Nova vest
Fudbal

Sreda, 18.07.2012.

15:12

Tužilaštvo: Nema nameštanja

Okružno javno tužilaštvo u Čačku neće pokrenuti postupak protiv FK Borac, u vezi sa optužbama bivših igrača tog kluba Bobana Dmitrovića i Dragiše Pejovića.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tužilaštvo je zaključilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog odgovornog lica.

Dmitrović i Pejović su u domaćim medijima izneli niz optužbi za nameštanje na račun svog bivšeg kluba, kao i još nekoliko bivših i sadašnjih članova najvišeg ranga.

Tokom prošlog proleća Dmitrović je u više navrata bio u centru pažnje javnosti, jer je prvi fudbaler domaće lige koji je javno govorio o nameštanju.

Fudbalski savez Srbije je tražio dokaze za te optužbe, zatim je reagovao podnošenjem prijave, a Tužilaštvo je po toj prijavi odlučilo da nema nikakvih osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Savez je tim povodom izdao saopštenje, koje prenosimo u celosti:

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku stigao je dopis u Fudbalski savez Srbije u kojem, u formi zvanične odluke, stoji da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog odgovornog lica iz Fudbalskog kluba Borac Čačak i drugih fudbalskih klubova sa kojima se isti takmičio u okviri Super lige FSS.

Podsetimo, reč je o višemesečnoj hajci zbog navodne neregularnosti, uperenoj protiv srpskog fudbala, koja je kulminirala pretećim izjavama i optužbama bivših igrača čačanskog Borca - Bobana Dmitrovića i Dragiše Pejovića. Oni su kroz oglašavanja u štampanim medijima: "Pres", "Kurir", "Alo" i "Spotrski žurnal", tvrdili da su postojale nepravilnosti i nezakonitosti u pojedinim utakmicama u okviru Super lige. Fudbalski savez Srbije, u skladu sa svojim ovlašćenjima, odmah je tražio dokaze i nekoliko puta pozivao pomenute igrače da ih dostave u zvaničnoj formi. Pošto se Dmitrović i Pejović nisu odazivali, Fudbalski savez Srbije je podneo prijavu protiv "NN lica", prosledio je nadležnom organu da je istraži i zahtevao da se Dmitrović, Pejović i predstavnici kluba iz Čačka ispitaju u svojstvu svedoka...

Epilog svega je konačno poznat i zato u celosti i u integralnoj verziji prenosimo zvaničan stav Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku, koji je potpisao gospodin Slađan Paunović, zamenik javnog tužioca:

"Obaveštavamo vas u vezi Vaše prijave, koju ste dostavili sa fotokopijama natpisa objavljenih u listovima dnevne i sportske štampe "Pres", "Alo", "Kurir" i "Sportski žurnal" u kojima Boban Dmitrović, bivši kapiten FK Borac iz Čačka, a sada igrač FK Bane iz Raške o neregularnosti prevenstvene utakmice Super lige FK Borac Čačak – Partizan Beograd u listovima "Kurir" i "Sport", da je Osnovno javno tužilaštvo u Čačku donelo odluku o nepokretanju krivičnog postupka protiv bilo kog odgovornog lica iz FK Borac Čačak i drugih fudbalskih klubova sa kojima se isti takmičio u Super ligi.

Ovo zbog toga što nakon detaljnih provera nije utvrđeno postojanje dokaza koji bi sa većom verovatnoćom potkrepili postojanje osnovane sumnje da je od strane bilo kog odgovornog lica FK Borac Čačak vršen pritisak na Bobana Dmitrovića, bivšeg igrača FK Borac Čačak i Dragišu Pejovića, nekadašnjeg igrača FK Borac."

Fudbalski savez Srbije, pre svega, izražava zadovoljstvo što je jedna neprimerena i veštački izazvana hajka konačno dobila epilog odlukom organa, koji je jedini nadležan da utvrdi istinu i predoči je javnosti u formi zvaničnog dokumenta. U želji da pomognemo u raščišćavanju odnosa unutar srpskog klupskog fudbala, čitavo ovo vreme insistirali smo da se ispitaju kompletni navodi, svi detalji i pominjani akteri, te je tim povodom upravo od nas potekla prijava protiv "NN lica" - da bi se utvrdila potpuna istina i shodno njoj preuzela i potpuna odgovornost.

Sada, kada je konačno jasno i zvanično dokumentovano da nije bilo reči o neregaularnosti, želimo da, takođe do kraja, utvrdimo odgovornost onih koji su, sve vreme, dovodili u sumnje i zablude celokupnu fudbalsku javnost.

Fudbalski savez Srbije, Zajednica klubova Super lige i srpski fudbal u celini pretrpeli su ogromnu štetu, kako u moralnom, tako i u materijalnom smislu. Poslujući po tržišnim principima i standardima, renome naših organizacija dugo je uzdrmavan pod udarima lažnih afera. Tim povodom, trpeli smo velike gubitke i na poslovnom i na finansijskom planu, jer su obnavljanja marketinških ugovora i sklapanja novih bila u direktnoj vezi sa lažnim optužbama i prozvoljnim insinuacijama na neregularnost, koja ničim nije bila opravdana i dokumentovana.

Tim povodom, Fudbalski savez Srbije i Zajednica klubova Super lige, kao institucije od autoriteta i značaja, primorane su da uđu u sudski proces za nadoknadu štete i to će učiniti po ustaljenoj proceduri baziranoj na pravdi i zakonu.

Već na narednoj sednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije biće ustanovljen način i redosled delovanja naših pravnih timova”, navodi se u saopštenju FSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve