Nova vest
Fudbal

Utorak, 16.10.2012.

19:35

Uzbeci u naletu, Kenguri se bude

Fudbaleri Uzbekistana pobedili su Katar u gostima i napravili veliki korak u borbi za mesto na Svetskom prvenstvu 2014. u Brazilu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Uzbekistanci su najbliži debiju na SP bili u čuvenom baražu za SP 2006, kada ih je pod sumnjivim okolnostima izbacio Bahrein.

U drugoj grupi pobede Omana i Australije komplikuju situaciju, jer su osim odmaklog Japana svi poravnati.

Po velikoj vrućini u Dohi uzbečki tim bio je čvršći u jednoj od slabijih utakmica ovih kvalifikacija, i doneo Mirdžalolu Kasimovu prvu pobedu od povratka na klupu “Belih vukova” (skor 1-2-0).

Igrač Alanije Sandžar Tursunov postigao je prvi put gol u gostima za svoju selekciju već posle 13 minuta. Desetak minuta kasnije kineski sudija prekinuo je igru da bi se igrači osvežili na plus 34.

U nastavku meča mnogo više prilka imali su domaćini, koji su na teren izašli sa osam uvezenih igrača, ali je iskusni Ignjatij Nesterov svoj 74. meč na golu Uzbekistana krunisao sačuvanom mrežom.

Sada će veliki pritisak osećati Brazilac na klupi Katara Paulo Autuori, koji je četvrti njihov selektor u poslednjih 18 meseci. On je prethodno izgubio i od Južne Koreje 4:1, a katarska federacija ima istoriju bizarnih otpuštanja – Katar je kroz drugu fazu (trenutno je četvrta) prošao zbirnom pobedom nad Vijetnamom 4:2, ali je Milovan Rajevac otpušten, jer to nije “dovoljno ubedljivo”.

Nešto istočnije je selekcija Omana, predvođena Polom Legvenom pobedila Jordan 2:1 i nastavila seriju odličnih rezultata.

Svi golovi pali su u poslednjih pola sata, kada su najpre Ahmed Mubarak, a zatim i Džum aDarviš posle velike greške odbrane Jordana doneli veliku prednost “Crvenim ratnicima”. Taer Bavab je smanjio u 90. minutu.

Nedugo zatim ponovo se igralo u Dohi, jer Bagdad nije dovoljno bezbedan za meč Iraka i Australije.

Sokeruz su vrlo loše otvorili kvalifikacije, bez pobede su iz tri meča, a kada su propustili niz prilika i dozvolili Ali Abdul Zahri da u 72. minutu donese prednost Iraku gledali su u lice ispadanju.

Spas je stigao sa očekivane strane i na očekivan način – deset minuta pred kraj Tim Kejhil je glavom poslao loptu koju je iz kornera poslao Mat Mekej.

Samo četiri minuta kasnije preokret je doneo rezervista Arči Tompson, poznat po tome što je svojevremeno dao 13 golova na jednom meču (Američkoj Samoi pre 11 godina).

Australija je tako na gol-razliku preuzela drugo mesto ispred Omana, ali je i poslednji Irak samo tri boda od njih. Japan, koji je bio slobodan i igrao sa Brazilom (0:4) ima sigurnu prednost u odnosu na rivale.

Do kraja dana Iran se sastaje sa Južnom Korejom, u derbiju kola.

Po dva tima iz obe grupe idu dalje, a dva trećeplasirana igraju azijski baraž, čiji pobednik ide u interkontinentalni baraž sa petoplasiranim timom iz južnoameričke zone.

Grupa A
Katar - Uzbekistan 0:1
Iran – Južna Koreja 0:0 (u toku)

Južna Koreja 3 2 1 0 9:3 7
Uzbekistan 4 1 2 1 4:4 5
Iran 3 1 1 1 1:1 4

Katar 4 1 1 2 2:5 4
Liban 4 1 1 2 2:5 4

Grupa B
Oman – Jordan 2:1
Irak – Australija 1:2

Japan 4 3 1 0 11:1 10
Australija 4 1 2 1 4:4 5
Oman 4 1 2 1 3:5 5

Jordan 4 1 1 2 4:10 4
Irak 4 0 2 2 3:5 2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve