Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 17.09.2012.

22:47

LŠ: Početak devetomesečne drame

U utorak u 20.45 biće označen početak 21. sezone Lige šampiona u ovom formatu, a 57. od kada se takmiče najbolji klubovi 'Starog kontinenta'.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Default images

Pre nepuna četiri meseca Čelsi je oteo titulu iz ruku Bajerna, a nova sezona garantuje velika uzbuđenja.

Na učesnike minhenskog finala moramo računati, iako će oba verovatno igrati slabije, svako iz svojih razloga. Prethodnih sezona spisak favorita svodio se na nekoliko imena, ali ovog puta je teško proceniti koga ćemo gledati u polufinalu.

Sa jedne strane su velikani koji su u krizi, kao Real, ili su promenili trenere, kao Barsa, ili su u tranziciji, kao Milan, u izvesnoj meri i Mančester Junajted, a već skoro deceniju i Arsenal. Sa druge su timovi u usponu, kao Juventus ili Borusija.

Onda su se u priču uključili superbogati klubovi, kao Mančester Siti i Pari Sen Žermen, Malaga je sama izašla iz te grupe. Bogatstvo se prelilo i na istok, pa sada svi zaziru od ruskih i ukrajinskih klubova.

Na sasvim drugom kraju skale su debitanti – danski prvak Noršeland, francuski Monpelje, portugalski tim Braga i već pomenuta Malaga.

Neke od ekipa iz malih država, kao BATE Borisov, CFR Kluž i Dinamo Zagreb, lagano grade imidž redovnih učesnika.

Najbogatije, verovatno i najkvalitetnije takmičenje u Evropi kreće 18, septembra, a završiće se 25. maja sledeće godine na Vembliju, gde će biti upriličena proslava 150 godina najstarije Fudbalske asocijacije na planeti.

Prvog dana Lige šampiona očekuju nas dueli u grupama A, B, C i D.

Grupa A: Dva Dinama, ’sveci’ i ’zmajevi’

Grupa A ovogodišnje Lige šampiona nam donosi po dva prvaka i vicešampiona iz nacionalnih šampionata. Opšta očekivanja su da su Porto i PSŽ glavni favoriti za prolaz, ali ne treba tako lako otpisati ni momke iz Kijeva, koji sigurno imaju šta da kažu.

Dinamo Zagreb – Porto (20.45), Stadion „Maksimir“

Dinamo Zagreb se, pobedom protiv Maribora u plej-ofu, drugu godinu zaredom plasirao u najelitnije klupsko takmičenje. Jedina stvar koju ’modri’ ne smeju imati u glavi je prošlogodišnji fijasko, kada si uz 22 primljena gola, negativni rekord LŠ, imali nula bodova na svom kontu. Ekipu je posle plasmana u LŠ napustio jedan od najboljih igrača Milan Badelj, koji je otišao u HSV za četiri i po miliona evra, a njegovo mesto bi trebalo da popuni mladi reprezentativac Hrvatske Arijan Ademi.

Šta da vam kažem? Trudićemo se da ne mislimo previše na prošlu godinu, i da damo sve od sebe kako bi ostavili što bolji utisak u Evropi. Iskusniji smo nego prošle godine, ali nam je grupa izuzetno teška i moraćemo da damo sve od sebe kako bi naprvaili pozitivan rezultat. Loš utisak od prošle godine će mo pokušati da ispravimo već protiv Porta“, rekao je trener Dinama hrvatskim novinarima.

Šampion Portugala Porto je poslednjeg dana prelaznog roka ostao bez najveće zvezde Brazilca Hulka, koji otišao u Zenit, a pre njega klub je napustio Fredi Guarin koji je pojačao milanski Inter. Odlasci dvojice igrača ne utiču preterano na ambicije i želje Porta , ali im neće biti nimalo lako da prođu u narednu fazu, koja im prošle godine izmakla u poslednjem kolu.

Mi smo ekipa sa velikom tradicijom. Znamo kako se osvaja ovo takmičenje, i u Zagrebu idemo na pobedu. Svi misle da nas je odlazak Hulka mnogo oslabio, ali ja ne delim to mišljenje, verujem u ovu ekipu koja je sastavljana dugi niz godina i ne može je poremetiti odlazak jednog igrača“, rekao je trener ’zmajeva’ Viktor Perira.

PSŽ - Dinamo Kijev (20.45), Stadion „Park Prinčeva“

Silno pojačani Paris Sen Žermen se vraća u Ligu šampiona posle osam godina pauze. Ekipa koju na terenu predvode Zlatan Ibrahimović i Tijago Silva, kaoo i duo Argentinaca Ezekijel Laveci i Havijer Pastore ima visoke ciljeve u predstojećoj sezoni, a prvi tim koji im stoji na putu, ih je u poslednjem međusobnom duelu izbacio iz Evrope. Naime, dve ekipe su se sastale u sezoni 2008/09 u okviru četvrinefinala Lige Evrope, a Ukrajinci su bili uspešniji pobedom na svom terenu od 3:0, posle remija bez golova u Parizu. Ako je suditu po samopouzdanju prve zvezde ekipe Zlatana Ibrahimovića, ’sveci’ mogu i do pehara.

Pehar Lige šampiona je jedini koji mi nedostaje. Cela ideja da pređem u Pariz se zasniva na verovanju da sa ovim klubom mogu to da postignem. Ne kažem da će se to desiti ove godine, ali uz kvalitetne saigrače i puno žele sve je moguče“, rekao je popularni Ibra u svom stilu.

S druge strane, ni Dinamo Kijev nije sedeo skrštenih ruku za vreme prelaznog roka. U klub su stigli Taje Taivo, Migel Veloso i Niko Krajnčar. Dinamo je prošle godine ostao bez proleća u Evropi, prvo ih je Rubin zaustavio u kvalifikacijama za LŠ, da bi nakon toga bili treći u grupi Lige Evrope. Kijevljani, koji su redovni učesnici evropskih takmičenja u ovom veku, će želeti da nađu svoje mesto među 32 najbolje ekipe u nokaut fazi.

Mi se nikoga ne bojimo. Želimo da napravimo što bolji plasman u Evropi, ali da bi to ostvarili moramo da damo sve od sebe i da u svakom meču idemo na pobedu. Očekuje nas jako težak prvi meč, oni (PSŽ) su veoma jaka ekipa, ali i mi se pitamo“, rekao je trener Dinama Juri Sjomin za ukrajinske dnevne novine.

Grupa B: ’Đubretari’ u odabranom društvu

U Grupi B nema izrazitog favorita za prolaz. Iako se čini da londonski Arsenal varira kao pobednik grupe, neće im biti nimalo lako da izađu na kraj sa borbenim Nemcima, sve kvalitetnijim Grcima, i debitantima u najelitnijem fudbalskom takmičenju, prvakom Francuske, Monpeljeom.

Monpelje – Arsenal (20.45), Stadion „De la Moson“

Šampion Francuske će na svom stadionu imati vatreno krštenje protiv londonskog Arsenala. Stadion „De La Moson“ je odavno rasprodat, a najvatreniji navijači popularnih ’đubretara’ najavljuju spektakl. Najbolji strelac Monpeljea u prošloj sezoni Olivije Žiru, koji je u letnjem prelaznom roku zamenio Monpelje Londonom i potpisao za Arsenal, brže nego što je očekivao se vraća na svoj dojučerašnji dom i predvodiće navalu ’tobdžija’. Svakako da Monpelje ima čemu da se nada, a malo da izgubi, i sigurno će skupo ’prodati kožu’.

Ako mislimo da uradimo nešto u ovom takmičenju moramo da igramo mnogo bolje nego u petak protiv Remsa, (prim. aut. poraženi sa 3:1), to je sigurno. Sam plasman u ovo takmičenje je ogroman uspeh za nas, ali se nećemo zaustaviti ovde. U svokom meču ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat, i da već na startu protiv Arsenala uzmemo prve bodove“, rekao je trener Monpeljea Rene Žerar.

S druge strane, ekipa Arsenala, koja se bori za 13. uzastopni prolaz u narednu fazu, u dobrom raspoloženju dočekuje duel u Francuskoj, posle pobede protiv Sautemptona od 6:1, i nada se trijumfalnom startu ovogodišnje kampanje. Iako su ostali bez kapitena i najboljeg strelca u prethodnoj sezoni Robina Van Persija, navijači Arsenala nemaju razloga za strepnju s obzirom da Podolski, Gervinjo i društvo polako ulaze u formu, a sjajni Santi Kazorla, koji je stigao iz Viljareala od samog dolaska u Englesku pruža odlične partije.

„Njihova ekipa je sastavljena od odličnih pojednica, i zajedno čine odličnu ekipu. Nisu slučajno prvaci Francuske, biće nam izuzetno teško, ali verujem u svoju ekipu i znam da možemo do tri boda“, rekao je Arsen Venger, koji će meč posmatrati sa tribina zbog suspenzije od tri meča, jer je oštro kritikovao suđenje posle prošlogodišnjeg meča sa Milanom.

Olimpijakos – Šalke (20.45), Stadion „Karaiskakis“

’Crveno-beli’ iz Atine su redovni učesnici Lige šampiona od njenog osnivanja. Prošle godine su lako došli do trona u Grčkoj, ruku na srce tome je kumovala i kazna Panatinaikosu, praćena oduzimanjem bodova, ali se čini da bi i bez toga Olimpijakos bio prvak. Atinjani su uspeli da zadrže kostur ekipe, i nadaju se da će ponoviti uspeh iz sezone 2009/10 kada su prošli u nokout fazu. U sastavu ’crvenih’ iz Atine se nalaze i dva srpska internacionalca Marko Pantelić i Ljubomir Fejsa. Atinjani najavljuju pobedu na svom ’Karaiskakisu’, gde im podrška vernih navijača neće nedostajati.

Naša grupa je veoma izjednačena, jedino bih Arsenal izdvojio kao ekipu koja može da se izdvoji. Mi imamo svoju računicu i ne želimo da od nje odstupimo, pogotovo ne na našem stadionu gde uvek idemo na pobedu“, rekao je šef struke Olimpijakosa Leonardo Žardim, koji je ekipu preuzeo na početku sezone.

Ekipa Šalkea je po imenima odmah iza Arsenala. Tim koja ima jako ubitačnu navalu, koju čini trio Huntelar – Obasi – Farfan, koja može svakome da dâ gol. ’Rudari’ se umnogome oslanjaju na svoju omladinsku školu, pre nego na dovođenje skupih pojačanja. Trenutna ekipa se nalazi na okupu već neko vreme, sem odlaska Raula, a trener Hub Stivens smatra da njegovi momci mogu do uspeha u Evropi.

Idemo u Atinu na ’vruć’ teren. Ne moram da vas podsećam kako je Dortmund prošao tamo prošle sezone. Imali smo dosta vremena da se pripremimo za meč, i sigurno se nećemo predati već ćemo dati sve od sebe da se iz Atine vratimo sa bodovima“, zaključio je Stivens.

Grupa C: Reklo bi se lak posao za ’rosonere’, ali...

Gledajući ne samo istoriju Lige šampiona, već i samog evropskog fudbala, u prvi mah se čini da u ovoj grupi važi ona stara „Milan uvek ima sreće na žrebu“. Ali se čini da ovoga puta nije tako, što zbog ,realno najslabije ekipe Milana u ovom veku, što zbog sve veće jačine ’manjih’ klubova. Može se čak reći da je Zenit favorit za prvo mesto, a tu su i uvek neugodni Anderleht i debitant Malaga.

Milan – Anderleht (20.45), Stadion „San Siro“

Rekonstruisani Milanisti, silom prilika zbog šeika, ali i penzionisanih veterana, se nadaju da bi mogli da opravdaju renome kluba i uključe se u borbu za ’ušati’ pehar. Biće im vraški teško bez Ibrahimovića i Tijaga Silve, te iskusnih Sedorfa, Ambrozinija i Neste, ali uz pomoć Robinja, Pacinija i zdravog Pata sve je moguće. Milan ovogodišnje takmičenje otvara ’lakšom’ utakmicom protiv Anderlehta, ali će im posle jako lošeg starta u Seriji A, najgori start u poslednje 82 godine, trebati mirnoća i koncentarija da presoče prvu prepreku u Evropi. Zanimljivo je da je Milan podizao pehar Lige šampiona kada se poslednja dva puta sastajao sa ekipom Anderlehta.

Ne treba paničiti, i prošle sezone smo loše krenuli pa smo se na kraju borili za titulu. Početak ne mora ništa da znači. U ekipi je došlo do mnogo promena, ali momci koji su ostali su sposobni da iznesu teret. Neće nam biti lako protiv Anderlehta, ali uz koncentraciju i smirenost možemo do povoljnog rezultata“, zaključio je Alegri.

Anderleht se posle četiri godine vratio u društvo najboljih. Predhodne dve sezone su stizali na korak od grupne faze , ali nisu uspeli da se domognu grupu, u jednom od tih pokušaja ih je sprečio i naš Partizan. Trener Džon van Der Brom gaji napadački fudbal, što se vidi i po formaciji Anderlehta sa tri špica, ali postoje određeni problemi u odbrani. Andereht je do sada 14 puta igrao u Italiji, za sada su bez pobede, uz pet remija i devet poraza. Član napadčke linije ekipe iz Brisele je naš Milan Jovanović, ali će propustiti meč sa Milanom zbog suspenzije.

Igramo promenjivo, s tim što imamo određene probleme u odbrani. Milanu se ne preti, oni su jedna od najvećih ekipa u istoriji fudbala i čast je igrati protiv njih. Moji igrači i ja se ne zaluđujemo činjenicom da je Milan u krizi, idemo da igramo fudbal i daćemo sve od sebe za dobar rezultat“, rekao je tehniči direktor Anderlehta Herman Van Holsbek, novinarima u Briselu.

Zenit – Malaga (20.45), Stadion „Petrovski“

Kompanija ’Gasprom’ čini sve što je u njenoj moći da ugura Zenit u završnicu Lige šampiona, što se najbolje vidi kroz 80 miliona evra potrošenih poslednjeg dana prelaznog roka. Dovedeni su Hulk i Vicel, na već poprilično jaku ekipu, i to dovoljno govori o ambicijama Zenita u Evropi. Čini se da ih ni poraz prethodnog vikenta od Tereka nije preterano uzdrmao, i da su koncentrisani samo na uspeh u Evropi, i pobedu nad Malagom.

Možemo mnogo u Evropi. Ne znam da li možemo odmah do trofeja, ali klub nastavlja da raste iz dana u dan, i mislim da čemo se jednog dana radovati“, rekao je Vicel, koji će propustiti meč zbog povrede prepona.

Iako se činilo da Malaga, pred sam početak sezone, neće uspeti da uspostavi finansisku kontrolu u klubu i zadrži tim , ali su plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona uspeli da vrate ravnotežu u klub. Stigli su Saviola i Roke Santra Kruz , a Malaga na početku sezone beleži odlične rezultate i njeni navijači imaju puno razloga za optimizam. Ne treba ih olako otpisivati, pogotovo što ih sa klupe predvodi Manuel Pelegrini, koji zna kako se stiže do završnise LŠ (prim aut. polufinale LŠ sa Viljarealom).

Jedino što tražim od mojih igrača je da nastave u istom ritmu. Trenutno igramo odličan fudbal, koji donosi rezultate, i želim da i tako ostane. Euforija i uzbuđenje se vidi na svakom koraku u gradu, to je samo jedan od razloga žašto moramo pobediti u utorak“, rekao je prilično samouvereni Pelegrini.

Grupa D: Tri tima, 13 trofeja

Epitet grupe smrti ove godine definitivno pripada grupi D. Grupu koju čine četiri aktuelna prvaka iz svojih zemalja, i u kojoj ima čak 13 trofeja Lige šampiona, ne možemo nazvati drugačije. Devetostruki osvajač takmičenja Real Madrid, iako ima užasno loš start u prvenstvu, se smatra za prvog favorita. Odmah iza njih treba staviti engleski Mančester Siti koji želi da prebaci prošlogodišnji maksimum, ispali u grupi, i krene u poteru za najvrednijim trofejom u fudbalu. Ne treba zaboraviti ni Borusiju iz Dortmunda, koja već dve godine vlada Bundesligom. Na kraju tu je i čuveni Ajaks, koji je četiri puta osvajao takmičenje, čiju ekipu čine uglavnom mladi igrači iz sopstvenog pogona. U svakom slučaju ih ne treba otpisati.

Real Madrid – Mančester Siti (20.45) , Stadion „Santiago Bernabeu“

Prvi meč u grupi i odmah super derbi. U Madridu nije sve baš kako treba. Ronaldo se buni, Real gubi, a atmosfera u svlačionici je gora iz dana u dan. Tim koji je prošle godine uspeo da skine Barselonu sa trona Primere ni malo ne liči na sebe, ali svi veruju da će Murinjo uspeti da razdrma ekipu. Real je prošle godine stao na korak od odlučujuće utakmice, porazom u polufinalu od Bajerna.

„Ja sam jedini krivac za katastrofalan početak sezone. Real ima pravo da izgubi utakmicu, ali ne na ovakav način. Tim ne sme da se skoncentriše samo na Ligu šampiona, a da zapostavi prvenstvo, i obrnuto. U utorak nas očekuje još jedan težak meč. Verujem u svoje igrače, i nadam se da su izvukli pouke iz poraza i da će trijumfovati", rekao je Murinjo.

Ekipa u koju je u prethodne tri godine uloženo preko 400 miliona funti mora, u svom drugom učešću u elitnom društvu, da se bori za trofej bila ona sposobna za to ili ne. Definitivno je da izabranici Roberta Mančinija imaju kvalitet, ali da li su i dorasli izazovu Lige šampiona ostaje da se vidi. Ekipa, čije je član i naš Aleksandar Kolarov, nije preterano pojačavana za vreme leta. Stigla su pojačanja u zadnjoj lini, Havi Garsija i još jedan Srbin Matija Nastasić, kao i mladi Englez Džek Rodvel iz Evertona. ‘Građani’ su prošle sezone stali u grupnoj fazi, a sada žele do samog kraja.

Naš mentalitet nam ne dozvoljava da idemo na remi, mi uvek idemo na pobedu. Oni su jedna od najboljih svetskih ekipa, ali mi znamo šta je naš posao i moramo se skoncentrisati na našu igru. Kada igrate protiv Reala i Barse samim tim ulazite u istoriju, i smatram da im je to dovoljan podstrek za pobedu”, rekao je Mančini novinarima u Mančesteru.

Borusija Dortmund – Ajaks (20.45), Stadion „Vestfalen“

’Milioneri’ pod Jirgenom Klopom igraju odličan fudbal. Svi polako počinju da veruju da se zlatno vreme Borusije, sa kraja devedestih, vraća i da se uskoro mogu nadati evropskom trofeju. Ekipu je napustio fenomenalni Kagava, ali se čini da je čovek koji je doveden da ga zameni, Marko Rojs više nego sposoban za taj zadatak. Iako su u grupi smti, svi u Borusiji veruju da imaju šanse za prolaz.

Igramo kod kuće, to je dobro. To nam daje priliku da dobro startujemo. Moramo greške da svedemo na minimum, da budemo koncentrisani, smireni i rezultat će doći. Oni su dobra ekipa, ali mislim da smo mi favoriti“, kategoričan je harizmatični Jirgen Klop.

Ajaks koji važi za jednog od najvećih ’proizvođača talenata’ u istoriji fudbala, ne menja recept. Okosnicu tima čine uglavnom mladi i perspektivni igrači iz omladinske škole. Ajaks je uz mlade igrače vratio i par iskusnih. Konkurenciju za mesto zadnjeg veznog je pojačao iskusni Kristijan Poulsen, i uz povratak Rajana Babela, poslednjeg dana prelaznog roka, ’kopljanici’ imaju čemu da se nadaju. Prošle godine su uspeli da vrate titulu na „Amsterdam Arenu“ i sad nastoje da je odbrane uz proleće u Evropi.

Mi smo mlada i prespektivna ekipa, ali smo jači za iskustvo iz prošle godine i daćemo se od sebe da napravimo što bolji rezultat. Nećemo se predati, borićemo se dokle god to bude bilo potrebno“, rekao je trener ekipe Frank De Bur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve