Nova vest
Fudbal

Petak, 31.08.2012.

15:41

Neftči, najveći klub Azerbejdžana

Neftči, najveći i najuspešniji azerbejdžanski klub, osnovan je 1937. godine a u najjačoj ligi nekadašnjeg Sovjetskog Saveza odigrao je 28 sezona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Od 1992. godine, od kada se igra liga Azerbejdžana, Neftči ima rekordnih sedam titula prvaka i četiri trofeja u kupu.

Prvenstvo je osvojeno u poslednje dve sezone, posle petogodišnje pauze, a do poslednje titule Neftči je stigao sa četiri boda više od Hazara iz Lankarana i sedam više od gradskog rivala Intera.

Neftči igra na dva stadiona, malom 'Bakihanovu' kapaciteta 5.000, ali i Stadionu Republika 'Tofik Bahramov' koji može da primi 31.200 ljudi. 'Naftaš', kako bi glasio prevod imena azerbejdžanskog kluba, ima za sobom 18 evropskih dvomeča od 1995. godine. Zanimljivo, APOEL je bio prvi i poslednji rival, a na spisku klubova koje je azerbejdžanski klub eliminisao su Široki Brijeg, Hafnafjordur, Nitra Trencin, Žerminal Beršot, Zestafoni i APOEL. Neftči je u sezoni 1999/2000 igrao sa Crvenom zvezdom (bilo je 3:2 i 1:0 za 'crveno-bele'), Partizan se u sezoni 2008/09 sastao u kvalifikacijama za Ligu šampiona sa Interom iz Bakua. U Azerbejdžanu je bilo 1:1, u Beogradu 2:0 za 'crno-bele'. Današnja ekipa Neftčija nema puno stranaca, jedan je Srbin Saša Stamenković, do pre dve godine golman Crvene zvezde, na spisku su i Makedonac Igor Mitreski, Paragvajac Erik Ramos, Čileanac Nikolas Kanales, reprezentativci Uzbekistana Bahodir Nasimov, Sijera Leonea Džibo i trojica Brazilaca, Rodriginjo, Flavinjo i Bruno Bertuči. Za Neftči igraju trojica reprezentativaca Azerbejdžana, Sadigov, Junizoglu i mladi Ruslan Gurbanov, sin selektora i nekadašnje velike zvezde lokalnog fudbala gurbana Gurbanova. Trener je Bukaga Gadžijev (54), dosadašnju kariejru proveo je u azerbejdžanskim klubovima, u Neftčiju je od leta 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve