Nova vest
Fudbal

Petak, 10.08.2012.

14:37

Trumse, tim sa severa Evrope

Klub sa dalekog severa Norveške drugi put u nekoliko godina igra sa klubovima iz Srbije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Trumse je najseverniji član norveške Elitserije, smešten 350km severno od polarnog kruga, u gradu iz kojeg polaze ekspedicije na Arktik.

Trumse je osnovan 1920. godine, a prvi put je u najviši rang stigao pre dve i po decenije. Od tada su samoj jednu sezonu proveli van Elitserien, a prošle godine ostvarili su najveći uspeh – drugo mesto (isto ostvarili i pre 22 godine).

Osvajač dva norveška kupa (1986, 1996) Trumse u poslednjih 15 godina nije osvojio nijedan norveški trofej, a posle takmičenja u grupnoj fazi sezone 2005/06 (kada su igrali u grupi sa Crvenom zvezdom), nisu stigli do jesenje faze evropskih takmičenja.

Na putu ka mestu u plej of rundi Trumse je eliminisao ljubljansku Olimpiju (1:0, 0:0) i Metalurh iz Donjecka (1:1, 1:0).

Ako planirate kolima do ovog grada čeka vas 7846 kilometara puta (tamo i nazad).

Stadion Alfhajm na evropskim mečevima ugosti do 10 hiljada ljudi, a na njemu su pali i neki od osvajača evrokupova – pored Zvezde Trumse je savladao i Čelsi i Galatasaraj.

Glavne zvezde ekipe sa severa su Senegalac Kara Mbođ i Švajcarac srpskog porekla Aleksandar Prijović, koji je postigao gol za prolazak u prošloj rundi.

U ekipu se vratio i legendarni napadač Ole Martin Orst, koji je već treći put u klubu i ima 38 godina. Čeh Zdenjek Ondrašek izuzetno je opasan napadač.

Ekipu vodi Per Matijas Hegmu, treći put na klupi Trumsea, inače bivši trener Rosenborga i selektor ženske reprezentacije Norveške (olimpijsko zlato iz Sidneja). Hegmu je poznat po stvaranju igrača, a u vreme kada su Norvežani bili najuspešniji (90-te i prve godine ovog veka) vodio je sve mlađe selekcije.

Norvežani igraju sezonu po sistemu proleće-jesen, a Trumse igra znatno slabije nego prošle godine. Trenutno su deveti, sa 24 boda iz 17 mečeva. Ako u zaostaloj utakmici očekivano pobede Ulf Sandnes, izbiće na šesto mesto, bod iza četvrte pozicije.

Formu im možemo proveriti u nedelju od 18.00, kada dočekuju lidera Stremsgudse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve