Nova vest
Fudbal

Petak, 12.10.2012.

15:49

Drama, demonstracije i spas Hajduka

Splitski Hajduk spasen je na dramatičan način od stečaja zahvaljujući intervenciji gradonačelnika Željka Keruma.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Gradsko veće prvobitno nije odobrila ponosu Dalmacije kredit od 4 miliona evra, ali je posle demonstracija u gradu Kerum preinačio odluku.

Dug splitskog kluba je dosegao 200 miliona kuna (skoro 30 miliona evra), a da bi mogao da funkcioniše trebalo mu je da hitno dođe do 30 miliona kuna od Gradskog veća, koje je većinski vlasnik.

Kredit je odbijen, posle čega je predsednik Hajduka Marin Brbić najavio stečaj.

Policijske snage pod punim naoružanjem čuvale su zgradu Banovine u centru Splita, ispred koje se okupšilo oko 300 pripadnika Torcide.

U trenutku kada je objavljeno da je klub na ivici gašenja, atmosfera u gradu za kratko vreme stigla je do ivice opšte pobune, pa je harizmatični gradonačelnik hitro reagovao.

Nova sednica, na kojoj će se doneti konačna odluka, zakazana je za ponedeljak.

Igrači Hajduka nisu dobili poslednje dve plate, a zaposleni u klubu ništa od aprila. Uoči glasanja zamenik gradonačelnika Jure Šundov iz Hrvatske gradjanske stranke zatražio je da se odluka donese jednoglasno, ali je za garanciju glasalo samo sedam od 21 prisutnog većnika. Brbić je u raspravi naglasio da ovaj kredit neće rešiti probleme, ali da će pomoći konsolidovanju kluba.

"Ako klub ne dobije pare u narednih 10 dana, preti mu stečaj", rekao je Brbić.

Većnike je s druge strane zabrinula najava da Hajduk neće moći vraćati kredit. Problem Hajduka je što je jedini hrvatski prvoligaš pretvoren u čisto akcionarsko društvo, pa za razliku od zagrebačkog Dinama ne može da dobije donacije od lokalne uprave.

Splitski klub osnovan je 1911. godine i osvojio je ukupno 15 šampionskih titula (devet u Jugoslaviji i šest u Hrvatskoj) i 14 nacionalnih Kupova (devet puta u Jugoslaviji i pet u Hrvatskoj). jedini je klub koji je bio šampion i u kraljevini i u socijalističkoj Jugoslaviji (a kasnije i u Hrvatskoj). Bivši polufinalista Kupa pobednika kupova jedini je ex-YU klub koji je posle raspada zemlje dočekao prolećnu fazu u Ligi šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve