Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 18.10.2012.

19:42

FSS uzvraća: "Koga laže Deni Rouz?"

Fudbalski savez Srbije postavio je na Youtube video snimak pod nazivom Danny Rose is lying to whom? (Koga laže Deni Rouz?).

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Cilj snimka je da se dokaže da je Rouz lažno svedočio tvrdeći da je tokom celog meča bio vređan na rasnoj osnovi.

Na snimku, koji prati meč od intoniranja himni do 76. minuta, nalaze se razne situacije u kojima Deni Rouz ima loptu, posebno pri izvođenju auta, a ne čuju se nikakvi uvredljivi povici, čak ni kada je Rouz kažnjen žutim kartonom.

Utakmica je završena opštom tučom, koja je počela neposredno posle gola Engleza u sudijskoj nadoknadi. FSS krivcem za incident smatra beka Sanderlenda, koji je gol proslavio ispucavši loptu u publiku, zbog čega je od sudije kažnjen drugim žutim kartonom i automatskim isključenjem.

Dan posle utakmice britanski mediji izneli su teoriju po kojoj je Rouz sistematski vređan još od zagrevanja i zatim tokom celog meča.

"Počeli su odmah kada smo počeli sa zagrevanjem. Odmah su počeli sa oponašanjem majmuna i ja sam pitao saigrače da li oni to čuju. Odgovorili su da čuju. Svaki put kada bih dotakao loptu, izvodili bi oponašanje majmuna”, tvrdio je levi bek engleskog tima.

Tokom prvog poluvremena, kada sam prilazio da uzmem loptu i izvodim aut, navijači su počinjali sa oponašanjem majmuna, ali prvo poluvreme nije bilo ni blizu tako strašno kao drugo poluvreme. Dva kamena su me pogodila u glavu dok sam ubacivao loptu u teren".

Na snimku se vidi desetak situacija u kojima Rouz izvodi aut, a nijednom se ne čuju krici. U situaciji kada to izvođenje traje predugo čuju se zvižduci, što je tipična reakcija domaće publike kada gost troši vreme.

Incident koji se dogodio u Kruševcu izazvao je veliku buru u engleskoj javnosti, koja povremeno podseća na predratnu euforiju, i u kojoj se za Srbiju traže bizarno visoke kazne, čak i do 10 godina van evropskih takmičenja.

Pritisak na UEFA da Srbiji izrekne visoku kaznu stiže čak i od britanskog premijera Dejvida Kamerona, a bulevarska štampa tvrdi da kazne za rasizam nisu visoke jer su svi članovi rukovodećih tela evropske kuće fudbala belci.

Praksa govori da se za rasitičke incidente u evropskim takmičenjima izriču samo novčane kazne, a najveću su platili Hrvati na EP ovog leta – 80.000 evra za treći uzastopni incident.

Fudbalski savez Srbije napravio je sebi priličnu štetu saopštenjem u sredu u kojem tvrdi da rasističkih povika nije bilo, iako su se oni jasno čuli na samom kraju meča. Iz detaljne analize teksta saopštenja moglo bi da se zaključi da se tvrdnja odnosi samo na period pre i u toku utakmice, ali svetski mediji nisu ulazili toliko daleko u tumačenju, pa je kredibilitet našeg saveza bio opasno ugrožen.

Kao što možete videti na ovom video snimku, tokom UEFA under-21 utakmice, nije bilo nesportskog ponašanja i vređanja protivničkih igrača na rasnoj osnovi”, navodi se u pratećem tekstu uz Youtube snimak.

UEFA je na incident reagovala podužići optužnicu protiv oba saveza za opštu tuču i protiv FS Srbije za rasizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve