Nova vest
Fudbal

Sreda, 17.10.2012.

14:55

FSS: Nije bilo rasizma u Kruševcu

Fudbalski savez Srbije oglasio se saopštenjem u kojem ističe da nije bilo rasizma na utakmici mladih reprezentacija naše zemlje i Engleske.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Dan posle duela u Kruševcu vrši se veliki pritisak na UEFA da što oštrije kazni Srbiju, a osim fudbalskih zvaničnika u Britaniji, stroge kazne traži i premijer Dejvid Kameron.

Taj duel, završen pobedom Engleza sa 1:0, ali su umesto rezultata u prvi plan izbila dešavanja sa kraja utakmice, kada je došlo tuče na terenu, a u celoj pometnji bilo je i rasističkog skandiranja.

Saopštenje vladajućeg tela srpskog fudbala prenosimo u celosti i bez izmena.

Od dolaska delegacije Mlade reprezentacije Engleske u Srbiju, FS Srbije i sve relevantne strukture su učinile maksimalne napore u cilju dobre organizacije njihovog boravka i pripreme izuzetno značajne utakmice. U tom cilju, naglašavamo da je organizacija svih događaja protekla u najboljem redu i da do poslednjeg minuta meča nije viđen apsolutno nijedan problem“.

Od zagrevanja igrača obe ekipe, preko intoniranja himni i aplauza svih prisutnih po završetku himne Engleske, tokom svakog minuta susreta do pomenutog poslednjeg, na terenu i na tribinama vladala je sportska atmosfera ispunjena poštovanjem duha fer-pleja“.

Na žalost, na isteku četvrtog minuta nadoknade i posle postignutog pobedonosnog gola za gostujuću ekipu, viđene su nemile scene na terenu za igru. I dok je većina engleskih reprezentativaca proslavljala postignuti gol, njihov igrač sa brojem tri na dresu Deni Rouz se krajnje neprimereno, nesportski i vulgarno poneo ka navijačima na tribinama stadiona u Kruševcu, zbog čega mu je i pokazan crveni karton. Ispostaviće se, na žalost, da je tada započeo incident koji se zatim razvio“.

Viđene su ružne scene. Fudbalski savez Srbije se izvinjava gostima iz Engleske i kompletnoj fudbalskoj javnosti zbog nesportskog ponašanja koje je usledilo od strane dela članova Stručnog štaba Mlade reprezentacije Srbije i dela igrača naše ekipe. Ovim putem obaveštavamo kompletnu javnost da ćemo po hitnom postupku pokrenuti interni disciplinski postupak i na osnovu svih izveštaja kazniti krivce. To ćemo učiniti nevezano od eventualnog pokretanja postupka pred relevantnim organima UEFA. Takođe, kao olakšavajuću okolnost nećemo prihvatiti ni činjenicu da su naši igrači i članovi Stručnog štaba bili isprovocirani potezom engleskog reprezentativca Rouza, jer nasilju nije mesto na sportskim priredbama. Iskreno, istovetnu istragu očekujemo i sa strane FA Engleske“.

FS Srbije najkonkretnije odbija i demantuje da je na stadionu u Kruševcu, pre i za vreme utakmice, bilo ma kakvih pojava rasizma. Vezivanje viđenog incidenta - tuče između članova dve ekipe sa rasizmom apsolutno nema nikakvog osnova i smatramo ih potpuno zlonamernim“.

U prilog našoj tvrdnji idu i preliminarni izveštaji službenih lica sa susreta Srbija - Engleska. Niko od njih ni u jednom trenutku nije pomenuo rasističke ispade i očekujemo da ljudska i sportska kultura naših fudbalskih prijatelja iz Engleske odnese pobedu nad širenjem dezinformacija“.
FS Srbije čestita Mladoj reprezentaciji Engleske na pobedama u baražu i želimo im takmičarski uspeh na Prvenstvu Evrope u Izraelu“, kaže se u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije.

Fudbalski savez Engleske saopštio je da je uložio žalbu Evropskoj fudbalskoj federaciji zbog vređanja na rasnoj osnovi, a najoštrije je sva dešavanja u Kruševcu osudio premijer Velike Britanije Dejvid Kameron. Vrlo brzo Kameron se našao na udaru Rija Ferdinanda, koji mu je poručio da prvo počisti svoje dvorište.

Selektor Engleza Stjuart Pirs rekao je da je tužno to što se desili u Kruševcu. Međutim on ističe direktor svih selekcija u Fudbalskom savezu Srbije (FSS) Savo Milošević došao u svlačionicu Engleza posle utakmice i izvinio se za incidente.

Povodom incidenata na revanš utakmici baraža, za plasman na Evropsko prvenstvo u Izraelu, oglasio se i bivši fudbalski reprezentativac Engleske Pol Ins, koji je zatražio je od UEFA da izbaci mladu reprezentaciju Srbije iz kontinentalnih takmičenja na 10 godina.

Selektor mlade fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Janković kaže da bi Englezi trebalo da pričaju samo o fudbalu, a ne o "nekim drugim stvarima".

Srpski repezentativac Slobodan Medojević rekao je da on nije čuo uvrede u Kruševcu tokom utakmice sa Englezima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve