je žestoke reakcije.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Osude stižu sa svih strana, od sportskih radnika, političara i nevladinih organizacija, do čelnika lokalne zajednice.

Potpredsednik FK Novi Pazar Tarik Imamović izjavio je da je uvredljiv transparent koji si istakli navijači tog kluba opasan presedan za grad. On je dodao da izgrednici treba da budu najoštrije kažnjeni.

Incident se dogodio za vreme utakmice osmine finala Kupa Srbije protiv Rada.

"Ovako nešto do sada nismo imali na našem stadionu i iznenađeni smo. Osudjujemo takvo ponašanje i podsećamo da smo kao klub prvi ustali protiv ovakvih i sličnih parola. Nama trebaju pravi navijači i nisu nam potrebni oni koji nas ovako podržavaju", rekao je Imamović radiju Sto plus povodom transparenta "Rešen rebus: srce, bubreg, pluća, živela žuta kuća".

Ekstremi su grupa sa kojom u klubu iz grada na Jošanici imaju velike probleme. U prvom kolu sezone, kada je u Pazaru gostovao niški Radnički, Ekstremi su se sukobili sa većinskom navijačkom grupom "Torcida Sandžak", jedan navijač je uboden nožem ispred samog stadiona, zbog čega je Novi Pazar bez publike odigrao sledeća dva meča, uključujući i gostovanje Crvene zvezde.

MUP je najavio da će identifikovati počinioce, a državni organi najavili su oštru reakciju. Osude stižu i iz nevladinog sektora, kao i od političkih stranaka iz Sandžaka.

Zlokobna igra: rebus i odgovor

Navijači Rada su na prvenstvenoj utakmici protiv Novog Pazara na Banjici u martu ove godine, u prošloj fudbalskoj sezoni, istakli transparent "rešite rebus", sa crtežima noža, žice i hemijske oznake za srebro (Ag). Fudbalski savez Srbije (FSS) kaznio je tada domaćina jednom utakmicom bez prisustva publike na svom terenu i novčano sa 500.000 dinara.

Osobe koje su nosile taj transparent na stadionu Rada, kako saznaje Beta, sudski su procesuirane zbog širenja nacionalne i verske netrepeljivosti i osuđene su na višemesečne zatvorske kazne.

"Ne očekujem da ćemo biti kažnjeni i da ćemo ispaštati zbog grupice ljudi koju nije briga za posledice. Oni razmišljaju samo kako da što žešće uzvrate onima koji ih na identičan način prozivaju", kazao je Imamović.

"Iskreno, najveća kazna za mene je što se ovo desilo u Novom Pazaru. Siguran sam da to u ovoj sredini ne može da zaživi, a ovakvi navijači ne predstavljaju grad, već sebe", dodao je potpredsednik novopazarskog superligaša.

On je naglasio da klubovi i FSS ne mogu adekvatno da se bore protiv izgrednika bez pomoći državnih institucija.

"Radi se o društvenom fenomenu koji je prisutan na svim meridijanima, a u Srbiji je postao aktuelniji posle utakmice protiv mlade reprezentacije Engleske u Kruševcu. Na takve i slične incidente nije se na vreme reagovalo, a FSS i klubovi ne mogu da reše problem bez reakcije države i njenih institucija", zaključio je Imamović.

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije pokrenula je danas postupak protiv Novog Pazara zbog, kako je navedeno u saopštenju, "transparenta koji vredja nacionalna osećanja i širi medjunacionalnu mržnju".

U saopštenju se dodaje da će odluka o eventualnim kaznama biti doneta do 3. novembra i utakmice Novog Pazara na domaćem terenu sa Slobodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve