Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 03.09.2012.

12:58

Robi: Nisam više mogao da izdržim

Prvi put od odlaska sa klupe Crvene zvezde, Robert Prosinečki se oglasio i u ekskluzivnom intervjuu za „Jutarnji list“ pričao o vremenu u Beogradu.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Prosinečki je ’crveno-bele’ napustio pre tačno dve nedelje, posle godinu i po dana provedenih na klupi kluba sa kojim je 1991. osvojio Evropu.

Dugo sam razmišljao o odlasku. Situacija u Zvezdi već duže vreme ne valja, nisam mogao više da izdržim stalne pretnje štrajkom. Klub je u groznom stanju, već sedam meseci niko od 215 zaposlenih nije primio platu. Šest meseci sam pokušavao da motiviram igrače, u tih šest meseci smo dobili skoro sve utakmice, a bez ikakve naknade. Klub će vrlo teško stati na noge u finansijskom smislu, makar je glavni sponzor Gasprom, firma koja je prošlu godinu završila sa plusom od četiri milijarde dolara. Ali, Zvezdi ne daju pare. Iako je celi stadion tražio da ostanem, nisam više mogao, ’pukao’ sam“, rekao je Prosinečki.

Na pitanje o rastanku i suzama na oproštajnoj konferenciji za medije, hrvatski stručnjak je rekao:

Suze? J**i ga, Zvezda je moj klub. Sve igrače sam uglavnom ja doveo, neke i afirmirao, ovaj Zvezdin tim ima veliku budućnost. Potvrdili su to protiv Bordoa, izgubili su u 93. minutu. Ako ih ne razjure, za dve-tri godine će to biti veliki tim, koji će ući u Ligu šampiona“.

Odmah pošto je napusti klupu Zvezde, Prosinečkog su počeli da jure sa mnogih strana, a jedna ponuda mu je posebno privlačna.

Privlači me Kamerun, reprezentacija sa izuzetnom tradicijom, koja već nekoliko godina stagnira, ali ima izuzetnu perspektivu. Naravno, najvažniji posao selektora je nagovoriti Samjuela Etoa da se vrati u reprezentaciju. Vrlo su ambiciozni uoči Kupa afričkih nacija, a nadaju se plasmanu na Svetsko prvenstvo. Ali, moram da razmislim, dali su mi rok do 5. septembra“, istakao je Prosinečki.

Na pitanje novinara da se na sličan način rastajao i sa Dinamom nekoliko puta, Prosinečki je rekao da su situacije bile potpuno drugačije.

Iz Dinama su me terali, iz Zvezde sam otišao svojom voljom. To je velika razlika. Dinamo je moja prošlost, a iz Zvezde sam otišao jer je postalo neizdrživo. U Dinamu su mi pokazali vrata i rekli: Idi, ne trebaš nam. U Zvezdi je ceo stadion skandirao: Ostani. To su dva različita rastanka“, naglasio je Prosinečki, „Dugovi su moja sudbina. Bilo gde da dođem, na kraju se završi ili sudskom tužbom ili ne dobijem lipe. Uvek su neki repovi, iako se nadam da sa Zvezdom neće završiti kao sa Dinamom, otpisivanjem duga“.

Na pomen povratka u Zvezdu ili Dinamo, Prosinečki je bio sasvim jasan.

U Dinamo se sasvim sigurno nikada više neću vratiti, dok Zvezdi nisam zatvorio vrata. Ne želim da se vratim u klub gde sam dva puta izigran, gde sam doživljavao poniženja. Iz Dinama su me tri puta terali, ne želim sebi takve neugodnosti da priuštim još jednom. Želim mirno živeti u Zagrebu. Makar se kaže: Nikad ne reci nikad. Ali, kada je Dinamo u pitanju, nikad više. U životu je moguće sve osim toga, odlučio sam tako. Osim toga, šta ću im ja, posle sedam kola imaju osam bodova više od Hajduka, prvenstvo su završili pre nego što je počela školska godina“, rekao je Prosinečki za „Jutarnji list“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve